Search

Ακόμη πιο καθαρός ο Άγιος Ισίδωρος με τη Scidrones και την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης !

Έτοιμη για τους πρώτες επισκέπτες η παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι Λέσβου

Μια πρωτοβουλία καθαρισμού από την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και της εταιρείας τεχνοβλαστό του Πανεπιστήμιο Αιγαίου SciDrones

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της πανέμορφης παραλίας του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι της Λέσβου. Η συγκεκριμένη δράση σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την Ποτοποιία Πλωμαρίου. Η υλοποίηση έγινε από τους εργαζόμενους  της αποσταγματοποιίας οι οποίοι «χτένισαν» την παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι της Λέσβου, διαχωρίζοντας μάλιστα τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη, ώστε το όφελος από αυτή την ενέργεια να έχει πολλαπλά αποτελέσματα. 

Πρόκειται για μια από τις φημισμένες παραλίες του νησιού που βρίσκεται λίγα μέτρα από το αποστακτήριο και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ο καθαρισμός της συγκεκριμένης παραλίας διοργανώθηκε από την Ποτοποιία Πλωμαρίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφού προηγήθηκε η σχετική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος ανέλαβε την παραλαβή και σωστή διανομή των απορριμμάτων. Όλοι οι εργαζόμενοι της ποτοποιίας ανέλαβαν με μεγάλη τους χαρά να προχωρήσουν στο καθαρισμό της «παραλίας τους», μιας και βρίσκεται στον τόπο που δραστηριοποιούνται καθημερινά και παράλληλα χαλαρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ραντεβού ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής 17/5/2024 και ακολουθήθηκε από την αποσταγματοποιία η κατάλληλη οργάνωση αλλά και μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. H ομάδα της SciDrones σύλλεξε αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με την χρήση drones πριν και μετά τον καθαρισμό της παραλίας. Στην συνέχεια τα δεδομένα εισήρθαν στην βραβευμένη πλατφόρμα Coastal Marine Liter Observatory  (CMLO) η οποία έχει δημιουργηθεί από την SciDrones και χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τον αυτόματο εντοπισμό και χαρτογράφηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν η δημιουργία χαρτών πυκνότητας θαλάσσιων απορριμμάτων πριν και μετά το καθαρισμό της παραλίας. Τα τελικά ευρήματα δείξανε ότι ο καθαρισμός ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος και ειδικότερα στην ανατολική πλευρά της παραλίας, στην οποία υπήρχαν μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων απορριμμάτων. Συνολικά συλλέχθηκαν περισσότερα από 730 απορρίμματα διαφορετικού μεγέθους και κατηγορίας (πλαστικό, ξύλα, μέταλλα, χαρτιά, λάστιχα, γυαλιά) από τα οποία το συντριπτικό ποσοστό (67%) ήταν πλαστικά απορρίμματα.

Στο τέλος της δράσης, η στιγμή αποθανατίστηκε γεμάτη χαμόγελα και αίσθηση πληρότητας για το κοινό καλό που έγινε στον τόπο μας. Η έναρξη της συνεργασίας με το Πανεπιστημίο Αιγαίου και την SciDrones στέφθηκε με επιτυχία. Στη παρακάτω εικόνα είναι καταγεγραμμένη η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Λίγα λόγια για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου:

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Η εταιρία, είναι 100% ελληνική και παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης. Σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.