Search

18 εκατομμύρια το “δώρο” της Μπεάτε-Κολυμβητήριο και Τσαμάκια στα …ανταποδοτικά

Την έγκριση της Ε.Ε. για την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων στην πόλη της Μυτιλήνης επεφύλασσε η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό (DG Home), Beate Gminder, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη την περασμένη Τετάρτη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατή Τζιμή και του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου, Τάσου Μπαλή, επισφραγίστηκε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 εκατ. Ευρώ για την ανακατασκευή του Παλαιού Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, ώστε «να δημιουργηθεί ένα εμβληματικό κτήριο Παλαί Ντε Σπορ, κόσμημα για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην πόλη μας», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Μετά από συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε επίσης η χρηματοδότηση με 5 εκατ. Ευρώ για την πλήρη ανάπλαση της Δημοτικής Πλαζ (Τσαμάκια), που παράλληλα με το μεγάλο έργο για την Ανάπλαση Περιφερειακής Πρόσβασης Κάστρου και τη δημιουργία ήπιας κυκλοφορίας οδού Πεζόδρομου και Ποδηλατόδρομου στην περιοχή, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες τουρίστες δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία, ενώ και οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη μίας πλήρως ανεπτυγμένης περιοχής εντός της πόλης.

Το τρίτο έργο που έλαβε την έγκριση για χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πραγματοποιηθεί μέσω του Δήμου Μυτιλήνης, αφορά στην συντήρηση του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, έναντι του ποσού των 3 εκατ. Ευρώ.

Να τονίσουμε ότι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έλαβε τη διαβεβαίωση της κας Gminder ότι και τα υπόλοιπα έργα τα οποία είχαν παρουσιαστεί σε σχετική συνάντηση τον Οκτώβριο, θα κατατεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και θα λάβουν έγκριση για να υλοποιηθούν.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ευχαρίστησε την αξιωματούχο της Ε.Ε. για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επέδειξε για το Δήμο και για το νησί, καθώς και για τις ενέργειές της που απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις προσπάθειές της Δημοτικής Αρχής να είναι αρωγός η
Ευρωπαϊκή Ένωση στα μεγάλα προβλήματα που επέφερε το μεταναστευτικό στο νησί μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μία πολύ καλή αρχή για να ξαναζωντανέψει το νησί μας που τόσο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Είμαστε στον σωστό δρόμο για να αποκτήσει η Μυτιλήνη την αίγλη που της αρμόζει ως πρωτεύουσα του Αιγαίου».

Από την πλευρά της η κα Gminder ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την άψογη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα, τις συγκεκριμένες και άψογα κατηρτισμένες προτάσεις που έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για αγαστή συνεργασία, με σκοπό να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη του νησιού, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να νιώσουν οι κάτοικοι της Λέσβου την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που έσπευσαν να πουν το αυτονόητο πως… την “έμπρακτη στήριξη” της ΕΕ την νιώθουν πολλά χρόνια τώρα οι νησιώτες, όμως δεν πρόκειται για στήριξη αλλά για πίεση. Είναι η πίεση του βάρους του προσφυγικού που τραβάνε μόνοι τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι λίγο παράλογο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και των αρχόντων του τόπου να πανηγυρίζει για χρήματα που έρχονται ως αντισταθμιστικά για τη νέα δομή τη στιγμή που οι ίδιοι στήριξαν όλη την προεκλογική τους εκστρατεία στο “καμία δομή στη Λέσβο “

 

Δεν είναι δώρο για τη νέα δομή. υποστηρίζει ο Κ. Μουτζούρης.

Τα 18 εκ ευρώ «Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση «δώρο» για την υλοποίηση νέας δομής για την οποία εξακολουθούμε και αρνούμαστε να δεχτούμε ως Περιφέρεια». Δήλωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Την ίδια στιγμή ι άθλιες εικόνες από το κέντρα κράτησης προσφύγων του νησιού κάνουν τον γύρο του κόσμου παρά…την απαγόρευση των φωτογραφιών

 

 

Το χιόνι δεν σκέπασε τις άθλιες συνθήκες

Η Kυβέρνηση Μητσοτάκη και η Διοίκηση Μηταράκη – Χρυσοχοΐδη επιμένουν στην πολιτική τους για την εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στα νησιά κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.  Όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την ίδια ώρα οι νησιωτικές κοινωνίες αισθάνονται για μια ακόμη φορά εξαπατημένες βλέποντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τα νησιά αποθήκες ψυχών, ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο, αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των χώρων κράτησης στα νησιά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες στα νησιά και το χιόνι δεν «σκέπασε» τις άθλιες συνθήκες και τις λάσπες των κέντρων κράτησης.
Στο νέο Καρα Τεπέ, στη Μορια-2, φιλοξενούνται περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 1.800 είναι παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, ενώ την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά υπάρχουν κενές θέσεις διαβίωσης σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην παλιά πρότυπη δομή του Καρά Τεπέ που είναι εν λειτουργία, την οποία όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη!

Φωτογραφία : ΕΡΤ Αιγαίου