Search

Όταν ο Γιάννης Φέρτης ήταν ο Μυτιληνιός Λεωνής στη “Δασκάλα με τα χρυσά μάτια”

Από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής:
Υπήρξες πραγματικά μεγάλος ηθοποιός…
45 χρόνια μετά τον Απρίλη του 1979, όταν και έγινε η πρεμιέρα της σειράς ”Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” του Στράτη Μυριβήλη, ο σπουδαίος Γιάννης Φέρτης, ο Μυτιληνιός Λεωνής του έργου, άφησε την τελευταία του πνοή…λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 86 του χρόνια (γεν. 21 Απριλίου του 1938).

Η σειρά γυρίστηκε το καλοκαίρι τού 1978 στη Μυτιλήνη, Αγιάσο, Μόλυβο, Θέρμη…

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς έκανε πρεμιέρα στη δημόσια τηλεόραση, στις 3 Απριλίου του 1979. Η ”δασκάλα με τα χρυσά μάτια” είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, το σενάριο υπογράφει η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αριστόπουλου και η παραγωγή του Γιώργου Παπαλιού. Στην κλασική αυτή σειρά πρωταγωνιστούν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιάννης Φέρτης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Ειρήνη Ιγγλέση, η Τάνια Τσανακλίδου, κ.ά.

Η υπόθεση της σειράς τοποθετείται στη Λέσβο, τον Αύγουστο του 1922, αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο Λεωνής (Γιάννης Φέρτης), στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία, επιστρέφει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη και την αδερφή του Ανδριανή (Ειρήνη Ιγγλέση), στοιχειωμένος από τις εμπειρίες του πολέμου και τους νεκρούς συμπολεμιστές του. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί στο νεκρό φίλο του, ανθυπολοχαγό Βρανά (Νικήτας Τσακίρογλου) να παραδώσει τα προσωπικά του αντικείμενα στη χήρα του, Σαπφώ (Κάτια Δανδουλάκη). Ο Λεωνής θα ερωτευτεί την Σαπφώ, θα έχει όμως το ηθικό δίλημμα αν πρέπει να είναι μαζί με τη χήρα του νεκρού του φίλου. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 14 επεισόδια.

https://archive.ert.gr/page/1962/?cat=-1