Το Δεινοθήριο του Γαβαθά “ζωντανεύει” στη Μυτιλήνη

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών που εκπονεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στην Λέσβο τα τελευταία 20 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους πολλές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με νέα είδη φυτών καθώς και απολιθώματα ζώων, όπως προβοσκιδωτών, μικροθηλαστικών, ερπετών, ψαριών και ασπονδύλων τα οποία έζησαν στην περιοχή κατά την γεωλογική περίοδο του Κάτω Μειόκαινου. Συγκεκριμένα τα παλαιοντολογικά τεκμήρια από την περιοχή Γαβαθά και Λαψάρνων εδώ και 10 χρόνια παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα για τα οικοσυστήματα της Λέσβου και ειδικότερα για την ζωή γύρω από την τροπική λίμνη που υπήρχε στην περιοχή  πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Η Λέσβος σήμερα χαρακτηρίζεται από Μεσογειακό κλίμα με ιδιαίτερα ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και ήπιους υγρούς χειμώνες. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν δάση πεύκης και πουρνάρια, ενώ στο δυτικό της τμήμα ανοικτά δάση βελανιδιάς με φρυγανική βλάστηση.

Ωστόσο μέχρι και το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου πριν 11 χιλιάδες χρόνια , έζησαν εκεί εκπληκτικά θηλαστικά αλλά και τρομακτικοί μαχαιρόδοντες, γιγάντια δεινοθήρια και τριχωτά μαμούθ, λυγερόκορμες καμηλοπαρδάλεις,  αντιλόπες και γαζέλες, ιππάρια – οι πρόγονοι των αλόγων, μερικά από τα ζώα που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο και δίνουν πληροφορίες για το κλίμα του παρελθόντος.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Δεινοθήριο του Γαβαθά, συγγενική μορφή του ελέφαντα, σπανιότατο εύρημα, όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο. Ελάχιστα δείγματα του είδους αυτού ηλικίας Κατωτέρου Μειοκαίνου έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Μια γιγάντια αναπαράσταση αυτού θα στηθεί στο Επιμελητηριο Λέσβου μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2018 και θα δέχεται επισκέψεις – εκπαιδευτικά προγραμματα σχολείων με ραντεβού στο 22510-47033.

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Ο Χρήστος Δάντης στον “Οινοφόρο”

Επομενο αρθρο

Καριέρα και δουλειές στο καζίνο