Search

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την καπετάνισσα Καρόλα Ράκετε

Η κοινωνική συνείδηση των Ιταλών αφυπνίσθηκε μπροστά στις εξελίξεις γύρω από την είσοδο του σκάφους Sea Watch 3 με 42 πρόσφυγες στα ιταλικά εθνικά ύδατα και μέσα σε 24 ώρες έκανε κατορθωτό να συγκεντρωθούν 220.000 ευρώ, προκειμένου να διατεθούν για την πληρωμή των προστίμων -από 10 έως 50.000 ευρώ- που προβλέπει για το πλήρωμά του, το διάταγμα που έχει εκδώσει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την απαγόρευση κατάπλου πλοίων ΜΚΟ σε ιταλικά λιμάνια.

«Η ιδέα για μία συλλογή χρημάτων διαδικτυακά ξεκίνησε την Τετάρτη σε μία συζήτηση μεταξύ των εμπνευστών του Ιταλικού Αντιφασιστικού Δικτύου και συγκεντρώνει χρήματα για τα νομικά έξοδα και τα πρόστιμα για το SeaWatch 3», όπως εξηγεί ο διαχειριστής της σελίδας στο Facebook Φράνκο Ματεότι.

Όπως προσθέτει ο Φάμπιο Καβάλο, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δικτύου, «δεν αναμέναμε μία τέτοια επιτυχία». ‘Ηδη, το βράδυ της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί 50.000 ευρώ και ο μετρητής συνέχισε να γυρίζει με αποτέλεσμα αργά τη νύχτα ο αριθμός των δωρητών να έχει φθάσει τους 13.000 και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ. Ένα ποσό που υπερβαίνει το κόστος των προστίμων, εξαιρουμένων των κινδύνων να κατασχεθεί το σκάφος μόλις φθάσει στη Λαμπεντούζα και να διωχθεί η κυβερνήτης του Καρόλα Ράκετε, αλλά και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ποινή έως και κάθειρξη 15 ετών.

«Από τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να δούμε εμείς ούτε ένα λεπτό. Θα τα διαχειρίζεται άμεσα η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και θα τα αποδώσει αμέσως στη ΜΚΟ. Και εάν περισσέψουν θα μας χρησιμεύσουν για να χρηματοδοτήσουμε κι άλλες αποστολές. Δεν έχουμε από πίσω μας τον Σόρος, δεν είμαστε ένα κόμμα. Είναι η δική μας ανθρωπιστική χειρονομία και όχι μία πολιτική επιλογή», τονίζει ο Καβάλο.

Η μέση δωρεά των Ιταλών που ανταποκρίθηκαν ήταν 17 ευρώ. Ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης Sea Watch, αντιστοιχεί στην τροφή και νερό για τρία άτομα, ή γάλα και τροφή για δύο παιδιά, ή στο κόστος ενός σωσιβίου και 20 κουβέρτες υποθερμίας, ή καύσιμα για πού 20’. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων που έσπευσαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην αποστολή του Sea Watch3 μέσα από την ιστοσελίδα #iostoconcarola, κατόρθωσε να σκεπάσει τις ιερεμιάδες του Σαλβίνι και τον παροξυσμό της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των μεταναστών και τη βύθιση κατόπιν του σκάφους, ώστε να μην ξανασαλπάρει ποτέ. Όπως τόνισε ένα στέλεχος του Δικτύου: «Η ελπίδα των 220.000 ευρώ νίκησε το μίσος.(πηγή dikastiko..gr)

«Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

Η καπετάνισσα του Sea Watch 3, Κάρολα Ράκετε συνελήφθη χθες από τις ιταλικές αρχές και είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες υπόθαλψης παράνομης μετανάστευσης και παραβίασης των κανόνων περί ναυσιπλοΐας, επειδή έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 42 πρόσφυγες.

Το πλοίο βρίσκονταν επί 14 ημέρες ανοιχτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα, με επιβάτες του 40 πρόσφυγες. Η Ράκετε αποφάσισε χθες να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο Ματέο Σαλβίνι, και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

“Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς” δήλωσε η ίδια.

Αμέσως, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος, όπως μετέδωσε η κρατική RAI. Η RAI μετέδωσε ακόμη ότι η καπετάνισσα συνελήφθη γιατί “προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού”. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη. (Πηγή News247).

Embedded video

Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυλλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες είχαν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.

Ποια είναι η Καρόλα Ράκετε

Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watsch 3, η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 της κρατούσε ήδη το δοιάκι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η -27χρονη τότε- Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.