Search

Οι express διαδικασίες αναμένεται ως και να διπλασιάσουν τις αφίξεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Σε άρθρο της η Εφημερίδα Μακεδονία αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Λέσβος πάει για διπλασιασμό των Τούρκων τουριστών

Το 20% των αφίξεων στη Λέσβο επηρεάζεται από τη gate visa, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού προβλέπουν διπλασιασμό της κίνησης των Τούρκων τουριστών ως το τέλος Μαΐου, πριν την άνοδο που αναμένεται για τη high season του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα

Το 20% των αφίξεων στη Λέσβο επηρεάζεται από τη gate visa, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού προβλέπουν διπλασιασμό της κίνησης των Τούρκων τουριστών ως το τέλος Μαΐου, πριν την άνοδο που αναμένεται για τη high season του καλοκαιριού.

Τα ανωτέρω επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, σημειώνοντας ότι πέρυσι, οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών έφθασαν κοντά στις 95.000.

«Οι Τούρκοι τουρίστες ζητούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων , κατηγορία στην οποία διαθέτει λίγα καταλύματα η Λέσβος. Η πλειονότητα των 120 ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί μας, ανήκει στην κατηγορία των 3 αστέρων. Οι πολλές κρίσεις που αντιμετώπισαν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου- συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού- επιβράδυναν την υλοποίηση επενδύσεων, σε σχέση με τις επενδύσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η Λέσβος βγαίνει τώρα από μία δεκαετία κρίσεων, χρόνια στα οποία όμως, οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, κρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, εκτός της περιόδου της πανδημίας», τόνισε ο κ. Βογιατζή

Ο κ. Βασίλης Βογιατζής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Η Λέσβος πάει για διπλασιασμό των Τούρκων τουριστών

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Λ., «οι Τούρκοι θέλουν να έρχονται στη Λέσβο, καθώς οι τιμές- παρά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας- είναι χαμηλότερες απ’ ότι στη χώρα τους και, οι υπηρεσίες, σε καταλύματα και χώρους εστίασης, ποιοτικότερες και πιο ικανοποιητικές, παρότι και στη Λέσβο υπάρχει η γνωστή δυσκολία εξασφάλισης προσωπικού στις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων».

Να σημειωθεί ότι η διαδρομή από το Αϊβαλί ως τη Μυτιλήνη διαρκεί 35-40’ της ώρας, ανάλογα με το πλοίο και το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ το άτομο. Το κόστος έκδοσης βίζας είναι στα 60 ευρώ.

«Παρά τα προβλήματα στην οικονομία της γειτονικής χώρας, η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και το 10% του πληθυσμού ή και παραπάνω, έχει εισοδηματική άνεση για να ταξιδεύει, όπως διαπιστώνουμε και εμείς», πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.

«Πανηγύρι γίνεται στη Σάμο κάθε Παρασκευο- Σαββατοκύριακο, με τους Τούρκους τουρίστες», ενώ όλα δείχνουν πως το μέτρο της gate visa που, άρχισε να ισχύει για τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις 30 Μαρτίου και από τις 30 Απριλίου και για τη Λήμνο, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των αφίξεων από τη γειτονική χώρα, αφού η θαλασσινή διαδρομή διαρκεί από 20 έως το πολύ 45’ λεπτά της ώρας και, μέσα σε 2-3 λεπτάκια, οι επισκέπτες παίρνουν σχεδόν αστραπιαία βίζα διαρκείας 7 ημερών.

Το μέτρο έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει, όπως τόνισε στο makthes.gr η αναπλ. γενική γραμματέας της ΠΟΞ και έφορος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Αντιγόνη Μαϊστράλη, η οποία και επισήμανε ότι ακόμη και σε περιόδους που τα νερά του Αιγαίου ήταν ταραγμένα η έλευση Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά δεν είχε μειωθεί, ενώ οι αριθμοί των αφίξεων ήταν σε υψηλά επίπεδα πέρυσι, παρά την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

antigoni-maistrali-xios-hotelier.jpg

Η κα. Αντιγόνη Μαϊστράλη, αναπλ. γενική γραμματέας της ΠΟΞ

Υπενθυμίζεται ότι η gate visa για Τούρκους πολίτες, άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά στις 30 Μαρτίου στα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο, και στις 30 Απριλίου το μέτρο επεκτάθηκε και σε Κάλυμνο, Καστελόριζο, Λέρο, Λήμνο και Σύμη. Η gate visa, έχει πραγματικά κάνει express τις διαδικασίες για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, αφού το αίτημα για την έκδοση βίζας στέλνεται , πανεύκολα, ηλεκτρονικά, στα ελληνικά προξενεία και η βίζα, βγαίνει το πολύ σε 5’ λεπτά στον τόπο άφιξης.

Ένας καφές, θαλασσινό ταξιδάκι

Με τα καραβάκια που συνδέουν τα τουρκικά λιμάνια με τα ελληνικά νησιά, σε χρόνο ίσα- ίσα για ένα καφέ και σε τιμές χαμηλές, 25-30 ευρώ μετ’ επιστροφής, οι Τούρκοι μπορούν, χωρίς καθυστερήσεις, να έρθουν πανεύκολα ως και για μία ημερήσια εκδρομή σε ένα από αυτά τα νησιά ή όσοι υπολογίζουν το κόστος της βίζας, να το κάνουν πιο άνετα για ένα τριήμερο ή και για το 7ήμερο ισχύος της gate visa.

Τα αποτελέσματα από το μέτρο, φάνηκαν άμεσα , από τον Απρίλιο, όταν οι μουσουλμάνοι, μεταξύ 6-14 του μήνα, γιόρταζαν το Σεκέρ Μπαϊράμι, oπότε κατά εκατοντάδες έβγαιναν στο Βαθύ, στη Μυτιλήνη, στη Χίο.

Τουριστικές επιχειρήσεις της Σάμου και της Λέσβου, παρότι τα δύο αυτά μεγάλα νησιά συνδέονται με πολλές πτήσεις charter με αγορές του εξωτερικού, έδειξαν έντονη κινητικότητα για την προσέλκυση μεγαλυτέρου αριθμού Τούρκων επισκεπτών, με το που ανακοινώθηκε το μέτρο από την ελληνική κυβέρνηση, συμμετέχοντας στη διεθνή τουριστική έκθεση της Σμύρνης, την ΤΤΙ Ιsmir, 7-9/12/2023, όπως άλλωστε έπραξαν και επιχειρήσεις της Χίου.

Να σημειωθεί ότι η Λέσβος συνδέεται με το Αϊβαλί, η Χίος με το Τσεσμέ και άρα με τη Σμύρνη, η Σάμος με το Κουσάντασι και η Λήμνος με τη νήσο Ίμβρο.

Αυξημένες ροές, κινητικότητα φορέων

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με επισκέψεις φορέων εκατέρωθεν, αδελφοποιήσεις, αύξηση στις ροές Τούρκων αλλά και Ελλήνων τουριστών. Αλλά και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που είναι ενταγμένα στο μέτρο, κατάφεραν να καλύψουν με Τούρκους τουρίστες, σημαντικό μέρος των απωλειών που προέκυψαν από τις ακυρώσεις Ισραηλινών, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς», πρόσθεσε η κα. Μαϊστράλη.

Οι επιπτώσεις της gate visa, όπως τονίσθηκε από τους εκπροσώπους των ξενοδόχων Χίου, Λέσβου και Σάμου, μπορεί να είναι μόνο θετικές και είναι ήδη θετικές. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Στέλιος Μάντζαρης, δήλωσε μάλλον απαισιόδοξος για το μέτρο, όσο το νησί, λόγω της κατάστασης των υποδομών και της έλλειψης στελεχών , «δεν διαθέτει πύλη εισόδου ξένων τουριστών».

«Πανηγύρι» γίνεται στη Σάμο με τους Τούρκους

Όπως είπαν στο makthes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου & Ικαρίας, Μάνος Βαλής και, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Χατζηδημητρίου, μόνο θετική επίπτωση υπάρχει από την gate visa. Tα τριήμερα Παρασκευής – Σαββάτου- Κυριακής, «γίνεται πανηγύρι στη Σάμο με τους Τούρκους, έρχονται περί τους 1.000 τουρίστες, γεμίζουν τα καταλύματα στο Βαθύ που πιάνουν τα καραβάκια, αλλά και στο Καρλόβασι και στο Πυθαγόρειο».

valis-manos-samos-hotelier.jpg

Ο κ. Μάνος Βαλής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου & Ικαρίας

Να σημειωθεί ότι η διαδρομή από το Βαθύ Σάμου στο Κουσάντασι, διαρκεί μόλις 35’ της ώρας, ενώ καράβια πηγαίνουν Σάμο και από το Σεφεριχισάρ, λιμάνι στην περιοχή της Σμύρνης. Τα δρομολόγια γίνονται από τέσσερα πλοία, καταμαράν.

Το επόμενο μεγάλο κύμα Τούρκων τουριστών αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, όταν οι μουσουλμάνοι θα γιορτάσουν το Μπαϊράμι, ως τότε, υπάρχει η αυξημένη κίνηση των τριημέρων.

Οι Τούρκοι αγαπάνε τη Σάμο και πολλοί την επιλέγουν για τις διακοπές τους. «Πέρυσι είχαμε 80.000 αφίξεις Τούρκων τουριστών, αλλά φέτος περιμένουμε ότι θα διπλασιαστούν», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζοντας ότι γενικότερα η φετινή σεζόν εξελίσσεται θετικά. «Ο Μάϊος ξεκίνησε με +20% σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έτσι. Αυτή την περίοδο η Σάμος δέχεται Σκανδιναβούς, Ολλανδούς, Γερμανούς, αυτό είναι το βασικό μείγμα εισαγόμενου τουρισμού της Σάμου», με την τουριστική κίνηση να μη επηρεάζεται πλέον, όπως υποστηρίχθηκε, από το μεταναστευτικό.

Η Σάμος δέχεται σημαντικό αριθμό ξένων τουριστών, κυρίως Άγγλων και Ολλανδών, αρκετών Βέλγων και Τσέχων, Σλοβάκων και Πολωνών, ενώ στις καινούργιες αγορές για το νησί είναι η Ρουμανική, Σλοβενική και Αυστριακή. Οι Γερμανοί σταμάτησαν να επισκέπτονται τη Σάμο, το 2015, λόγω του μεταναστευτικού.

Η gate visa δεν «πλησιάζει» τη Λήμνο

Άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είχαν αυτή τη σχέση με την Τουρκία, της έλευσης δηλαδή Τούρκων τουριστών και, σε αυτά η gate visa, βοηθάει ακόμη περισσότερο, είπε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Λήμνου, Στέλιος Μάντζαρης.

Την τουριστική κίνηση στη Λήμνο, η gate visa δεν την έχει επηρεάσει , δεν την έχει καν….πλησιάσει, επειδή το νησί δεν διαθέτει ουσιαστικά πύλη εισόδου, δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, κατάλληλα στελεχωμένες.

«Θα έπρεπε να έχει γίνει πύλη εισόδου το λιμάνι της Πλάκας , ένα λιμανάκι που είναι απέναντι από την Ίμβρο, τόσο κοντά από αυτό το νησί , που το βράδυ ακούνε τις ομιλίες του κόσμου. Αλλά δεν κάναμε πύλη εισόδου ούτε το βασικό μας λιμάνι, στη Μύρινα», πρόσθεσε ο κ. Μάντζαρης.

mantzaris-stelios-limnos-hotelier.jpg

Ο κ. Στέλιος Μάντζαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου

Η σεζόν δείχνει ότι θα είναι πάρα πολύ καλή, για το νησί που δέχεται πολλούς Άγγλους, Σκανδιναβούς και γενικότερα Ευρωπαίους, που καταφθάνουν με πτήσεις τσάρτερ, για να διαμείνουν ως επί το πλείστον, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία.

«To νησί θα πρέπει να πάρει μερίδιο και από τον οδικό τουρισμό που έρχεται στην Ελλάδα, π.χ από τη Βουλγαρία, αλλά όπως διαπιστώσαμε, στην έκθεση τουρισμού της Σόφιας, πολλοί Βούλγαροι δεν γνωρίζουν καν κατά που πέφτει η Λήμνος».

Η Χίος city break προορισμός για Τούρκους

Όπως είπε η κα. Μαϊστράλη, η Χίος, τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας συστηματικά με την τουρκική αγορά, κατάφερε να γίνει το ακριτικό νησί , city break προορισμός για τους Τούρκους. Η Χίος σε απόσταση μόλις 9 ναυτικών μιλίων από τα τουρκικά παράλια, απόσταση που διανύεται σε 20-25 λεπτά, το πολύ 35 λεπτά, είναι πύλη εισόδου των Τούρκων στην Ελλάδα, που μπορούν από το αεροδρόμιου του νησιού να πετάξουν και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς.

«Η αύξηση στις αφίξεις Τούρκων ξεκίνησε το 2014-2015 αλλά τότε ως αγορά της μη διανυκτέρευσης, για ψώνια , ημερήσιες εκδρομές, κάτι που ενίσχυε το εμπόριο , την εστίαση. Σταδιακά , η αγορά άνοιξε και στη Χίο έρχονται Τούρκοι και από Κωνσταντινούπολη, πολλοί με τα αυτοκίνητά τους , οι οποίοι ζητάνε να μείνουν και λίγο έξω από την πόλη. Κάνουν διακοπές 10 ημερών, πολλοί μάλιστα έρχονται όταν θέλουν να αποφύγουν την κοσμοπλημμύρα στα δικά τους παραθαλάσσια θέρετρα , αλλά και στις γιορτές τους που έχουν περισσότερο χρόνο», εξήγησε η κα. Μαϊστράλη.

«Η τουριστική κίνηση δεν επηρεάσθηκε στα προηγούμενα χρόνια, όταν είχαμε εντάσεις στις ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ούτε επηρεάσθηκε από τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία, με τη μόνη διαφορά να αφορά στο προφίλ των Τούρκων τουριστών, που είναι υψηλότερης οικονομικής επιφάνειας».

visa-toukoi-xios.jpg


Η Χίος έχει λίγα ξενοδοχεία, περίπου 50 είναι στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όλα μικρά. Στην κατηγορία 4 αστέρων ανήκουν 5 ή 6, με το μεγαλύτερο να έχει περί τα 200 κρεβάτια. Στο νησί υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως και μερικά βραχυχρόνια καταλύματα.

Η Χίος είναι νησί οικογενειακών διακοπών και ο τουρισμός μοιράζεται 50%-50%, μεταξύ εσωτερικού και εισερχόμενου. Το νησί έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση, όλο το χρόνο , με τον Πειραιά, μία φορά την εβδομάδα με τη Θεσσαλονίκη και δύο φορές με την Καβάλα. Έχει κατατεθεί πρόταση για να συνδεθούν, με γρήγορο πλοίο , Χίος και Σάμος, με Θεσσαλονίκη.

Στους ξένους τουρίστες που δέχεται η Χίος, κυριαρχούν οι γερμανόφωνοι και γαλλόφωνοι, ενώ το νησί επισκέπτονται πολλοί Χιώτες που ζούνε σε Αμερική και Αυστραλία.

«Το 2020, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, υπήρξαν επιχειρήσεις που έκαναν ένα από τα πιο αποδοτικά καλοκαίρια τους, όσο μπόρεσαν να δουλέψουνε κι’ αυτό επειδή ήρθαν να στηρίξουν το νησί, Χιώτες της Αμερικής», είπε η κα. Μαϊστράλη η οποία και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού- φυσιολατρικού, περιπατητικού, λογοτεχνικού- που φέρνει στη Χίο τουρίστες και εκτός high season, ενισχύοντας και τα περιφερειακά καταλύματα και επιχειρήσεις.

«Ο εναλλακτικός τουρισμός, που λαμβάνει υπόψη του και τις διαφοροποιήσεις στις επιλογές των ξένων τουριστών λόγω κλιματικής αλλαγής, έχει αρχίσει να αποδίδει. Για τη φετινή θερινή σεζόν τα νούμερα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οπωσδήποτε στην αύξηση της κίνησης θα συμβάλλει και η gate visa», κατέληξε η κα. Μαϊστράλη, υπογραμμίζοντας τη συνολική θετική επίπτωση του μέτρου.