“Ψωμί κι αλάτι” από τη Λέσβο στη Χαλκίδα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μια ακόμα ταινία της Τζέλης Χατζηδημητρίου για τη Λέσβο, θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα, στο διαγωνιστικό τμήμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ. Η ταινία με τίτλο «Ψωμί κι Αλάτι» θα προβληθεί στις 19:00-19:40 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας την  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Το «Ψωμί κι Αλάτι», περιλαμβάνει τρεις ιστορίες από τη Λέσβο. Μας γνωρίζει με τους ανθρώπους μιας γειτονιάς, ένα ρακαριό κι έναν ταρσανά. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η αγάπη γι’αυτό που κάνουν.

Η οικογένεια Γιαννακέλου στη Σκάλα Ερεσού, κάθε καλοκαίρι, φτιάχνει τραχανά κι όλη η γειτονιά μαζεύεται για να φτιάξουν τις χάχλες, ακριβώς όπως γινότανε πάντα στα χωριά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, μοιράζοντας τη δουλειά και το γέλιο, γιατί απλά έτσι ήταν η ζωή που έμαθαν και τη συνεχίζουν, κληρονομώντας την στη νέα γενιά.

Η Σοφία Κωνσταντιδέλλη στον Μεσότοπο, μοναδική γυναίκα αποσταγματοποιός στη Λέσβο, συνεχίζει τη παράδοση της οικογένειας και βγάζει ρακί από τα τσίπουρα και τα σύκα των γειτονικών χωριών. Ο Τάκης Ψαραδέλλης στη Σκάλα Καλλονής, επιμένει να κατασκευάζει και να επισκευάζει ξύλινα σκαριά, στο πείσμα των πλαστικών, που «δεν είναι συμβατά με τα νερά μας», όπως λέει.

Το «Ψωμί κι Αλάτι», αποτελεί μέρος μιας ενότητας γυρισμένης στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, με τίτλο το «Σιωπηλό Μονοπάτι». Η σειρά είναι γυρισμένη με μια ποιητική προσέγγιση, χωρίς να επιζητά την κλασσική τεκμηρίωση ενός ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί ηθελημένα, τη φυσική εξέλιξη των συναντήσεων με τους χαρακτήρες, χωρίς να επιδιώκει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφήνοντας χώρο στα συναισθήματα και το απρόοπτο.

Σκοπός της ενότητας αυτής, είναι να δώσει φωνή σε καθημερινούς ανθρώπους, που παρότι περνούν τη ζωή τους σιωπηλά, ξέρουν να μοιράζονται, να γελούν, να δημιουργούν, να αγαπούν, να υπομένουν και να πορεύονται με αξιοπρέπεια, διατηρώντας έτσι, έναν τρόπο ζωής σε άρρηκτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή, είναι η «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της Ελλάδας της Ευρώπης, ο πολιτισμός της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, με γνώσεις, πρακτικές, και παραδόσεις, που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τζέλη Χατζηδημητρίου

Φωτογραφία: Τζέλη Χατζηδημητρίου

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Τζέλη Χατζηδημητρίου

Color Grading: Τζέλη Χατζηδημητρίου, Γιώργος Σαβόγλου

Μίξη Ήχου: Νίκος Παλαμάρης

Διεύθυνση Παραγωγής: Τζέλη Χατζηδημητρίου

Παραγωγή | Production: Massive Productions

Παραγωγοί: Άνεμος Δημιουργίας ΑΜΚΕ, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Massive Productions

Προηγουμενο αρθρο

Ο ΖΕΥΣ και το μήνυμα της ειρήνης που δεν ήρθε…

Επομενο αρθρο

Διέπρεψαν και φέτος οι Λέσβιοι μαραθωνοδρόμοι στην Αθήνα