Μουσική, χορός, τοπικά εδέσματα και πλήθος επισκεπτών στην πιο γλυκιά γιορτή του νησιού
Πλημμύρισε από κόσμο, γεύσεις και χαμόγελα το απόγευμα της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου το Ίππειος, με αφορμή την 11η Γιορτή Σύκου, η οποία φέτος επέστρεψε πιο ανανεωμένη και πλούσια από ποτέ, συγκεντρώνοντας επισκέπτες απ’ όλο το νησί.
Οι γυναίκες του χωριού έδωσαν για ακόμη μια φορά τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας έναν πλούσιο μπουφέ με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές βασισμένες στο σύκο: από μελομακάρονα και αφράτα κέικ, μέχρι δροσερή μουσταλευριά, συκόπιτες, βράσμα, μαρμελάδες και τραγανές τηγανίτες.
Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου, ενώ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τη σχέση του Ίππειους με το σύκο. Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις και όλες τις αφίσες από το 2013 έως σήμερα.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το δρώμενο που ξεκίνησε από την κεντρική αγορά του χωριού, όπου κορίτσια ντυμένα στα λευκά, κρατώντας πανεράκια με σύκα, συνόδευσαν με πομπή και παραδοσιακή μουσική τους επισκέπτες μέχρι το χώρο των εκθεμάτων. Εκεί, η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών “ΧορΟδοιπόροι” παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.
Το γιορτινό κλίμα απογείωσαν τα ποτά που προσέφεραν η Ποτοποιία Ούζου “Σαμάρα” και ο “Οινοφόρος”, ενώ την παράσταση έκλεψε το live cooking του μάγειρα Νίκου Κρούγιου, ο οποίος παρασκεύασε πράσινη σαλάτα με βάση το σύκο.
Την παρουσία τους τίμησαν τοπικές αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ ο πρόεδρος του χωριού Προκοπής Καρτάλης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Σάλτας τόνισαν σε δηλώσεις τους τη σημασία της διοργάνωσης και την πρόθεση για αναβάθμιση της εκδήλωσης. Όπως αποκάλυψαν, εξετάζεται η επέκταση της γιορτής σε διήμερο πρόγραμμα από το 2026.
Μια γιορτή με γλυκιά γεύση, άρωμα Λέσβου και υπόσχεση συνέχειας!



