Search

Μάθε να μιλάς με τους άλλους κι όχι… για τους άλλους

Philip Brink – Marieke van der Velden

Δυο ευφυείς κι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, κινηματογραφιστές στο επάγγελμα, κάνοντας τις διακοπές τους στη Λέσβο όπως και χιλιάδες άλλοι τουρίστες, συνάντησαν στο δρόμο τους τις ορδές των προσφύγων που κατακλύζουν εδώ και μήνες το νησί, αλλά δεν τους προσπέρασαν. Μίλησαν μαζί τους, κατέγραψαν τις ιστορίες τους κι έφτιαξαν με αυτές ταινία την οποία έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα http://www.theislandofalltogether.com/ που δημιούργησαν στο ίντερνετ.

Η ταινία αφορά πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες τους, μπήκαν στις λαστιχένιες βάρκες σωτηρίας για να ταξιδέψουν στην ελπίδα. Έτσι βρέθηκαν στο νησί μας και συναντήθηκαν κάποια μέρα με τους Philip Brink και Marieke van der Velden, οι οποίοι έστησαν ένα σκηνικό όπου τους κάλεσαν για να γνωριστούν μεταξύ τους και να μιλήσουν. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με θέα τη θάλασσα, Σύριοι, Αφγανοί και Ευρωπαίοι μίλησαν για την πατρίδα, τη δουλειά, τον πόλεμο, το γάμο, τα αυτοκίνητα, τα έθιμα, ακόμη και για τα κατοικίδια. Μια κουβέντα από καρδιάς, ένα άνοιγμα ψυχής, για να βγάλουν από πάνω τους οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι, έστω για λίγο, κάποιο από το βάρος που κουβαλούν μαζί με τα βρεγμένα τους ρούχα…

THEMA 2

Οι κινηματογραφιστές διαμόρφωσαν όλα τα βίντεο που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια ταινία που θα μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας τόσο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα όσο και  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα όσα ειπώθηκαν, μαζί με το πικρό χαμόγελο ή και τα δάκρυα που πολλές φορές κυλούσαν στα παγωμένα πρόσωπα, καταγράφηκαν από τον κινηματογραφικό φακό ώστε κι άλλοι άνθρωποι να μάθουν τις ιστορίες τους και γιατί όχι, άνθρωποι που έχουν χαθεί μεταξύ τους να μπορέσουν να δουν ότι οι δικοί τους γλύτωσαν.

Παράλληλα και όποιοι από μας δούμε την ταινία να μάθουμε για τη ζωή, την κουλτούρα και τις πατρίδες αυτών των ανθρώπων κι όχι να τους αντιμετωπίζουμε σαν στοιχειά που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

THEMA 3

Μόνο διά μέσου των ελληνικών νησιών υπήρξαν περίπου 851.000 άνθρωποι που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φουσκωτές βάρκες. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο ρεύμα προσφύγων να ξεκίνησε; Από πού κατάγονται αυτοί οι άνθρωποι; Τι σημαίνει όλο αυτό για τη Λέσβο; Και τι για την Ευρώπη;

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, όλα τα άτομα από αυτό το ντοκιμαντέρ έχουν φτάσει με ασφάλεια στη Γερμανία ή την Αυστρία. Εδώ περιμένουν σε κέντρα προσφύγων για τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Δεν είναι σαφές ποιά θα είναι η έκβαση των διαδικασιών αυτών ή πότε θα ολοκληρωθούν. Επειδή όμως, κάθε παιδί κάτω των 18 χρονών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρεωτική εκπαίδευση, τα παιδιά αυτά πηγαίνουν στο σχολείο.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Ελπίζουμε πως η επίσκεψη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας θα παρακινήσει τους ανθρώπους να μιλάνε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον κι ότι αρκετοί από μας ίσως προσπαθήσουν να κάνουν κάτι ανάλογο με τους Philip Brink και Marieke van der Velden για να εμπλουτίσουν την ιστοσελίδα.