Search

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γιάννης Σπιλάνης-  υποψήφιος Περιφερειάρχης  Β. Αιγαίου

Γιατί αποφάσισα να είμαι υποψήφιος

 

Η Δημοκρατική Αριστερά συνολικά αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου ειδικότερα είχε έγκαιρα τοποθετηθεί για τα διακυβεύματα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών. Με ανακοίνωση της τον περασμένο Οκτώβρη είχε διατυπώσει με σαφή τρόπο τις «προδιαγραφές» των κινήσεων και των ανθρώπων που θα ήθελε να υποστηρίξει.  Διακηρύξαμε ότι επιδιώκουμε εκλογικές συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου που θα έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων με βάση αρχές όπως:

(α) η ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων με στόχο το δημόσιο συμφέρον και μακριά από κάθε είδους πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα,

(β) η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η χρηστή αξιοποίηση των πόρων στη διοίκηση,

(γ) η αλλαγή της αναπτυξιακής στρατηγικής με αξιοποίηση των τοπικών πόρων,

(δ) η ενίσχυση της ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής απέναντι στην επιδοματική πελατειακή πολιτική και

(ε) η ενίσχυση ενωτικών και αυτόνομων τοπικών πρωτοβουλιών και η βοήθεια στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που θα βασίζονται σε πρόσωπα που έχουν επιδείξει αξία και ανιδιοτέλεια.

Προσωπική μου πεποίθηση, από την αρχή, ήταν ότι η προσπάθεια αυτή έπρεπε να έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι κομματικές περιχαρακώσεις πίσω από ιδεολογήματα. Εργαστήκαμε για να προχωρήσει κάποια συσπειρωτική υποψηφιότητα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μακριά από τεχνητά διλλήματα τύπου «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» που θέλουν να καλύψουν ευθύνες του παρελθόντος και αδυναμίες του παρόντος. Άλλωστε καθημερινά βλέπουμε ότι οι σημαίες αυτές ξεδιπλώνονται ή  υποστέλλονται ανάλογα με τη συγκυρία και τις εκλογικές σκοπιμότητες.

Η αποτυχία να υπάρξει μια ευρύτερη συμπαράταξη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά με οδήγησε ώστε να πάρω την απόφαση να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο.

Με ρωτούν αν είμαι υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς ή ανεξάρτητος;

Η υποψηφιότητα μου έχει ευδιάκριτα πολιτικά χαρακτηριστικά και ο καθένας που έχει παρακολουθήσει τη πορεία μου σε συλλογικές προσπάθειες και το δημόσιο λόγο μου πάνω στα αναπτυξιακά θέματα των νησιών εδώ και 25 χρόνια τα γνωρίζει: το δημόσιο συμφέρον με συλλογική προσπάθεια, το όραμα, το σχέδιο, η αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης, η ποιότητα ζωής, η χάραξη δημόσιων πολιτικών και προπάντων η νησιωτική πολιτική. Όμως δεν είναι μια υποψηφιότητα που έρχεται να καταγράψει εκλογικά ποσοστά ενός κομματικού χώρου, αλλά μια υποψηφιότητα που έρχεται να καλύψει ένα προφανές κενό: την έλλειψη οράματος, στόχων και σαφούς σχεδίου υλοποίησης για την Περιφέρεια και την ανάπτυξη της. Το κενό που υπάρχει για να χαραχθεί μια άλλη πορεία, μια πορεία ανατροπής συνηθειών και πρακτικών. Ανατροπής με σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Δεν δηλώνω ανεξάρτητος αφού είμαι μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και ασπάζομαι σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της, τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όμως είμαι πραγματικά ανεξάρτητος γιατί τόσο δημόσια όσο και μέσα στα όργανα έχω τοποθετηθεί με βάση τα πιστεύω μου και όχι την όποια «γραμμή». Αισθάνομαι και είμαι ανεξάρτητος γιατί ό,τι κατέκτησα ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσωπικής δουλειάς. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε θεατές μιας συστηματικής και οργανωμένης προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών από υποψήφιους που διατυμπανίζουν την δήθεν ανεξαρτησία τους ενώ είναι γνωστό το πολιτικό τους παρελθόν και πασίγνωστες οι συμπεριφορές τους. Υποψήφιους που  αλλάζουν την πολιτική τους στάση ανάλογα με την μικροπολιτική συγκυρία και που, τώρα που οι κομματικοί στρατοί εξανεμίζονται, αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί του ανεξάρτητου. Φαίνεται σαν να θέλουν να κρύψουν το παρελθόν τους.

Η δική μας προσπάθεια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά στα οποία δεν είναι, ίσως, συνηθισμένος ο μέχρι πρότινος οπαδός – ψηφοφόρος – πελάτης. Γιατί εμείς ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε τις χιλιοδιατυπωμένες υποσχέσεις για όλο και περισσότερα και όλο και μεγαλύτερα έργα. Για την αριθμητική και μόνο καταγραφή απορρόφησης πόρων. Για το ξόδεμα εκατομμυρίων που δεν οδηγούν σε καμιά ουσιαστική ανάπτυξη, σε καμιά αύξηση απασχόλησης. Πόσα ακόμα λιμάνια, πόσους μεγάλους δρόμους, πόσο τσιμέντο, πόσες γιγαντιαίες – για το μέγεθος των  νησιών- παρεμβάσεις να δεχτεί το Βόρειο Αιγαίο. Δεν ερχόμαστε να χαϊδέψουμε αυτιά, αλλά να σας ζητήσουμε να σκεφτούμε και να δουλέψουμε μαζί για να σχεδιάσουμε και συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου, το μέλλον των νησιών μας στα σημερινά δύσκολα παγκόσμια δεδομένα.

Εμείς θέλουμε τους πολίτες μαζί μας, ακόμη και αν διαφωνούν σε επιμέρους θέματα. Εμείς προχωράμε με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη με σαφή στρατηγική που θα αξιοποιεί τους τοπικούς φυσικούς, πολιτιστικούς, παραγωγικούς και ανθρώπινους πόρους. Για ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες ποιότητας που ενσωματώνουν καινοτομίες, με σχέδιο και στόχευση για τη τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, την αξιοποίηση της υπάρχουσας γνώσης και τη δημιουργία νέας. Θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί για ένα οραματικό καινούργιο αύριο και να δουλέψουμε γι αυτό όλοι μαζί.

Ρωτούν ποιος είναι ο τίτλος της παράταξης

Στη πρώτη ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου υπέγραψα αυθόρμητα με τη φράση «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο». Με ρωτούσαν αν αυτός θα είναι ο τίτλος της παράταξης αλλά δεν το είχα σκεφτεί. Φαίνεται όμως ότι άρεσε από το σχόλια που διάβασα. Είναι ένας τίτλος που με εκφράζει απόλυτα αφού έχω συνδέσει τη ζωή μου με το Αιγαίο και τα νησιά γενικότερα: με καταγωγή από Ύδρα και Σέριφο με την οποία διατηρώ ιδιαίτερους δεσμούς μέχρι σήμερα, με όλο το επιστημονικό μου έργο για τα νησιά του Αιγαίου, της Ελλάδας, της Ευρώπης, με τη μόνιμη μου κατοικία στη Λέσβο από το 1986, με την απασχόληση μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη πρόσφατη μου θητεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με ρωτούν αν έχω στελεχώσει το ψηφοδέλτιο μου, ποιοι είναι οι αντιπεριφερειάρχες και τα άλλα σημαίνοντα πρόσωπα που με πλαισιώνουν

Μια νέα υποψηφιότητα με σαφή χαρακτηριστικά ρήξης με τις πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορεί να στηριχθεί σε παλαιά υλικά, ούτε να έχει «διαπραγματευθεί» ανταλλακτικά  και εκ των προτέρων, ερήμην των πολιτών, για να πορευθεί στις εκλογές «εκ του ασφαλούς». Ούτε μπορεί, βεβαίως, να απορρίψει συλλήβδην άτομα που υπηρέτησαν στο παρελθόν σε θέσεις ευθύνης με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και μπορούν να συμπορευθούν μαζί μας από όποια θέση και αν το επιθυμούν, στη πρώτη γραμμή ή στα μετόπισθεν. Στη προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας ενεργός πολίτης.

Απευθύνω θερμή και ανοιχτή πρόσκληση σε όλους εσάς, τους πολίτες του Β. Αιγαίου, γυναίκες και άνδρες, νέους και νέες που συμμερίζεστε τις παραπάνω αρχές και αγωνιάτε για το μέλλον αυτού του τόπου. Σας καλώ να ξεπεράσετε τις φοβικές αναστολές της συμμετοχής στα κοινά και να γίνετε «ενεργοί πολίτες» και όχι κομματικοί πελάτες.

Σας καλώ να ξεπεράσετε το σύνδρομο του «αποστασιοποιημένου καναπέ» και του «καφενείου» και να καταθέσετε δημόσια τον προβληματισμό, τις αγωνίες, τις απόψεις και τις θέσεις σας που συζητάτε με τους φίλους σας.

Σας καλώ να σκεφτείτε ότι στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία πρέπει να αφιερώσετε τις προσπάθειες σας όχι μόνο στη περιχαράκωση του ατομικού, στο να «σώσετε» την επιχείρηση και την οικογένεια σας, αλλά και στη συλλογική προσπάθεια, στην αλληλεγγύη των  γενεών, στην προσφορά για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Σας καλώ να ξεπεράσετε την τόσο θερμή ενθάρρυνση στο δρόμο, στο τηλέφωνο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη πρωτοβουλία μου και να τολμήστε να δράσετε ΤΩΡΑ. Να στρατευτείτε μαζί μας στη πορεία για μια ανατροπή με όραμα και σχέδιο, με γνώση και ανιδιοτέλεια για την ανάταξη των νησιών μας.

Το Β. Αιγαίο έχει ανάγκη τους καλλίτερους. Η πορεία για το αύριο έπρεπε να έχει ξεκινήσει χτες.