Search

Συνεχίζει το έργο της η Ανδρονίκη… Δεν απειλούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε!

Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ σχετικά με τους αυτοσχέδιους ιππικούς αγώνες στις Αλυκές Καλλονής Λέσβου και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός τουλάχιστον αλόγου, η δημοσιογράφος Ανδρονίκη Κουτσαβλή που ανέδειξε το θέμα και η οποία έχει η ίδια βαθιά αγάπη και γνώση για τα άλογα την ιππική παράδοση του νησιού,  δέχτηκε και εκείνη (όπως και άλλοι συνάδελφοι στο νησί για άλλα θέματα στο παρελθόν) τραμπουκισμούς και απειλές.
Η  Ανδρονίκη είχε το θάρρος όπως σημειώνει και η Κιβωτός να δημοσιοποιήσει αυτό το οποίο γνώριζαν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αυτόπτες μάρτυρες αυτών των «αγώνων» αλλά δεν είχαν το θάρρος να καταγγείλουν αυτό το τραγικό πανηγυράκι που κάθε χρόνο σακατεύει και δολοφονεί άλογα: αυτοί, οι κατά τα άλλα «λάτρεις των αλόγων» και θεματοφύλακες της «ιππικής παράδοσης» της Λέσβου. Στο άριστο ρεπορτάζ που αναδεικνύει ξεκάθαρα το βασικό λόγο για τον οποίον τα άλογα συνεχίζουν να κομματιάζονται σε αυτές τις «ιπποδρομίες» της συμφοράς παντού στην Ελλάδα: την ανικανότητα και την αναλγησία διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για την προστασία των ιπποειδών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ΚΑΙ την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τι θα κάνουν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις οι αρμόδιοι υπουργοί. Στο ρεπορτάζ της η Ανδονίκη πέρα από τα όσα αποκαλύπτει για τις ιπποδρομίες που διεξάγονται σε περιοχή natura και πέρα από όσα μπορούμε να φανταστούμε ότι συμβαίνουν από πίσω με τα στοιχήματα συμπεριλαμβάνει και μια δήλωση μέλους της ΦΕΕ. που είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει ακριβώς στο νησί. Σύμφωνα με αυτή  τα καθαρόαιμα που παίρνουν μέρος στις ιπποδρομίες της Καλλονής είναι ίπποι αγωνιστικοί , η πλειονότητα των οποίων έχει πάρει μέρος σε παρελθόντα χρόνο σε ιπποδρομίες στο Μαρκόπουλο. Όταν λήγει η αγωνιστική θητεία των αλόγων, αυτά αποσύρονται από τον ιππόδρομο, καθώς αγωνιστικά θεωρούνται «τελειωμένα». «Οι ιδιοκτήτες αυτών ή τα χαρίζουν ή τα πουλάνε»   Οι Μυτιληνιοί ενδιαφερόμενοι τα «τσιμπάνε» θέλοντας να αρχίσουν μία νέα «καριέρα» στην Λέσβο. «Κάθε χρόνο και ένα άλογο πάει για ευθανασία μετά τους αγώνες» αναφέρει η πηγή και μάρτυρας των περιστατικών και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν πληρείται κανένα κανονιστικό πλαίσιο, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού όχι μόνο για τον ίππο, αλλά και για τον αναβάτη”. 
Οσο για τους τραμπούκους να τους ενημερώσουμε πως τη στιγμή που η Ανδρονίκη δεχόταν απειλές και έπαιρνε μηνύματα από τρίτους μέχρι και για ενδεχόμενη πρόκληση σωματικής βίας εναντίων της, ως μέλος της τοπικής Κοινότητας Φίλιας την οποία τιμά και αγαπά με την δράση της, εκείνη έφτιαχνε την Βιβλιοθήκη του χωριού της παρέα με μικρά παιδιά!
Ο υπόκοσμος της Λέσβου που δρα πάντοτε παρασκηνιακά, αυτός που απειλεί και τραμπουκίζει σε αντίθεση με τη φωτεινή  προσωπικότητα, δραστήρια δημοσιογράφο και ενεργό πολίτη που προάγει τον πολιτισμό αυτού του τόπου.
Photo: Γεώργιος Χατζηαργυρός
“Σήμερα μικρά και μεγάλα παιδιά βάλαμε ένα λιθαράκι για να φτιάξουμε την Κοινοτική μας Βιβλιοθήκη Μεταφέραμε όλοι μαζί βιβλία που μας δώρισαν για την δημιουργία της βιβλιοθήκης. Ευχαριστούμε τους Ανθή Βαλαβάνη, Γιώργο Χατζηαργυρό, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Γεωργία Σεντουκά Φιλιππόπουλου, Ευαγγελία Μαρμάρου, Παναγιώτα Αλεξελλη, Ελένη & Άννα Σταυρίδη και τους μικρούς μας φίλους Μαρίζα, Κωνσταντίνο, Μάριο, Γιώργο, Ταξιάρχη, Γιώργο, Νίκο, Παναγιώτη, Σαράντο, Δημήτρη, Ιγνάτιο, Σταύρο, Ευθαλεία, Ιωάννα, Χαράλαμπο (αν ξέχασαμε κάποια παιδάκια να μας συγχωρέσουν και να μας το πουν για να τελειοποιήσουμε την δημοσίευση του πρώτου Open Book Day) που βοήθησαν να καθαρίσουμε τα βιβλία μας να τα ντύσουμε με τους κωδικούς τους και να τα τοποθετήσουμε στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Στόχος μας όλοι να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο, να το γνωρίσουν και να ταξιδέψουν στους ορίζοντες ενός κόσμου πιο ωραίου και πιο ανθρώπινου, όπως αξίζει για τα παιδιά όλου του κόσμου να διαμορφωθεί. Θα ακολουθήσουν και άλλα Open Book Day προάγγελοι αφιερωμάτων σε συγγραφείς, βιβλία, ανθρώπους και στον πολιτισμό που εμείς θέλουμε να ανθίσει”, σημειώνει η Ανδρονίκη.
Δραστήριο μέλος της κοινότητας της η δημοσιογράφος που μόνο καλό έχει προσφέρει στον τόπο της χρειάζεται την υποστήριξη των ανθρώπων του νησιού και όχι τις απειλές τους. Δεν φιμωνόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε και συνεχίζουμε το έργο μας και τη δουλειά μας!
Για τις ιπποδρομίες εξέδωσε ανακοίνωση και η αστυνομία:

Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα ιστοσελίδων του διαδικτύου, που αφορούν καταγγελίες για έκνομες ενέργειες διοικητικού και ποινικού περιεχομένου, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή της Δυτικής Λέσβου εντός του μηνός Ιουνίου του έτους 2022, ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγου κ. Ελευθέριου ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥ, ήδη διενεργείται ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση.

Για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις είχε εκδοθεί άδεια από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου, εντός του λειτουργικού φάσματος των αρμοδιοτήτων της, ενώ επιπρόσθετα ζητήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών, να εξεταστεί επισταμένως και η διακρίβωση ή μη, τέλεσης εκνόμων ενεργειών που σχετίζονται με παραβάσεις της νομοθεσίας, για την προστασία των ζώων και για την προστασία του περιβάλλοντος.