Search

ΘΕΣΙΣ: Παίρνει θέση για την απαξιωτική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στό θεατρική εργαστήρι που μετρά με 40 χρόνια ιστορίας

Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου “ΘΕΣΙΣ”, στηρίζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης στην παρακάτω διαμαρτυρία του για τις απαράδεκτες καταστάσεις που προκαλεί η απαξιωτική στάση της παρούσας Δημοτικής αρχής και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στην ομάδα του, που μετρά 40 χρόνια δράσης.
«Αγαπητοί φίλοι ερασιτέχνες
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την συμπαράσταση σας όσον αφορά τις σχέσεις μας με την δημοτική αρχή της Μυτιλήνης , η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδες καταστάσεις για την ομάδα μας.
Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη και απαξιωτική στάση της παρούσας δημοτικής αρχής έναντι της ομάδας μας.
Το θεατρόφιλο κοινό του νησιού μας (και όχι μόνο) γνωρίζει τις θεατρικές δημιουργίες της ερασιτεχνικής μας ομάδας εδώ και σαράντα χρόνια. Εκατοντάδες συντελεστές λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν θεατρικές παραγωγές που απόλαυσε το κοινό τις περισσότερες φορές με ελεύθερη είσοδο δεδομένου ότι η ομάδα μας είναι δημοτική.
Ενημερώνουμε , λοιπόν, ότι καθόλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής η ομάδα μας χρηματοδοτήθηκε με μηδενικό έως ελάχιστο ποσό , γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της στο νησί.
Αισθανόμαστε απόλυτη απαξίωση και θλίψη για την στάση αυτή που είναι άδικη για την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας του Δήμου Μυτιλήνης και που έχει φτάσει μέχρι και του σημείου να μην πληρώνονται ανηλλειμένες υποχρεώσεις για λογαριασμό της ομάδας μας.
Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας είχαμε μικρή παρουσία στα θεατρικά δρώμενα, οπότε φαντάζεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα υπήρχε αν δεν ήταν αυτός ο νεκρός χρόνος των δύο περίπου ετών.
Φέτος προγραμματίζαμε τον εορτασμό των 40 χρόνων παρουσίας της ομάδας μας με διάφορες επετειακές εκδηλώσεις και με τουλάχιστον 3 παραγωγές που όμως δεν μπόρεσαν να γίνουν γιατί δεν προγραμματίστηκε κανένα κονδύλι στον προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες.
Η τελευταία μας παράσταση “Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές” που παίχτηκε στις 26,27 και 28 /5 στη Μυτιλήνη στήθηκε με εισφορές των μελών της ομάδας από το υστέρημα τους και με ελάχιστες χορηγίες φίλων μας και – εννοείται – ότι σε περίπτωση χρηματοδότησης της θα μπορούσε να είναι πιο πλούσια και εντελώς διαφορετικά δομημένη.
Παράλληλα κάποιες δαπάνες που έπρεπε να γίνουν και αφορούσαν στη συντήρηση και στην ανανέωση του χώρου που στεγάζεται η ομάδα μας , καθώς και στην αγορά των απόλυτα απαραίτητων ειδών εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί οποιαδήποτε παράσταση στο θεατράκι της Χρυσομαλλούσας, δεν έγιναν ποτέ.
Την ίδια στιγμή που χρηματοδοτούνται εκ μέρους της δημοτικής αρχής πλήθος επετειακών εκδηλώσεων, γιορτών, συλλόγων και άλλων φορέων για την πολιτιστική τους δράση (και καλώς γίνεται) δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της θεατρικής μας ομάδας.
Έναντι αυτής της απαράδεκτης στάσης που έγινε χωρίς κανένα λόγο, εμείς θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε και να δουλεύουμε για τις παραγωγές που ετοιμάζουμε, αλλά θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ώστε το θεατρόφιλο κοινό να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνε