Search

“Λεηλασία δίχως τέλος”: Η ιστορική αναδρομή της κρίσης

Μια διαφορετική προσέγγιση στο ιστορικό ντοκιμαντέρ μέσα από ανέκδοτα κινηματογραφικά τεκμήρια για την περίοδο 1929 έως σήμερα και αφηγήσεις χωρίς υπεκφυγές ανθρώπων, που έζησαν από μέσα παγκοσμίους πολέμους έως την σημερινή κρίση, φέρνει στην επιφάνεια ο φακός του γνωστού ελληνογάλλου δημιουργού, Άγγελο Αμπάζογλου (Ειδικό αφιέρωμα στο 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Από την Αθήνα στην Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία και άλλους τόπους με πηγές ιστορικών αρχείων ξεδιπλώνεται η κρίση για περίπου έναν αιώνα και η λεηλασία δίχως τέλος της χώρας που στήριξε τον δυτικό πολιτισμό.

Η κλοπή του χρυσού των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών, οι αγώνες των λαών για την επιβίωση στα ερείπια των συνεχών πολέμων, οι εμφύλιοι και επικλήσεις των πολιτικών για να δοθεί ένα τέλος στον συνεχιζόμενο σπαραγμό ζωντανεύουν μέσα από τον λιτό λόγο διακεκριμένων Eλλήνων και ξένων διανοούμενων.

Ιδιαίτερο στοιχείο στην ταινία είναι ότι βλέπει το ιστορικό γίγνεσθαι μέσα από την πλευρά των χρηματικών συμφερόντων και τους ψυχρούς μηχανισμούς πιστωτικής πολιτικής, “Τι έχουμε, τι δίνουμε, τι κερδίζουμε…”.

Η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας όταν ξέσπασε η νέα συνεχιζόμενη συστημική κρίση ξεδιπλώνει σοκαρίστηκα την νέα μας πραγματικότητα, δηλαδή πως φτάνουμε στο σημείο μηδέν που δεν οδηγεί πουθενά. “Το κλειδί είναι να βρεις μια ευκαιρία να αντλείς εισόδημα χωρίς να συμβάλλεις στην δημιουργία εισοδήματος. Κερδίζεις με το να κάνεις τους άλλους να σου χρωστάνε.”. Ο ρεαλιστικός λόγος του Αμερικάνου οικονομολόγου Michael Hudson, μέσα από την μαγγανεία της αγοράς, αφυπνίζει και φανερώνει που κρύβεται η χαμένη μας ισορροπία. Ο κόσμος δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα, θα μπορούσε να ήταν αλλιώς…

Συμμετέχουν:

Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Ιστορικός, oμότιμος διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Ε-θνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).

Annie LaCroix Riz

Γαλλίδα ιστορικός, συγγραφέας και επίτιμη καθηγήτρια σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Paris VII – Denis Diderot. Η σύγχρονη έρευνα της αφορά τις σχέσεις μεταξύ πολιτικής και διεθνών οικονομικών ελίτ πριν και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου

Eπίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πριν από το Πάντειο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας.

Michael Hudson

Πρόεδρος του The Institute for the Study of Long-Term Economic Trends (ISLET), οικονομικός αναλυτής της Wall Street και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Missouri. Έχει γράψει κι εκδώσει πάνω από 10 βιβλία πάνω στην ιστορία της οικονομίας καθώς και πάνω στην ιστορία της Οικονομικής Σκέψης.

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

Κοινωνιολόγος, oμότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάννης Παπαθεοδώρου

Επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέ-λος των ΑΣΚΙ, της ΕΜΝΕ Μνήμων και του περιοδικού Ηistorein.

Richard D. Wolff

Καθηγητής στις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Δίδαξε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Yale και στο City College του City University της Νέας Υόρκης.

Πολυμέρης Βόγλης

Αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ασχολείται με την κοινωνική ιστορία της δεκαετίας του 1940.

Βασίλης Μανουσάκης

Διδάκτωρ Ιστορίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται σε θέματα οικονομίας και πολιτικής στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

__________________________________________________________________________

Η ταινία «Λεηλασία δίχως Τέλος» είναι μια διεθνείς συμπαραγωγή της Cyclope Productions με το ARTE France, TV5 Monde, RTS (Ελβετία), RTBF (Βέλγιο), το UR (Σουηδία), το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου CNC, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Κοινότητα