Search

Ευρωεκλογές: Τεράστια η αποχή-Ποιοι προηγούνται στη σταυροδοσία στα κόμματα

Στο 32,9% έφτασε το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες για τις ευρωεκλογές μέχρι και τις 17:30, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ έως τις 14:30 ανερχόταν στο 26,1%. Το αντίστοιχο διάστημα, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, η συμμετοχή ανερχόταν στο 31,5%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων, μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, είχαν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά τους 3.161.816 εκλογείς. Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που όμως είναι αρκετά κάτω από 40%, εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο.

Έκλεισαν στις 19.00 οι κάλπες στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές 2024 ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

21:28 Ποιοι προηγούνται στη σταυροδοσία

Από τη Νέα Δημοκρατία στη σταυροδοσία προηγείται  ο Γιώργος Αυτιάς και ακολουθούν οι Ευάγγελος Μειμαράκης, Φρέντη Μπελέρης, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρης Τσιόδρας και  Ελεονώρα Μελέτη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προηγείται ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης και ακολουθούν οι Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς, και Έλενα Κουντουρά.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος και Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ.

Από την Ελληνική Λύση φαίνεται πως εκλέγονται ο Φράγκος Εμμανουήλ και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

21:26 Στο 64% της ενσωμάτωσης τα αποτελέσματα – Η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών για τη ΝΔ που πέφτει κάτω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό του να είναι μικρότερο του 15%. Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της Singular Logic, Δημήτρη Μπακάκου, ευρωβουλευτές εκλέγουν επτά κόμματα.

«Πιστεύουμε πως η Φωνή Λογικής παρά το 3% που συγκεντρώνει, δεν θα μπορέσει να μπει στην Ευρωβουλή. Με την ενσωμάτωση που βρίσκεται στο 64%, φαίνεται πως μέχρι το τέλος της βραδιάς και την πλήρη ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου, ενδέχεται να δούμε ακόμη και αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση». 

Πηγη: Οικονομικός ταχυδρόμος , ΕΦ ΣΥΝ