Search

Μια φιλία ζωής: Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου

Έκδοση υπό την αιγίδα και με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να φωτίσει, κυρίως μέσα από το αρχειακό υλικό του Ιδρύματος Κατακουζηνού, τον βαρύνοντα ρόλο της «φιλίας ζωής» δύο σπουδαίων ανδρών, του καθηγητή Άγγελου Κατακουζηνού και του μεγάλου τεχνοκριτικού Στρατή (Τάκη) Ελευθεριάδη, γνωστού ως Tériade, στην ανάδειξη της τέχνης του ζωγράφου Θεόφιλου και τη δημιουργία του Μουσείου του στη Λέσβο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν νέοι στο Παρίσι ήρθαν σε επαφή με το έργο του Θεόφιλου, οι δύο φίλοι πίστεψαν στην αξία του έργου του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη και τη δικαίωσή του. Ο Tériade αργότερα αγόρασε αρκετά έργα του Θεόφιλου που τα εμπιστεύθηκε στον Κατακουζηνό.

Αυτός με τη σειρά του το 1946 εξέθεσε τα έργα αυτά στην οικία του, στην οδό Πινδάρου 7, στην Αθήνα, ενώ τον επόμενο χρόνο οργανώθηκε έκθεση Θεόφιλου  στο Βρετανικό Συμβούλιο. Τελικά, το 1965 πραγματοποιήθηκε το όνειρό τους και με τη σύμπραξη πνευματικών ανθρώπων της χώρας και των τοπικών αρχών της Λέσβου οργανώθηκαν οι «Εορτές Θεόφιλου», όπου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά της Λέσβου, 29 Αυγούστου του 1965, γεγονότα στα οποία ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην έκδοση παρουσιάζονται μερικά από τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που δείχνουν τον απόηχο των εγκαινίων και μικρές, αλλά σημαντικές, λεπτομέρειες των εκδηλώσεων. Επίσης, εκθέτονται φωτογραφίες των έργων, που για χρόνια διαφύλαξε στο σπίτι του  ο Άγγελος  Κατακουζηνός και οι οποίες, αν και έχουν αλλοιωθεί χρωματικά, συμπληρώνουν την εικόνα των έργων που δόθηκαν στο Μουσείο. 

Το βιβλίο αυτό του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού είναι μία παρακαταθήκη, ένα ταξίδι σε χρόνια αλλοτινά και σε ανθρώπους που είχαν όραμα. Αφιερώνεται σε όσους πίστεψαν στο «ονειροπαρμένο πλάσμα που δεν έβλεπε παρά μονάχα την ομορφιά κι ήταν πάνω απ’ τα κοινά μέτρα των ανθρώπων»,

όπως έγραψε για τον Θεόφιλο ο Άγγελος Κατακουζηνός, αλλά και στους υπέροχους ανθρώπους της Λέσβου.Είναι μεγάλη χαρά να μοιραστούμε με όλους σας αυτό το βιβλίο!

Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου

Μουσειολόγος

Επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού

Επιμέλεια έκδοσης: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός

Κείμενα: Άγγελος Κατακουζηνός, Λητώ Κατακουζηνού,

Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Jean Baelen, Νεκτάριος Βακάλης, Ίρις Κρητικού,

Κώστας Μανιατόπουλος, Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου

Το ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ & ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ είναι κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα την Οικία Κατακουζηνού, ένα διαμέ­ρισμα στην καρδιά της Αθήνας όπου έζησαν, ώς τα τέλη του 20ού αιώνα, ο νευρολό­γος-ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός και η συγγραφέας σύζυ­γός του Λητώ, επιφανή μέλη της «Γενιάς του ’30». Η Οικία Κατακουζηνού υπήρξε ένα από τα σημα­ντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής και φιλοξένη­σε εξέχοντες καλλιτέχνες, ποιητές, συγ­γρα­φείς και επιστήμονες. Έργα τέχνης από τους σημαντικότερους Έλληνες και διεθνείς ζωγράφους και γλύπτες κοσμούσαν τα δωμάτιά της, τα οποία έχουν διατηρηθεί όπως τον καιρό που κατοικούνταν και διασώζουν την ατμόσφαιρα και τις λεπτομέρειες ενός ζωντανού σπιτιού που είναι πλέον ανοικτό στο κοινό ως μουσείο.

Το Ίδρυμα οργανώνει και φιλοξενεί συναντήσεις πολιτι­στι­κού χαρα­κτήρα (ομιλίες, παρουσιάσεις και συναυλίες) καθώς και εκθέσεις έργων σύγχρο­νης τέχνης και αντικειμένων από τη συλλο­γή του, τόσο στην Οικία Κατα­κουζηνού όσο και σε άλλα μουσεία και πινακο­θήκες. Εστιά­ζοντας στην περί­οδο 1930-1980 και στη «Γενιά του ’30», στο­χεύει να ερευνή­σει και τεκμη­ριώσει με εκδόσεις και μέσω του διαδικτύου τις συλλογές και τα πλούσια αρχεία του. Από το ξεκί­νη­μά του, το Ίδρυμα επιζητά συνεργασίες με ελληνι­κούς και διεθνείς φορείς με συναφείς στόχους και ευελπιστεί να απο­τελέσει χώρο επικοινωνίας και ανταλ­λαγής ιδεών.