“Το Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων” από την K-Gold στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

H έκθεση “Body Is Victory and Defeat of Dreams” της K-Gold Temporary Gallery που ξεκινά σε λίγες μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Μολύβου είναι ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά events, που θα συναντήσει κανείς στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με το artnet news.

Island Hopping: The Best Art Shows to See in the Greek Islands This Summer

 

 

 

 

Η K-Gold Temporary Gallery, η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ίδρυσε ο Νικόλας Βαμβουκλής στη Λέσβο, παρουσιάζει το εικαστικό πρότζεκτ “To Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων” (από το ομότιτλο ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ), το οποίο περιλαμβάνει μια ομαδική έκθεση, performances αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας.

Η επιμελήτρια, Δρ. Αθηνά Χατζή, πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως πεδίο δόξας και πεδίο μάχης, ως νίκη και ήττα, ως άξονα γύρω από τον οποίο δομείται η έκθεση. Με το αυτό σκεπτικό επελέγησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα έργα τους, ορισμένα υλοποιημένα ήδη, άλλα σε ειδική ανάθεση.

“To Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων” γιορτάζει το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη δόξα και όλο το μαρασμό του. Μετέρχεται έργα σε ποικίλα μέσα, ποικίλες κλίμακες, ποικίλες υλικές υποστάσεις, για να καταδείξει την ποικιλομορφία των φανερώσεων του ανθρωπίνου σώματος. Τοποθετημένα σε ένα ιστορικό κτήριο, με αποτυπωμένα τα ίχνη από τις διαδοχικές αλλαγές χρήσης του συν τω χρόνω, τα έργα συνομιλούν με το αρχιτεκτονικό κέλυφος και με τα κείμενα-αφορμές για την επιλογή του κάθε έργου. Καλούνται οι επισκέπτες να προσαρμόσουν την εμπειρία του σώματος κάθε φορά και να ανταποκριθούν συνολικά στα ερεθίσματα αρχιτεκτονικής, εικαστικού και λογοτεχνικού έργου, ερχόμενοι αντιμέτωποι τελικά με τις δικές του σωματικές προκλήσεις και τα προσωπικά τους όρια.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Arcangelo Sassolino, Αιμιλία Γιαννοπούλου, Λυδία Δαμπασίνα, Alix Marie, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Χρήστος Μούχας, HOPE, Άννα Μαρία Σαμαρά, HART+LËSHKINA, Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Gjergj Bodari, Louise Plaze

Παράλληλες Δράσεις:

11 Αυγούστου | Συμμετοχική Performance του Χρήστου Μούχα στα σοκάκια του Μολύβου

12 Αυγούστου | Performances χορού και μουσικής απο τους Gjergj Bodari, Louise Plaze και Ορέστη Λαζούρα στο εργοτάξιο σκυροδέματος Καλλονή Μπετόν στη Σκάλα Καλλονής

13 Αυγούστου | “Ένας διάλογος για το σώμα” Θεωρητικό εργαστήριο και ξενάγηση στην έκθεση απο την επιμελήτρια Δρ. Αθηνά Χατζή

18-19 Αυγούστου | Εργαστήρια σύγχρονης τέχνης για παιδιά και νέους στην Πινακοθήκη Μήθυμνας απο την Κατερίνα Ζάγκλη

(Το ακριβές πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου).

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης

Δευτέρα–Κυριακή 10.00–13.00 & 19.00–22.30

Υπο την αιγίδα του Δήμου Λέσβου

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Υποστηρικτής Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Aenorasis

Ασφάλιση Έργων Τέχνης: Karavias Art Insurance

Δημιουργικοί Συνεργάτες: Εκδόσεις Καστανιώτη, Ville de Nantes, Le Triptic και Danza Nantes

Χορηγός Φιλοξενίας: Kaloni Village Holiday Houses

Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο απο το Νικόλα Βαμβουκλή. Εστιάζει στην καλλιτεχνική παραγωγή και εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός και εκτός νησιού, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα απο τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστικούς φορείς στην Έλλαδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως Καινοτόμος Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία απο το Nantes Creative Generations.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Διάκριση για Μυτιληνιό μαθητή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο

Επομενο αρθρο

Η “Ελένη” του Γιάννη Ρίτσου από τον Δήμο Αβδελιώδη στο Κάστρο της Μυτιλήνης