Search

Οι «Μάρτηδες 2024» του εργαστηρίου Κουρτζή από τα χέρια της Ελπίδας!  

     

Νερό και χώμα.  Με αυτή την αρχαία ύλη του κόσμου, η Ελπίδα  Κουρτζή συνεχίζει για έκτη γενιά την παράδοση των Κουρτζήδων που έκαναν τη λεσβιακή αγγειοπλαστική γνωστή στα πέρατα του κόσμου εδώ και διακόσια περίπου χρόνια. Πρωτεργάτες κατά χρονολογική σειρά ήταν ο Παναγιώτης Κουρτζής (1820-1895), ο Νικόλας Κουρτζής (1849-1929), ο Ηλίας Κουρτζής (1873-1956), ο Νίκος Κουρτζής (1907-1998), ο Ηλίας Κουρτζής (1944-) και η Ελπίδα Κουρτζή (1981-)  που συνεχίζει επαγγελματικά την παράδοση στην Αθήνα, κυρίως με κοσμήματα, που παρουσιάζονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε σημαντικά Μουσεία.

Μετά τα μαθήματα κεραμικής που παραδίδει στο  Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή,  η Ελπίδα, ξεκίνησε μια καρποφόρα συνεργασία και μοναδικά κομμάτια από τη συλλογή της εκτίθενται αποκλειστικά στο Shop του B&E Goulandris Foundation, όπως και οι «Μάρτηδες 2024»! Πρόκειται για κεραμικές χάντρες από πηλό ή πορσελάνη με σμάλτα και χρυσό, περασμένες και πλεγμένες σε ανεξίτηλες κλωστές ελληνικής προέλευσης που καλωσορίζουν τον νέο μήνα και την άνοιξη, φτιαγμένα εξ’ολοκλήρου από τα χέρια και την έμπνευση της Ελπίδας!

«Ο καθένας από εμάς θέλει, και αξίζει να φοράει ένα μικρό έργο τέχνης»

Η ίδια που δραστηριοποιείται μεταξύ Λέσβου και Αθήνας μας είπε χαρακτηριστικά: Η τέχνη υπάρχει για να μας ταξιδεύει, να μας “τραβάει” έστω και για λίγο από την ρουτίνα, και την άχρωμη καθημερινότητα. Όταν κάθε χρόνο σχεδιάζω και κατασκευάζω τους Μάρτηδες σκέφτομαι ότι ο καθένας από εμάς θέλει, και αξίζει να φοράει ένα μικρό έργο τέχνης. Ο κάθε Μάρτης έχει πάνω του πολλή αγάπη, ενέργεια και μια μικρή ισορροπία χρωμάτων, λευκό, κόκκινο και τυρκουάζ για το “μάτι”! Οι χάντρες είναι ψημένες στους 1230 βαθμούς και οι κλωστές είναι ελληνικής προέλευσης. Ένα μικρό αλλά παράλληλα διαχρονικό δώρο για εμάς τους ίδιους ή για τους αγαπημένους μας!

 #begoulandris #kourtzisartpottery #martis2024