Search

Αρχιτεκτονικοί θησαυροί της Μυτιλήνης: Μεσοπολεμική κατοικία Βιτούλια

Αστική κατοικία, αξιόλογο δείγμα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Γεώργιος Βιτούλιας, κτηματίας και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρόν ως βουλευτής Λέσβου. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1936 σε σχέδια του Λέσβιου στην καταγωγή μηχανικού κ. Σαραντίδη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Γερμανία. Για κάποια χρόνια φιλοξένησε λειτουργίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Το κτίριο είναι κυβόσχημο με τετραγωνική κάτοψη, η οποία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα: ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, όροφο και δώμα. Η κατασκευή του ακολουθεί το σύστημα «Δοκός επί Στύλων» από οπλισμένο σκυρόδεμα και στέγαση με δώμα. Χαρακτηριστικά του κτιρίου αποτελούν η αυστηρή γεωμετρία, οι καθαροί όγκοι και οι λιτές γραμμές, σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική.

Η απουσία διακοσμητικής διάθεσης και η χρήση σύγχρονων δομικών υλικών διαφοροποιούν τα κτίρια του μοντερνισμού από αυτά των προγενέστερων αρχιτεκτονικών ρευμάτων. Εδώ κυριαρχούν οι ευθείες γραμμές και οι ορθές γωνίες. Η είσοδος τοποθετείται κεντρικά, σε υποχώρηση από το επίπεδο της πρόσοψης, ενώ σε αυτήν οδηγεί μαρμάρινο κλιμακοστάσιο.

Ξεχωρίζει η ξύλινη εξώθυρα με το γεωμετρικό υαλοστασιο και τον υπερκείμενο φεγγίτη από χρωματισμένο γυαλί. Τα ανοίγματα είναι τριμερή με ξύλινα κουφώματα και ρολά. Στον όροφο δημιουργείται έκκεντρα ημιυπαίθριος χώρος από την υποχώρηση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το κατακόρυφο άνοιγμα του κλιμακοστασίου στην νοτιοανατολική όψη, όπως και το ιδιαίτερο κιγκλίδωμα του αύλειου χώρου.


Πηγή:/https://visitnorthaegean.gr/

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.), υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), ανάλαβαν την υλοποίηση της Πράξης «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5030500.

image 5

Η πράξη αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (χρονολόγηση μετά το 1830) σε επιλεγμένους οικισμούς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται. Τα δεδομένα της καταγραφής αποτελούν το περιεχόμενο μιας δυναμικής ηλεκτρονικής γεωβάσης δεδομένων, δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό αποθετήριο καταγραφής, τεκμηρίωσης και διάσωσης του νεότερου κτηριακού αποθέματος.