“Ο Δημητράκης και η Δημητρούλα”-Μια ταινία για την εκκωφαντικά σιωπηλή όψη της ζωής

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

“Ένας άντρας, μεσήλικας χορεύει μέσα στη μέση του δρόμου. Τραγούδια του ραδιοφώνου της δεκαετίας του 70 και αναμνήσεις κρατούν διαρκώς ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του. Μόνη του παρέα μια γάτα. Παρατηρητής μια κάμερα που κλέβει εικόνες και σκέψεις του. Ο Δημήτρης είναι διαφορετικός. Λίγο πιο ανθρώπινος αλλά και πολύ πιο μόνος από τους υπόλοιπους. Το κόκκινο του φόρεμα τράβηξε τη προσοχή όσων βρέθηκαν στη Μυτιλήνη για να καλύψουν τον πόνο των προσφύγων. Πολλοί θεώρησαν ότι το δικό του δράμα είναι λίγο πιο ανάλαφρο, λίγο πιο εύθυμο. Ο Δημήτρης όμως συνεχίζει να ζει μέσα στη μοναξιά και τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, η νύχτα φαίνεται πιο σκοτεινή από ποτέ. Συναντηθήκαμε ένα πρωϊνό του 2016. Αυτή είναι η ιστορία του, όπως μου τη διηγήθηκε”.

Η τρυφερή ματιά της Τζέλης Χατζηδημητρίου πάνω στη ζωή ενός ξεχωριστού ανθρώπου καταγράφεται στα 28 λεπτά του ντοκιμαντέρ “Mr Dimitris and Mrs Dimitroula” που ήταν υποψήφιο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο 12o Outview Queer Film Festival που πραγματοποιήθηκε στην ταινιοθήκη. Άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με συγκίνηση ο Δημήτρης αφηγείται τη μοναχική του ζωή, μια ζωή που άλλαξε το 2015 άρχισαν να φτάνουν με βάρκες από τη Τουρκία, κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

“Ο Δημήτρης έζησε τη στιγμή δημοσιότητας που του χρωστούσε η ζωή. Οι ξένοι δημοσιογράφοι και εθελοντές που συνέρρευσαν, πρόσεξαν, αναγκαστικά, τον άνδρα που ντυμένος γυναικεία έκανε τη βόλτα του στη πλατεία, ανάμεσα σε ταλαιπωρημένα πρόσωπα, παιδιά που έκλαιγαν και γυναίκες τυλιγμένες σφιχτά με τη στολή της θρησκείας τους. Τότε, για πρώτη φορά κάποιοι θέλησαν να ακούσουν και τη δική του ιστορία.

Όταν κόπασε η ένταση και η δημοσιότητα εγκατέλειψε τη Σκάλα Συκαμινιάς, ο Δημήτρης έμεινε μόνος ξανά, μέσα στον ασφυχτικά κλειστό κύκλο της ζωής του.

Μια μέρα, το 2016, τον συνάντησα να χορεύει στο δρόμο έξω από το σπίτι του. Στις επόμενες συναντήσεις μας, τον είδα να συρρικνώνεται, αδυνατώντας να συμφιλιωθεί ξανά με το σκοτάδι που υπήρξε όλη του η ζωή.

 

 

 

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τζέλη Χατζηδημητρίου

Φωτογραφία: Τζέλη Χατζηδημητρίου

Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Παναγιώτης Γάκης

Color Grading:  Τζέλη Χατζηδημητρίου, Γιώργος Σαβόγλου,

Μίξη Ήχου:   Στέφανος Βλαχούλης

Υποτιτλισμός: Μελισσάνθη Γιαννούση

Διεύθυνση Παραγωγής:  Τζέλη Χατζηδημητρίου

Παραγωγή | Executive Production:  Massive Productions

Παραγωγοί:  Άνεμος Δημιουργίας ΑΜΚΕ, Τζέλη Χατζηδημητρίου,

Massive Productions

Προηγουμενο αρθρο

“Se poia poihtikh genia anhkoume?” -Βόρεια Βορειανατολικά, τ.2

Επομενο αρθρο

Ζωντάνεψε η ιστορία στο αρχοντικό του Ελύτη! Δραματοποιημένη ξενάγηση για μαθητές