Search

Σε αναμονή για την Πινακοθήκη Αγίας Παρασκευής: Ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη και της Μάγδας Αναγνωστή

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου απέστειλαν ο Δημήτρης και  η Μάγδα Αναγνωστή για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία της Πινακοθήκης της Αγίας Παρασκευής, ένα θέμα που λιμνάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καθώς το κτίριο είναι και έρμαιο και των καιρικών συνθηκών, εδώ και 5 χρόνια!

Η ανοιχτή επιστολή συνοδεύεται από ένα ιστορικό, το οποίο και κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, μένοντας όμως αναπάντητο.

Ο Κος Αναγνωστής επαναφέρει το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ ευελπιστώντας ότι η δημοσιοποίησή της επιστολής να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, οι δωρητές διαπιστώνουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγίας Παρασκευής των έργων ενώ  καταλογίζουν ολιγωρία στην δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου.

Ο Δημήτρης και η Μάγδα Αναγνωστή το 2017 δώρισαν 250 έργα από την προσωπική τους συλλογή, πίνακες, γλυπτά, σκίτσα , 200ων περίπου καλλιτεχνών, μία συλλογή αντιπροσωπευτική των τεχνών του 20ου αιώνα , με την προϋπόθεση να λειτουργήσει στην γενέτειρά τους Αγία Παρασκευή.  Αφιέρωσαν αυτό το έργο στον πατέρα τους, αείμνηστο  Χριστόφα Αναγνωστή,  που διετέλεσε πρόεδρος του χωριού επί 4 τετραετίες και άφησε μεγάλο έργο στον τόπο.

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στην έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής τετραετίας επανερχόμαστε στο θέμα της λειτουργίας, επιτέλους!, της Πινακοθήκης Αγίας Παρασκευής η οποία περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, θέμα σημαντικό για το χωριό μας και τον Δήμο  συνολικά, ακόμη και αν τώρα πολλοί φαίνεται πως δεν το αντιλαμβάνονται. Πέρασαν πάνω από  τέσσερα χρόνια χωρίς να τηρηθούν από πλευράς σας οι αναληφθείσες αυτονόητες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς μας, τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής και του Δημοτικού Συμβούλιου του ενιαίου τότε Δήμου Λέσβου, και τα  συμφωνητικά που υπογράψαμε με τον αείμνηστο Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό.

            Αντίθετα εμείς, όπως είχαμε αναλάβει την δέσμευση, ολοκληρώσαμε την ανάρτηση – έκθεση των έργων, με δικές μας δαπάνες και προσωπική εργασία. Δυστυχώς όμως ο χώρος και το περιεχόμενό του έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, και δημοτική περιουσία καταστρέφεται ανάλγητα. Οι επαναλαμβανόμενες συσκέψεις αρμοδίων παρουσία μας, και οι υποσχέσεις οι οποίες ξεχνιούνται την επόμενη στιγμή μήπως τελικά είναι δηλωτικές των πραγματικών προθέσεων σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου; Πώς αλλιώς θα πρέπει να εκληφθεί το ό,τι ενώ μιλάμε για μια συνολική δαπάνη κάτω των 10000 ευρώ δεν έχουν προβλεφθεί πουθενά αυτά τα χρήματα 3 χρόνια τώρα;

            Σας παραπέμπουμε σχετικά στην από 22/ 2/ 2023 αίτησή μας και κυρίως στην εξέλιξη της υπόθεσης όπως καταγράφεται στο ιστορικό – αίτηση που αποστείλαμε με μέιλ στις 7/7/2023, στην οποία πήραμε μόνο προφορική απάντηση, πως θα ολοκληρωθούν τα πάντα άμεσα, χωρίς βεβαίως έκτοτε να συμβεί το παραμικρό.

            Μπαίνουμε λοιπόν στο τρίτο καλοκαίρι, και τίποτε δεν προχώρησε στον χρόνο που προηγήθηκε, γεγονός που βλάπτει ποκιλότροπα τόσο εμάς όσο και το αγαπημένο μας χωριό, την Αγία Παρασκευή.

            Κυρίες και Κύριοι

Γνωρίζετε από την ιστορία και την σχολική και κοινωνική εκπαίδευση πως η πρακτική των δωρεών προς την πατρίδα ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια του τουρκικού ζυγού, και άνθισε διευρυμένα μετά την σύσταση του νεοελληνικού κράτους, συνεχιζόμενη μέχρι τις μέρες μας. Γνωρίζετε επίσης και την επίδραση τέτοιων ενεργειών στον κάθε Έλληνα ξεχωριστά που άσκησαν αυτές και συνεχίζουν να ασκούν. Ξέρουμε όλοι τι καρποί προέκυψαν και σε πόσους τομείς (παιδεία, θρησκεία, υγεία, πολιτισμό, εθνική άμυνα κλπ.) εξαπλώθηκε το ιδανικό της ευεργεσίας ώστε να γίνει παράδοση, εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική. Σχολεία ιδρύθηκαν όπου μορφώθηκαν ολόκληρες γεννιές Ελλήνων, χτίστηκαν εκκλησίες όπου οι πιστοί βρήκαν καταφύγιο, ολόκληρες περιοχές αναπτύχθηκαν χάρη σε έργα ευεργετών. Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στάδια και χώροι άθλησης, μουσεία που αναδεικνύουν τον διαχρονικό πολιτισμό μας, δημιουργήθηκαν χάρη στους εθνικούς ευεργέτες, που δίδαξαν με τις πράξεις τους και τη ζωή τους. Ένα παράδειγμα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το χωριό μας, η Αγία Παρασκευή. Η ύδρευση, το μνημειακό σχολείο, το κοινοτικό ελαιοτριβείο, δρόμοι μέσα και έξω απ’ το χωριό και τόσα άλλα, είναι αποτελέσμα ευεργεσιών και εθελοντικής προσφοράς.

            Το αίσθημα της ανιδιοτελούς αγάπης προς το κοινωνικό περιβάλλον συνδέεται λοιπόν άρρηκτα με την απελευθέρωση του έθνους, την ίδρυση ανεξάρτητης ελληνικής κρατικής οντότητας και την ύπαρξή της μέχρι σήμερα. Αλλά και η μορφή της πολύτιμης αυτής υπηρεσίας υπήρξε και αφετηρία για την ανάπτυξη κοινωνικής αρετής και ευγενούς άμιλας. Επιπλέον δε οι δράσεις με μη κρατικούς πόρους αναδείχτηκαν σε θεμελιώδη παράγοντα πλουραλισμού και επομένως  προοδευτικής εξέλιξης της δημοκρατίας.

            Με κίνητρο την αγάπη για το νησί μας και τους ανθρώπους του, και επιθυμώντας να προσφέρουμε με ταπεινότητα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, προβήκαμε στην δωρεά  των εικαστικών έργων. Χωρίς ποτέ να το διατυμπανίζουμε θορυβώντας για το γεγονός, αρνηθήκαμε ακόμη και να δοθεί στην Πινακοθήκη το όνομά μας, όπως μας είχε προτείνει ο αείμνηστος Σπύρος Γαληνός.

            Κύριε Δήμαρχε

Ο τότε Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου υποδέχτηκε την δωρεά με φροντίδα και σας παρέδωσε τις υποδομές ολοκληρωμένες, πλην των διαβόητων πλέων σκιάστρων των παραθύρων. Απαντήστε μας σας παρακαλούμε.! Θα συνεχίσετε να περιφρονείτε την δωρεά μας, και δι αυτής το ίδιο το χωριό μας, στο οποίο είναι βέβαιο πως θα προσφέρει; Θα συνεχίσετε να αφήνετε το περιεχόμενο, αλλά και την ίδια την κτιριακή υποδομή να καταστρέφονται, αντί να τα απολαμβάνουν οι δημότες και οι πάμπολλοι επισκέπτες του νησιού και της Αγίας Παρασκευής;

            Κύριε Δήμαρχε

            Καταφεύγουμε στην δημοσιοποίηση των περιστατικών αφού για χρόνια μας υπόσχεστε προφορικά πως όλα θα ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς να τηρείτε τον λόγο σας, χωρίς να δίνετε καμιά απάντηση στις γραπτές μας αιτήσεις, περιφρονώντας στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Έχετε συζητήσει και πότε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω ερήμην μας; Είναι σύμφωνοι οι Σύμβουλοι με την στάση αυτή; Αν ναι δώστε στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα πρακτικά σας παρακαλούμε.

            Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα επιθυμούσατε να μείνετε στα τοπικά χρονικά ως οι Δημοτικές αρχές που κλείνουν έτοιμους χώρους πολιτισμού, αντί να ανοίγουν νέους.

            Σας παρακαλούμε λοιπόν να μας πληροφορήσετε και εμάς και το νησί με καθαρότητα αν πώς  σκοπεύετε να προχωρήσετε με το θέμα.

 Δεύτερη επιστολή: Αθήνα   3/7/ 2023

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Πλησιάζοντας η λήξη της θητείας σας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε μια ανειλημμένη υποχρέωσή σας που, ενώ προφορικά δείχνετε πως προτίθεστε να τηρήσετε, επί του πρακτέου   αγνοείτε συστηματικά. Αναφερόμαστε στην ολοκλήρωση των εργασιών στη δημοτική πινακοθήκη “Χριστόφας Αναγνωστής” στην Αγία Παρασκευή, που “σέρνονται” ολόκληρη την τετραετία χωρίς να έχουν προχωρήσει ούτε ένα βήμα, πλην όσων οι ίδιοι κάναμε με δική μας προσωπική απασχόληση και δαπάνη.

            Όπως γνωρίζετε με την ομόφωνη απόφαση 38 / 16 του 2018 η Δημοτική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου αποδέχτηκε την προσφορά μας να δωρίσουμε περί τα 200 έργα τέχνης, στην μνήμη των γονέων μας Χριστόφα και Καλλιόπης Αναγνωστή, προκειμένου να συσταθεί δημοτική πινακοθήκη, επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού, ανθρώπου με όραμα για το νησί και για την εξέλιξη της πολιτιστικής  του παράδοσης. Προκρίθηκε δε ο χώρος του παλιού εργοστασίου ηλεκτρισμού, έπειτα από πρόταση του τότε Προέδρου Γιώργου Μακρογιάννη. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου με την υπ. αρ. 51 / 20-12-2018, και αφού οι τεχνικές υπηρεσίες κατέστρωσαν τις σχετικές μελέτες, (οι οποίες δυστυχώς απεδείχθησαν ελλιπείς), το έργο προχώρησε προς υλοποίηση με την απόφαση 269 / 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και δημοπρατήθηκε. Στις 13 / 8 / 2019 υπεγράφη το τελικό συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου Λέσβου και της οικογενείας μας ως δωρητών.

            Με την αλλαγή του καθεστώτος του ενός Δήμου στη Λέσβο, και την ίδρυση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η δωρεά ακολούθησε, κατά την αρχική μας βούληση και όρο αποδεκτό από τον δωρεοδόχο, την ένταξη της Αγίας Παρασκευής στον νέο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Στα 4 και πλέον χρόνια που παρήλθαν, δεν έγιναν από πλευράς του νέου Δήμου οι απαραίτητες απαιτούμενες ενέργειες ώστε εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία από πλευράς φυσικών συνθηκών, και να συμπληρωθούν τα συστήματα ασφαλείας της Πινακοθήκης, καθώς και μια σειρά μικρότερων επεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων υποστήριξης. Αποτέλεσμα είναι πως τα έργα τέχνης διατηρούνται σε συνθήκες ακατάλληλες, όπως π.χ. η έκθεσή τους σε έντονο ηλιακό φως εξαιτίας της μη ύπαρξης παντζουριών που συσκοτίζουν και ασφαλίζουν, οπότε κινδυνεύουν από μη αναστρέψιμες φθορές. Πολλώ μάλλον δεν έχουν εκπληρωθεί μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις, όπως η εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπου που θα εκπαιδευτεί για να αναλάβει την λειτουργία της πινακοθήκης, η έκδοση του βιβλίου οδηγού, η ολοκλήρωση των συνοδευτικών χώρων (γραφείο, τουαλέτες) κλπ. Κι όλα αυτά παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Δημάρχου πως θα επιλυθούν κατά προτεραιότητα και παρά το γεγονός ότι από μεριάς μας έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των έργων, και μάλιστα με δικές μας αποκλειστικά δαπάνες, κατόπιν βεβαίως συνεννόησης με την Δημοτική Αρχή.

            Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως λόγω της καραντίνας για δύο περίπου χρόνια υπήρξε μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους για τα πολιτιστικά παράγοντες που μας υποδείχτηκαν από τον Δήμο, αρχικά την κα Κράλλη, κατόπιν την κα Βατή και τελικά την κα Ζαχαρούλα Ιωακείμ, αντιδήμαρχο Πολιτισμού, που απέδιδαν την καθυστέρηση στο γεγονός πως δεν υπήρχε ακόμη πολιτιστικό οργανόγραμμα. Αυτό κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια, έως την συνάντησή μας με τον Δήμαρχο κο Βέρρο στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2022, στα πλαίσια της έκθεσης που οργανώσαμε στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού για το 1821 στο παιδικό βιβλίο του 20ου αιώνα, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκε.  Κατά τη συνάντηση αυτή υποσχέθηκε δημόσια πως όταν θα πηγαίναμε το επόμενο καλοκαίρι στο νησί ο Δήμος θα είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος  για να δεχτεί τα έργα τα οποία θα τοποθετούσαμε εμείς.

            Τον Ιούνιο του 2022, φθάνοντας στην Αγία Παρασκευή, διαπιστώσαμε πως τίποτε δεν είχε τηρηθεί. Υπήρχαν πάμπολλες ατέλειες και κακοτεχνίες όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες οχλήσεις, και να περάσει πάνω από ένας μήνας για να στείλετε καθαρίστρια για τρία πρωινά και ένα φορτηγάκι για δυο ώρες για να μεταφέρει μέρος των έργων από το σπίτι μας στον χώρο της Πινακοθήκης. Φυσικά δεν βρήκαμε ούτε πόρτα ασφαλείας όπως μας είχαν τηλεφωνικά “ενημερώσει”, ούτε και πολλά άλλα για τα οποία είχαμε λάβει τηλεφωνική διαβεβαίωση πως είχαν εκτελεστεί. Τέσσερις φορές διαφορετικοί αρμόδιοι του Δήμου ήρθαν να καταγράψουν τις ελλείψεις και τρεις φορές έγιναν συσκέψεις παρουσία του Δημάρχου στο γραφείο του, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

            Ένα από τα κωλύματα ήταν το υποτιθέμενο υψηλό κόστος των εργασιών, το οποίο μόνο για τα παράθυρα θα ξεπερνούσε υποτίθεται τις 20.000 ευρώ, και αυτά ήταν χρήματα που δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό στα μισά της χρονιάς. Στην πραγματικότητα όμως το σύνολο των θεμελιακά απαραίτητων εργασιών δεν θα ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ. Επιπλέον ο Περιφερειάρχης κος Μουτζούρης, σε επίσκεψη στο γραφείο του, μας διαβεβαίωσε προσωπικά πως η Περιφέρεια θα είχε στη διάθεση του Δήμου για το θέμα κονδύλιο των 20.000 ευρώ, αρκεί να ζητηθεί επίσημα από τον Δήμο. Αυτό όμως δυστυχώς δεν συνέβη ποτέ! Άλλωστε ο κος Περιφερειάρχης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Πρόεδρο του Συλλόγου ΑγιαΠαρασκευωτών Αθήνας κο Χρήστο Καλουντζόγλου που δημοσιεύτηκε στην Ηχώ, πως θα τον έχουμε σταθερά συμπαραστάτη στην υπόθεση της Πινακοθήκης.

            Τελικά αρχίσαμε τις εργασίες τοποθέτησης με προσωπική απασχόληση και με τη βοήθεια τεχνικών αμειβόμενων από μας, και καταφέραμε να αναρτήσουμε την πλειοψηφία των έργων της δωρεάς. Στο τέλος του καλοκαιριού η Πινακοθήκη άνοιξε για δυο απογεύματα και πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση στη συλλογή στα πάνω από 200 άτομα από το χωριό και το νησί γενικότερα που παραβρέθηκαν.

            Με την επιστροφή μας στην Αθήνα, γεμάτοι υποσχέσεις, διαπιστώσαμε με λύπη μας πως η παρελκυστική τακτική συνεχιζόταν: Θα!  Θα!  Θα! Αλλά στην πράξη δεν έγινε απολύτως τίποτε. Για παράδειγμα: Όχι μόνο δεν προχώρησαν στην κατασκευή των παραδοσιακών παντζουριών που απαιτούνται αλλά ούτε καν αιτήθηκαν την σχετική άδεια, ούτε καν έμαθαν αν αυτό επιτρέπεται. Για τον λόγο αυτό αποστείλαμε στις 22 / 2 / 2023 επιστολή με την οποία επισημαίναμε τις καθυστερήσεις και ζητούσαμε ενημέρωση. Ως απάντηση λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του Δημάρχου, και μία έγγραφη …ενημέρωση στις 7 Μαρτίου, που περιλάμβανε τα εξής:

            “Η τοποθέτηση παραθύρων παραδοσιακού τύπου βρίσκονται στην διαδικασία αποτύπωσης και  πιστοποίησης από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ως αρμόδιου για την αδειοδότηση φορέα.

   Όπως θα γνωρίζετε η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκπλήρωση πολλαπλών υποχρεώσεων παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνουμε ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση ανθρωπίνων πόρων σε ένα εξαιρετικά δυσχερές δημοσιονομικό περιβάλλον.

   Έχει κατατεθεί αίτηση εγκατάστασης internet μόλις χτες και εντός των επομένων ημερών αναμένεται η σύνδεση στο δίκτυο και τις απαιτούμενες ενέργειες για την λειτουργικότητα των συστημάτων.

Και κατέληγε: “Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, σας κοινοποιούμε την ομόθυμη συναίνεση για την περάτωση των εκκρεμοτήτων σε σύντομο χρόνο, ζητώντας την κατανόησή σας για τις επιμέρους αβελτηρίες.”

            Στο e-mail από το γραφείο του Δημάρχου απαντήσαμε στις 8 Μαρτίου με δικό μας e-mail διαμαρτυρόμενοι για την μη ενημέρωση, το οποίο τελείωνε ως εξής: “Σας παρακαλούμε λοιπόν να μας ενημερώσετε άμεσα ποιές ακριβώς ενέργειες έγιναν στο διάστημα που μεσολάβησε και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Επίσης δεν υπάρχει απάντηση ούτε για το πώς θα οργανωθεί η λειτουργία της πινακοθήκης. Μένουμε στα σοβαρότερα και παρακαλούμε και πάλι να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.”. Αυτονόητο πως τα πλήρη κείμενα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

            Έκτοτε δεν υπήρξε καμία συνέχεια, καμμία περαιτέρω συνεννόηση, όπως σαφώς γνωρίζετε. Όμως το θέμα έχει φτάσει στο …απροχώρητο. Θα εκπληρώσει επιτέλους ο Δήμος τις υποχρεώσεις του όπως έχει με συμφωνητικά δεσμευτεί, και επανειλημμένα, γραπτώς και προφορικώς, έχει υποσχεθεί; Αξιώνουμε και εμείς αλλά και το χωριό μας μια εξήγηση για τους απαξιωτικούς χειρισμούς,  αλλά και μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον της  Πινακοθήκης, η οποία αναμένουμε να δώσει ζωή στο χωριό μας και να το βάλει στον πολιτιστικό χάρτη της περιφέρειας.

            Στο Εμπρός της 17 / 6 / 23 δημοσιεύτηκε εμπεριστατωμένο άρθρο της κας Ανδρονίκης Κουτσαβλή με τίτλο “Αναμένοντας την πολυπόθητη Πινακοθήκη Χριστόφα Αναγνωστή” και υπότιτλο “αγκάθι οι ανολοκλήρωτες εργασίες”. Με έκπληξη διαβάσαμε εκεί την απάντηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Ζαχαρούλας Ιωακείμ σε ερώτημα του «Ε» για την πρόοδο των εργασιών, πως “υπήρξε κάποια καθυστέρηση, ωστόσο πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει η Πινακοθήκη αυτό το καλοκαίρι και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση”. Δεν είμαστε μαξιμαλιστές και από χαρακτήρα παραμένουμε οπαδοί της σοφής ρήσης του Περικλή “φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας”. Αλλά είναι πολλά αυτά τα οποία απαιτούνται ακόμη ώστε ένα απλό “κρέμασμα” στους τοίχους να μετατραπεί σε Πινακοθήκη. Και ένα από τα σπουδαιότερα είναι ο ορισμός υπεύθυνου με τα κατάλληλα προσόντα, που θα εκπαιδευτεί ειδικά στην καθοδήγηση των επισκεπτών ώστε να αποχωρήσουν πλουσιότεροι από τον χώρο, γεγονός που απαιτεί σημαντικό χρόνο.

            Θέλουμε να πιστεύουμε πως η δήλωση αυτή προέρχεται από άγνοια του πώς οργανώνεται, παρουσιάζεται και λειτουργεί ένα μουσείο, έστω και με στοιχειώδη μέσα, πόσος χρόνος και κόπος απαιτείται, και δεν υποκρύπτει την πρόθεση να προσπεραστεί το ζήτημα ξανά. Για τελευταία φορά ζητάμε να έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα.

            Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι όροι της δωρεάς είναι ουσιώδεις, η μη τήρησή τους θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξή της, και θα αναγκαστούμε με λύπη μας να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τις ζημιές που έχουμε υποστεί ή κινδυνεύουμε να υποστούμε (ασφάλεια και ασφάλιση των έργων) για τις οποίες έχετε και προσωπικές ευθύνες. Σας καλούμε λοιπόν να υλοποιήσετε άμεσα τις υποσχέσεις σας για το καλό του Δήμου, των αρμοδίων αυτού, αλλά πρωτίστως του χωριού μας.