Search

Ο διπλός καταρράκτης Μεθάλεια

Στο Δυτικό τμήμα της Λέσβου, ανάμεσα από τους οικισμούς των Χυδήρων και της Ερεσού, στο ρέμα Μεθάλεια βρίσκεται ο ομώνυμος, εντυπωσιακός, διπλός καταρράκτης.

Ο καταρράκτης δημιουργείται εξαιτίας ρηγμάτων που επηρεάζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και συγκεκριμένα τις ανδεσιτικές λάβες. Το ρέμα Μεθάλεια πηγάζει από τον Λευκορράχτη (578μ.). Τα ρήγματα δημιουργούν αναβαθμίδες που διακόπτουν την ομαλή ροή του νερού. Τα νερά του ρέματος σχηματίζουν δύο διαδοχικά σκαλοπάτια, όπου η ορμή του νερού κατά την πτώση του δημιουργεί δύο φυσικές εκβαθύνσεις στο σημείο της πτώσης, σχηματίζοντας φυσικές λιμνούλες.

Κατά μήκος του ρέματος Μεθάλεια, παρατηρείται συνεχής ροή του νερού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το λόγο αυτό στη θέση του καταρράκτη κατασκευάσθηκε υδρόμυλος, ο οποίος στο παρελθόν άλεθε σιτάρι που παρήγαγε η περιοχή.

Στη συνέχεια, το ρέμα Μεθάλεια συνεχίζει την πορεία του διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι, το οποίο διανοίχτηκε μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα και ενώνεται με τον ποταμό Χαλάντρα, ο οποίος καταλήγει στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Ερεσού στην περιοχή της Μονής Πυθαρίου.