Search

Ο Στράτος από την Άγρα, στο Γαλάτσι 

Ο Στράτος Πασβούρης θα μπορούσε να είναι ήρωας ασπρόμαυρης ιταλικής ταινίας, ο φίλος-αδερφός του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

Από κοντά βέβαια και όσο τον γνωρίζεις, τα λεσβιακά χαρακτηριστικά του είναι εκείνα που υπερέχουν και ταυτόχρονα εκείνα που σε κερδίζουν μαζί με το εγκάρδιο χαμόγελο και τα καταγάλανα μάτια του.

Ο Στράτος είναι Αγρίτης μεγαλωμένος στην Αθήνα. Τιμάει τον τόπο καταγωγής του μαζί με τους ανθρώπους του και γι’αυτό άλλωστε ονόμασε  “Άγρα” το Καφενείο-Μεζεδοπωλείο του στο Γαλάτσι. 

Σε καλωσορίζει στο καφενείο, που πρόσφατα ανακαίνισε και με χορευτικές φιγούρες, σου φέρνει όλη τη Λέσβο στο τραπέζι σου. 

Τυριά, λάδια, ελιές, παστά, ψάρια και κάθε πρώτη ύλη διαλεγμένη με γνώση και μεράκι. 

Η ταπεινή φάβα απ’τα χεράκια της αδελφής του μαζί με μπόλικη και χοντρόφλουδη κάπαρη και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, επιβάλλεται, αν πας για ουζάκι και θες μαζί με το παστό και το ψαράκι μια νόστιμη αλοιφή. 

Εμάς μας έφερε ότι είχε για να δοκιμάσουμε με πρώτα τα παστά και την ντομάτα μερακλίδικα κομμένη σαν τριαντάφυλλο κι ύστερα τα καλαμάρια – εξαιρετικά τηγανισμένα.

Τα τηγανισμένα αφρόψαρα σαν τσιπς και βέβαια κάτι που δοκιμάζω πάντα όπου και αν πάω, κεφτέδες. 

Ο Γιάννης, ο έφηβος γιος του Στράτου, έχοντας μάθει τα μυστικά του σερβιρίσματος απ’τον μπαμπά, δεν άφηνε τίποτα περιττό στο τραπέζι, ενώ κάθε τόσο γέμιζε τις παγοθήκες διακριτικά και με ταχύτητα. Ένας σύγχρονος οινοχόος θα μπορούσα να πω. 

Η “Αγρα” είναι από τα πιο φιλικά στέκια της Αθήνας. Κάθε φορά που θα βρεθώ, θα πάω παρασέρνοντας τους φίλους μου, όχι γιατί μου λείπει το ούζο και οι μεζέδες, αλλά γιατί είναι ωραίο να είσαι τόσο μακριά απ’ τον τόπο σου και ταυτόχρονα τόσο κοντά. 

Την αίσθηση αυτή, αναζητούν και οι Λέσβιοι της Αθήνας που φτάνουν στους κρεμαστούς δρόμους του Άνω Γαλατσίου για να μυρίσουν λίγο το νησί να πιάσουν κουβέντα με τον Στράτο και να νοσταλγήσουν την πατρώα γη. 

Η “Αγρα”δεν μου θυμίζει καθόλου το αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Ίσα ίσα μου κάνει σαν να’μαι σε χωριό,  με όλους τους θαμώνες τριγύρω που μπορείς άνετα να πιάσεις κουβέντες για τον καιρό ή να κάνεις πολιτική ανάλυση.

Κι ένα τελευταίο. Ο Στράτος εκτός από καλός επιχειρηματίας είναι και πολύ καλός μπουζουξής κι άμα τύχει θα ρίξει την πενιά του αν η περίσταση το επιτρέπει.

Στο Γαλάτσι λοιπόν, όχι μόνο για να γευθείτε τους μεζέδες του Στράτου, αλλά και για γνωρίστε τον ίδιο βάζοντας ένα λιθαράκι σε μια φιλία που θα γεννηθεί…

Η “Άγρα Λέσβου “βρίσκεται στην οδό :

Αθηναίων 41, Γαλάτσι 

Τηλέφωνο: 210 2927461