“Το φως στα μάτια τους”: “Ανακύκλωση” γυαλιών για τους πρόσφυγες!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Από τους “αφανείς” ήρωες του νησιού μας, οι γιατροί, ντόπιοι και ξένοι εθελοντές δίνουν κάθε μέρα αγώνα ώστε να εξυπηρετήσουν τον προσφυγικό πληθυσμό . Είτε πρόκειται γι αυτούς του Δημοσίου Νοσοκομείου είτε για τους γιατρούς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν στο νησί οι γιατροί υπηρετούν το λειτούργημά τους μέσα από τεράστιες δυσκολίες καθώς οι συνθήκες “εξαφανίζουν” κάθε είδους κανονικότητα.

Ένας από αυτούς, ο οφθαλμίατρος Μαρσέλος Ραλλίδης που κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πρωτότυπο και γενναιόδωρο πρότζεκτ. Το “Light to your eyes” (φως στα μάτια σου) επιτρέπει στους εγκλωβισμένους στο νησί πρόσφυγες να επισκεφθούν δωρεάν τον οφθαλμίατρο και να βάλουν γυαλιά.

“Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ισπανικού οφθαλμολογικού κέντρου Barraquer. Το ίδρυμα, συγκέντρωσε παλιά γυαλιά από ανθρώπους που δεν έχουν πια προβλήματα γιατί έκαναν θεραπεία με λέιζερ. Τα γυαλιά αυτά εγώ τα μετράω και καταγράφω τις ανάγκες των ανθρώπων που με επισκέπτονται. Μετά, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ τους χορηγούμε αυτά τα γυαλιά δωρεάν”, λέει ο γιατρός που συνεργάζεται και με το Κοινωνικό ιατρείο. “Από την αρχή των προσφυγικών ροών δέχομαι μετανάστες, και πρόσφυγες δωρεάν. Κάποιες ΜΚΟ καλύπτουν κάποια έξοδα αλλά είναι στη δική τους ευχέρεια. Δέχομαι και Έλληνες που είναι στο Κοινωνικό ιατρείο”, λέει ο γιατρός.

Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί μας για μήνες ενώ ακόμη εξετάζεται το αίτημα ασύλου ή μετεγκατάστασής τους, κουβαλούν μαζί τους χρόνια προβλήματα υγείας ενώ ακόμη και οι συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να διαβιούν τους αναγκάζει πολλές φορές να αμελούν σοβαρές παθήσεις. Ανάμεσά τους και οφθαλμολογικές παθήσεις που δυστυχώς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ο Μαρσέλλος Ραλίδης θα δέχεται κάθε εβδομάδα 8 άτομα με προβλήματα οράσεως.

 

Προηγουμενο αρθρο

Απεργούν σήμερα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου

Επομενο αρθρο

Νέος σεισμός μεγέθους 5 ρίχτερ ταρακούνησε τη Λέσβο