Search

Σε “ύπνωση” το transit site της Εφταλούς, για…ύπνο το πλάνο της αποσυμφόρησης των νησιών

Σαν παρατημένο σκηνικό χολυγουντιανής ταινίας, το μεταβατικό καμπ -φάντασμα της IRC, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που κόστισε εκατομμύρια ευρώ,  στέκει αδειανό την στιγμή που στη Μόρια κοιμούνται έως και 22 άτομα σε μία μόνο σκηνή. Αν και οι εγκαταστάσεις του, δεν προορίζονταν ουδέποτε για Μόνιμη Δομή, το υπερσύγχρονο transit- site που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ με κονδύλια της Αγγλικής κυβέρνησης και προέβλεπε ακόμα και θερμαινόμενες αίθουσες με τηλεοράσεις για τους πρόσφυγες που έφταναν κατά χιλιάδες πέρυσι στη Σκάλα Συκαμιάς, μένει να μας θυμίζει όλα όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει για τους πρόσφυγες και δεν έγιναν. Όλα όσα χάθηκαν στο τεράστιο αλισβερίσι των χρημάτων που όπως αποδεικνύει η σημερινή κατάσταση, δεν βρήκαν ποτέ τον σωστό δρόμο.

dscn3417

“Όλες οι εγκαταστάσεις και το υλικό είναι μεταφερόμενα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη” λέει ο Πάνος Ναβροζίδης, διευθυντής του γραφείου της Ελλάδας της IRC που εξηγεί πως αν και η εικόνα του άδειου κέντρου υποδοχής”πουλάει”, ωστόσο το transit site της Εφταλούς χτίστηκε για συγκεκριμένους σκοπούς και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποσυμφόρηση του κέντρου κράτησης της Μόριας και των άλλων δομών φιλοξενίας. “Δεν έχει τις υποδομές για μόνιμη δομή, δεν έχει σήμα πουθενά στην περιοχή για τα κινητά τηλέφωνα ούτε ίντερνετ. Επίσης είναι χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες Ασύλου που βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Τα νησιά πρέπει να άμεσα να αποσυμφορηθούν. Αυτή είναι η θέση μας. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν μία κίνηση προς τα πίσω”, λέει ο Πάνος Ναβροζίδης που μας εξηγεί τις διαδικασίες απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων του κέντρου εντός διμήνου.”Το κέντρο βρίσκεται σε “ύπνωση” από τον Ιούλιο. Όλη η διαδικασία έχει γίνει σε επικοινωνία με τον Δήμο και με διάφορους φορείς. Σιγά σιγά το επόμενο δίμηνο θα μεταφερθεί ολόκληρο.Όλες οι εγκαταστάσεις είναι μεταφερόμενες και το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Τίποτα δεν θα πάει χαμένο ενώ εάν ξαναέχουμε ροές, που το αντεύχομαι, μπορούμε να το επανεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Ήταν μια δομή έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, μετά την συμφωνία με την Τουρκία αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Όταν μια απόφαση για την αίτηση ενός ανθρώπου έχει τελεσιδικήσει θα πρέπει αυτό το άτομο αμέσως να προχωρά στην ηπειρωτική Ελλάδα”…

dscn3421

 

Κι ενώ οι εκκλήσεις για την αποσυμφόρηση της Λέσβου από επίσημους και μη φορείς συνεχίζονται και παρά τις δηλώσεις των υπευθύνων για την τακτική που πρόκειται να ακολουθηθεί τα στοιχεία που εμείς οι δημοσιογράφοι καταγράφουμε από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στα καμπ δείχνουν άλλα. Για παράδειγμα, μέσα στο Καρα Τεπέ βρίσκονται πολλές γυναίκες που έχουν τους συζύγους τους στην Γερμανία ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά ασυνόδευτα παιδιά έχουν συγγενείς σε χώρες τις Ε.Ε. και άρα θα μπορούσαν άμεσα να μεταβούν σε αυτές μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης.Όμως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι ρυθμοί εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι εξαιρετικά χαμηλοί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι.