Search

Ποδηλασία: Από τη Στύψη της Λέσβου στις Αμερικανικές Πολιτείες

 

Έναν αγώνα coast to coast από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό δίνει ο Steffen Streich, o πιο γνωστός ποδηλάτης της Λέσβου που αυτή τη στιγμή προηγείται στο “Trans AM” , έναν αγώνα αντοχής, ψυχής, καρδιάς, επιμονής, ψυχραιμίας, σωστών αποφάσεων αλλά και… τακτικής που διανύει σε δύο ακτινωτούς τροχούς 10 αμερικανικές πολιτείες και 4.400 μίλια.

Το ποια στρατηγική τελικά θα αποδώσει κανείς δεν μπορεί να πει. Θα το μάθουμε σε 10 περίπου μέρες όταν αυτοί οι υπεράνθρωποι θα ολοκληρώσουν τον άθλο τους και θα φτάσουν στο άλλο άκρο της Αμερικανικής ηπείρου. Πρώτος αυτή τη στιγμή (5η μέρα) στην κατάταξη, χωρίς καμία χορηγία, ή υποστήριξη, απέναντι σε μεγάλα ονόματα του χώρου, επίσημα υποστηριζόμενα από μεγάλες εταιρείες του ποδηλατικού κόσμου, από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, οδηγεί την κούρσα με την Ελληνική σημαία…

images

 

«Eίχα μια πολύ καλή δουλειά στη Γερμανία. Είχα πολλά χρήματα αλλά και εξίσου πολύ άγχος. Μια μέρα σκέφτηκα ότι δεν έχει νόημα να ζω έτσι. Δεν κερδίζω τίποτα στη ζωή μου ακόμη κι αν έχω πολλά χρήματα. Γιατί χρήματα είχα, αλλά δεν είχα καθόλου χρόνο για εμένα και για τον τρόπο ζωής που ήθελα να έχω. Όταν γνώρισα τη γυναίκα μου, Regina, ήρθαμε στον Πολιχνίτο για έναν γάμο  κάποιου συγγενή της από την Αθήνα και ενθουσιαστήκαμε με την αυθεντικότητα των χωριών του νησιού”,  μας εξομολογήθηκε ο Steffen λίγο καιρό πριν ξεκινήσει τις επίπονες προπονήσεις για το Trans Am. Τη μεγαλύτερη ποδηλατική πρόκληση ως σήμερα για τον ίδιο.

stefenpodhlata (1)

“Γυρνώντας πίσω στην Γερμανία  και ακολουθώντας τον τρόπο ζωής που μας επέβαλε το σύστημα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά  να αλλάξουμε την ζωή μας. Έτσι ταξιδέψαμε σε διάφορα νησιά  στην Ελλάδα προκειμένου να διαλέξουμε αυτό που ταίριαζε στην περίπτωσή μας. Τίποτα δεν μας άρεσε. Κάπου μέσα μας υπήρχαν οι εικόνες της Λέσβου και κάνοντας κάποιον Ιούλιο τις διακοπές μας εδώ, το αποφασίσαμε. Μέσα σε όλη αυτήν την διαδικασία αλλαγής, μας έτυχε κι ένα οικονομικό σπίτι στην Στύψη και κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μας με το νησί αλλά και η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας».

Έτσι γνωρίσαμε κι εμείς τον άνθρωπο που έμενε σ’ ένα χωριό 55 χιλιόμετρα μακριά από την Μυτιλήνη και πηγαινοερχόταν στη δουλειά με το ποδήλατο. Μας φαινόταν αδιανόητο τότε να κάνει άνθρωπος τόσα χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητο. Πως όμως φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος άνθρωπος να προηγείται σήμερα του Trans Am 2016;

Ο Steffen ήταν αυτός που μας γνώρισε τα brevet, τη “Σπαρτακιάδα”, το “Paris Brest Paris” το “London Edinburg London”, το “Transcontinental”, το “Giro Ciclistico delle Repubbliche Marinare”, το “Trans Africa”… και πολλά άλλα.

Στο Trancontinental τερμάτισε 4ος, πρώτος στο Giro Ciclistico delle Repubbliche Marinare όπου και απέκτησε και το προσωνύμιο από τους Ιταλούς “machina”, (Μάκινα θα πει μηχανή) ενώ πέρυσι εξέπληξε τους πάντες όταν τερμάτισε πάλι πρώτος στο Trans Africa με διαφορά 3 μέρες από τον 2ο!

stefen 1

Λίγα λόγια για ον Στέφαν:

-Πόσα στερεότυπα μπορεί να καταρρίψει ένας μόνο άνθρωπος; Για να “ζήσεις” πρέπει να τρως κρέας… κι o Steffen είναι χορτοφάγος! Και πρώτος (αυτή τη στιγμή) στο Trans Am !!!

-Ο Αθλητισμός σταματάει στα 35+.. κι ο Steffen είναι 46 και έχει ακόμα πολύ μέλλον!

-Με το ποδήλατο δεν μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά… κι ο Steffen αυτό το 15ήμερο θα περάσει τα 7.000 χλμ ακούραστος πάνω στη σέλα!!!

-Έχει πολλές ανηφόρες στο δρόμο μου, κι ο Steffen έκανε τόσα υψομετρικά πέρυσι στο Trans Africa που υπολογίζονται σαν να ανέβηκε… 3,5 φορές στο Έβερεστ!

-Για να προπονηθείς σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πρέπει να μένεις σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έτσι ώστε να υπάρχουν οι υποδομές… κι ο Steffen μένει σ’ ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, με μόνο προνόμιο τον καλό καιρό της Λέσβου που του επιτρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα ποδήλατο! (Αυτός εξάλλου ήταν και ένας από τους λόγους που τον έκαναν να εγκατασταθεί μόνιμα πριν από 14 χρόνια στο νησί.)

Ο Στέφεν στις ποδηλατικές του διαδρομές συμμετέχει ως Έλληνας  έχοντας πάντα καρφιτσωμένη στην μπλούζα του την ελληνική σημαία.

«Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω», μου λέει. «Σε έναν τόπο που μου δίνει τόσα πολλά, πρέπει να επιστρέψω πίσω κι εγώ κάτι. Νομίζω λοιπόν ότι το να τρέχω ως Έλληνας είναι ένας  ελάχιστος φόρος τιμής…»

Παράλληλα με την καθημερινότητά τους, ο Στέφεν και η Ρεγγίνα, ασχολούνται και με τον τουρισμό. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν  σεμινάρια ψυχολογίας του Robert Betz, όπου ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο έρχονται στην Πέτρα και παρακολουθούν ένα βιωματικό σεμινάριο ενώ παράλληλα γνωρίζουν από κοντά τον τρόπο ζωής του ζευγαριού αλλά και το νησί από την εναλλακτική του πλευρά.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε την πορεία του Steffen σε πραγματικό χρόνο:

http://transambikerace.com/2016-live-tracker/