Search

Τσαλαπατώντας τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Την Τετάρτη 8 Μαΐου ξεκίνησε ξανά η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού “Φώφη Γεννηματά” στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων που αφορούν γυναίκες 45 ως 74 ετών και το οποίο προϋποθέτει τόσο οι προληπτικές εξετάσεις όσο και η κλινική εξέταση να πραγματοποιούνται σε Δημόσιες ή Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

Στη Λέσβο για όλο το γυναικείο πληθυσμό οι μαστογράφοι που διατίθενται είναι αυτός του Βοστάνειου νοσοκομείου, για τον οποίο υπάρχει αναμονή ως τον Δεκέμβρη ενώ μόλις πριν από έναν μήνα μονάχα ένας ιδιώτης (Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Ιατρική Μ. ΕΠΕ-Σίσκας Νικόλαος) ενεργοποίησε σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ μόνο για το πρόγραμμα πρόληψης Δοξιάδη και τις δικαιούχες, το οποίο ωστόσο δεν προβλέπει δωρεάν εξέταση σε περίπτωση που υπάρχει διάγνωση θετική που σημαίνει ότι γυναίκα που έχει λάβει παραπεμπτικό για εξέταση μετά από ψηλάφηση θα χρειαστεί να περιμένει μήνες για να εξεταστεί! Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 το κενό επιχειρούσε να καλύψει ο μαστογράφος που λειτουργούσε στο ΚΥ Μυτιλήνης αλλά ο μοναδικός γιατρός αποχώρησε και σταμάτησαν να γίνονται μαστογραφίες και εκεί.

Το γράφουμε ξανά κα ξανά. Χρόνια τώρα παραμένει άλυτο το πρόβλημα και ο εμπαιγμός. Οι περισσότερες γυναίκες του νησιού είναι υποχρεωμένες είτε να ταξιδέψουν στην Αθήνα είτε να πληρώσουν 90 με 100 ευρώ σε ιδιώτη. Αυτά και εις άλλα… χωρίς υγεία. Και αν σας φαινεται σκληρός αυτός ο τίτλος σκεφτείτε ότι σκληρή είναι η μάχη με τον καρκίνο, για την οποία το ισχυρότερο όπλο ειναι η πρόληψη. Ένα όπλο που οι γυναίκες της Λέσβου δεν έχουν.