Search

Εκδήλωση Μνήμης» για τον ένα χρόνο από το θάνατο της Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στην πολύ φιλόξενη αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων», Κέκροπος 10,  «Εκδήλωση Μνήμης» για τον ένα χρόνο από το θάνατο της Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Σωματείο Culture4Αll-Πολιτισμός για Όλους και ο «Σύλλογος των Αθηναίων», με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λεσβιακή Παροικία», κατέφθαναν από νωρίς φίλοι και συνεργάτες της Αγλαΐας Αρχοντίδου, αυτοί που έσπευδαν κάποτε στα καλέσματα/εκδηλώσεις του πολιτισμού που η ίδια διοργάνωνε.  

Ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Σωματείου Culture4All-Πολιτισμός για όλους, μετά την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που ανέλαβε να συνεχίσει το όραμα της εκλιπούσης, ολοκληρώνοντας έργα εν εξελίξει και δημιουργώντας νέες δράσεις, μερικές από τις οποίες παρουσίασε η νέα Πρόεδρος του Σωματείου, λέγοντας και τα εξής: «Είναι κατανοητό πόσο πολύ δύσκολο είναι να συνεχίσει κανείς τις δράσεις της αείμνηστης Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη, όταν λείπει η ίδια, η δική της διαρκής πνευματική ανησυχία και πολιτιστική δημιουργία. Όμως αυτές οι δράσεις της δεν θα πρέπει  ούτε να ξεχαστούν, ούτε να μείνουν ημιτελείς. Γιατί έτσι νομίζουμε θα το ήθελε και η ίδια. Για τον λόγο αυτό  τό νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε πρόσφατα, θα συνεχίσει το όραμα της εκλιπούσης και ακόμα, θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει ένα πλήθος από δράσεις του πολιτισμού, που η ίδια είχε ξεκινήσει».   

Χαιρετισμό στους παρευρισκομένους απηύθυναν η Δρ. Μαρία Μανώλα, Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Σωματείου Culture4All-Πολιτισμός για Όλους, του οποίου εμπνεύστρια, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος ήταν η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη και ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς. Χαιρετισμούς που διαβάστηκαν έστειλαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο τ. Αντιπροέδρος της Βουλής , βουλευτής Νομού Λέσβου  κ.  Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Υπουργού κ. Λ. Μενδώνη: «Προσωπικά, θεωρώ την Αγλαΐα πρωτοπόρο στο άνοιγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύ κοινό και στην ένταξή της στην καθημερινότητα των νησιωτών, με τρόπο εύληπτο, αλλά βαθύ. Όπως παραδειγματικό θεωρώ και το πέρασμά της από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου υπηρέτησε την Αρχαιολογία και μόνο. Κόμισε ανοιχτή ματιά και καινοτόμες ιδέες, αγωνιζόμενη υπέρ της προστασίας των μνημείων, περιφρονώντας τις κομματικές στοχεύσεις και τις προσωπικές βλέψεις και, πάντοτε, σεβόμενη τόσο τις αρχές της επιστήμης της Αρχαιολογίας, όσο και τη δεοντολογία και τους θεσμούς».  

Απόσπασμα της ομιλίας του τ. Πρόεδρου της Βουλής κ.  Χαράλαμπου Αθανασίου: «Η Αγλαΐα Αρχοντίδου αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα στον τομέα της αρχαιολογίας, που συνέδεσε το όνομά της με πλήθος έργων και δραστηριοτήτων στο Βόρειο Αιγαίου και σημάδεψαν την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμικού του πλούτου. Το πληθωρικό της προσωπικότητάς της βρίσκει την απόλυτη ταύτιση με το πολύπλευρο έργο της. Τελειομανής και εργασιομανής καταφέρνει να «χτίσει» ουσιαστικά τις σημερινές εφορείες αρχαιοτήτων των Νομών Λέσβου και Χίου. Το αποτύπωμα της συστηματικής της δουλειάς θα συνοδεύει για πολλές δεκαετίες τα δημιουργήματά της». 

Για την Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη και το έργο της μίλησαν οι: Ευγενία Γερούση, Δρ Αρχαιολόγος και Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Γεώργιος Ρήγινος, Αρχαιολόγος και Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης, Παύλος Τριανταφυλλίδης, Δρ Αρχαιολόγος και Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και φίλοι και συνεργάτες της τιμωμένης: η Αρχαιολόγος κ. Μαρία Τόλη, ο κ. Ιωάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Clio Muse Tours ΑΕ, μιας εταιρείας τουρισμού και πολιτισμού την οποία η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη στήριξε σθεναρά και ο κ. Νεκτάριος Βακάλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).

Το μουσικό μέρος της βραδιάς στο οποίο συμμετείχαν οι εγγονές και φίλοι της Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη επιμελήθηκε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, κ. Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα από το Culture4All-Πολιτισμός για Όλους και τον «Σύλλογο των Αθηναίων». Υπήρξε μεγάλη προσέλευση κόσμου, φίλων και συνεργατών της Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη και πολύ μεγάλη συγκίνηση.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: Λεσβιακή Παροικία, Clio Muse Tours ΑΕ, Oύζο Βαρβαγιάννη και Περί Λέσβου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαρία Μανώλα

Αντιπρόεδρος: Ειρήνη Βεκρή

Γενικός γραμματέας: Ιωάννης Νικολόπουλος

Ειδικός γραμματέας: Νίκος Δημητριάδης

Ταμίας: Νεκτάριος Βακάλης

Μέλος: Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα

Μέλος: Απόστολος Μπασιώτης