Το προσφυγικό δράμα στο Ίδρυμα της Βουλής μέσα από τη ματιά Ελλήνων φωτορεπόρτερ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Οι καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συμμετείχαν με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους στο αναγκαστικό ταξίδι στον δρόμο της επιβίωσης των προσφύγων, παρουσιάζονται στην έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), το Ίδρυμα της Βουλής παρουσιάζει στον εκθεσιακό του χώρο (Αμαλίας 14, Σύνταγμα) εκατόν εβδομήντα φωτογραφίες από 43 φωτορεπόρτερ που αποκαλύπτουν όλο το προσφυγικό δράμα μέσα από επτά ενότητες και τη βιντεο-εγκατάσταση που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, σε μια ολοκληρωμένη αφήγηση.

Παράλληλα η έκθεση ενημερώνει, αφού εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή: Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν; Και τέλος, ποια είναι η έννοια του ορίου; Υπάρχουν όρια ?ατομικά, συλλογικά, γεωγραφικά, χρονικά? πέρα από τα οποία δεν μπορεί να επεκταθεί ή να υπάρξει κάτι; Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για το κοινό στο τέλος του μήνα.

assets_LARGE_t_420_54759659_type13145

Στη έκθεση συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ: Χάρης Ακριβιάδης, Βασίλης Ασβεστόπουλος, Βασίλης Βερβερίδης, Χριστίνα Ζαχοπούλου, Αλέξανδρος Ζωντανός, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Καρβουντζής, Γιάννης Κολεσίδης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Ηλίας Κουτουλογένης, Μανόλης Λαγουτάρης, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Στέλιος Ματσάγκος, Ανδριανός Μελτζάνης, Στέλιος Μισίνας, Παναγιώτης Μοσχανδρέου, Τατιάνα Μπόλαρη, Λεωνίδας Μπακόλας, Γιάννης Μπεχράκης, Ορέστης Παναγιώτου, Γεωργία Παναγοπούλου, Χρύσα Πανουσιάδου, Συμέλα Παντζαρτζή, Γιάννης Παπανίκος, Λευτέρης Πιταράκης, Αντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Πατσούρας, Θανάσης Σταυράκης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Στέλιος Στεφάνου, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Κώστας Τσιρώνης, Mehmet Ayhan, Andrea Bonetti, Hodo Oldi, Ghulamullah Habibi, Barda Mohammed, Youssef Badawi, Barda Mohammed, Atef Safadi.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει για την έκθεση: «Μέσω της έκθεσης φωτογραφίας “Δρόμοι Επιβίωσης”, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θέλει να αναδείξει τις διαδρομές και τις αγωνίες των προσφύγων πολέμου από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, που κατάφεραν να επιβιώσουν, διασχίζοντας το Αιγαίο αλλά και να ευχαριστήσει τους κατοίκους των ελληνικών νησιών για την υποδοχή που τους επεφύλαξαν.

Κάθε πρόσφυγας και μια ιστορία, που κουβαλάει μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά του. Κάθε χαμόγελο και μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κάθε κοίταγμα ένα αίτημα ζωής. Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ συμπυκνώνει το χθες, το σήμερα, το αύριο με έναν δραματικό τρόπο».

 (φωτό 1-εξώφυλλο: Γιάννης Κολεσίδης, φωτό 2 Λευτέρης Πιταράκης)
Προηγουμενο αρθρο

Mosaik Support Center: Ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων στο κέντρο της πόλης

Επομενο αρθρο

Το σιωπηλό αγόρι της φωτογραφίας