Search

Η “Λεσβία” της ΤΖέλης Χατζηδημητρίου στο φετινό ATHENS PRIDE :Ένα Συγκλονιστικό Ντοκιμαντέρ που εξυμνεί την Αγάπη και τη Συμπερίληψη!!

Το Ηφαίστειο Ανεμωτιας βρέθηκε στη προβολή της ταινιας της συντοπίτισσας και συγχωριανής μας Τζέλης Χατζηδημητρίου στο φετινό PRIDE και αναμεταδίδει!

Η νέα ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου, με τίτλο «Λεσβία», έχει ήδη αποσπάσει έξι διεθνή βραβεία και συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου, συμμετέχοντας σε κορυφαία φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Η ταινία είναι μια ευαίσθητη καταγραφή των εμπειριών και των συναισθημάτων που διαμόρφωσαν την Ερεσό, μια μικρή κοινότητα στη δυτική Λέσβο, και τη μετέτρεψαν σε σημαντικό σημείο αναφοράς για τη λεσβιακή κοινότητα παγκοσμίως.

Με τον φακό της Τζέλης Χατζηδημητρίου, η ιστορία της Ερεσού ζωντανεύει μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ημερολόγια, συνεντεύξεις και μαρτυρίες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του πώς αυτή η μικρή γωνιά της Ελλάδας έγινε τόπος συνάντησης και ελευθερίας για πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο.

Η ταινία «Λεσβία» δεν είναι απλώς μια καταγραφή γεγονότων, αλλά ένα βαθύτατα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει την πορεία μιας κοινότητας και την εξέλιξη της συνείδησης γύρω από θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Τζέλη Χατζηδημητρίου ξεκίνησε το 2011 να συλλέγει μαρτυρίες από κατοίκους της Ερεσού, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της συγκέντρωσης γυναικών από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τη γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς.

Η ταινία αποτυπώνει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που κυμαίνονται από την κατανόηση μέχρι την αίσθηση απειλής και την αμφισβήτηση της παραδοσιακής τάξης πραγμάτων. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις αντιφάσεις που αναδύθηκαν, από την οικονομική ωφέλεια που προέκυψε για την τοπική κοινωνία έως την αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα, η οποία αναπόφευκτα μετασχηματίζει την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της Ερεσού.

Η δημιουργός επισημαίνει ότι «όλα όσα περάσαμε πριν από δεκαετίες, ώστε σήμερα κάποια πράγματα να είναι αυτονόητα, δεν ήθελα να ξεχαστούν». Η «Λεσβία» αναδεικνύει την αναγκαιότητα της αγάπης και της αποδοχής ως λύσης στις κοινωνικές προκλήσεις και τα στερεότυπα. Τονίζει την ενδυνάμωση των γυναικών, που κατόρθωσαν να αγαπήσουν τη γυναικεία τους φύση μέσα από τη δική τους ματιά και όχι το «καθρέφτισμά» της στο βλέμμα των ανδρών, ενώ παράλληλα φωτίζεται η πλευρά της αλληλεγγύης όχι μόνο μεταξύ της λεσβιακής κοινότητας αλλά μεταξύ των γυναικών γενικότερα.

Η ταινία καταδεικνύει τη σημασία της συμπερίληψης και της ίσης μεταχείρισης, ακόμα και σε μια εποχή που αυτά τα ζητήματα δεν είναι καθόλου αυτονόητα…

Η προβολή της ταινίας «Λεσβία» αναμένεται και στην Ερεσό στις 22 Αυγούστου 2024.