Search

“Project Σχολικός κήπος” : Ο μπαξές του 1ου Δημοτικού Μυτιλήνης με τις αρχές της περμακουλτούρας

Μια υπαίθρια σχολική τάξη με τη μορφή ενός αστικού κήπου σχεδιασμένου με τις μεθόδους της περμακουλτούρας λειτουργεί από τις αρχές αυτής της σχολικής σεζόν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης!  Ο σχολικός κήπος του 1ου Δημοτικού  βρίσκεται στο χώρο των Κεντρικών σχολείων Μυτιλήνης στην νοτιοδυτική πλευρά της αυλής του συγκροτήματος μετά την ευγενική παραχώρηση του χώρου από το Δήμο Μυτιλήνης.

Η πρωτοβουλία ενός φωτισμένου δάσκαλου με τη συνεργασία του αρμόδιου αντιδήμαρχου Παναγιώτη Κατσαβέλη, τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) καθώς και την συναίνεση των συλλόγων διδασκόντων και των διευθύνσεων του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ και του 2ου ΓΕΛ έφερε καρπούς κι έτσι ο σχολικός κήπος αναπτύσσεται γοργά και λειτουργεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου (και σε συνεργασία με τα δυο προαναφερθέντα Λύκεια).

Σύμφωνα με τους εμπνευστές τους πρόκειται για ένα συλλογικό συνολικό πρότζεκτ το οποίο «δένει» και με τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος με τρόπους πρωτότυπους και διασκεδαστικούς. Από πειράματα φυσικής για την καθίζηση έως και λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με το θέμα κήπος/ μπαξές, θέματα ιστορίας και μαθηματικά προβλήματα αναλύονται στον κήπο, όπου οι δάσκαλοι του πρώτου Δημοτικού «φυτεύουν» (εκτός από τα φρέσκα λαχανικά) τον σπόρο της σωστής διαπαιδαγώγησης  και «καλλιεργούν» στα φιντανάκια του πρώτου ιδέες, όπως η υγιεινή διατροφή, η οικολογία και ο σεβασμός στο περιβάλλον!

Πρόσφατα τα παιδιά έμαθαν να φτιάχνουν ένα ξενοδοχείο για μέλισσες, τη λειτουργία μιας υδροπονικής στήλης ενώ ο σχολικός κήπος έδωσε το μήνυμα του για την επέτειο ίδρυσης της Choyun Wechekecke, μιας κοινότητας στα περίχωρα του Puerto Μont της Χιλής η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης τοπικής οικονομίας με δράσεις που συμπεριλαμβάνουν αστικούς κήπους και διαμοιρασμό προϊόντων σε απόρους, δημιουργία κέντρου νεότητας και μαθήματα παραδοσιακών τεχνικών φυτέματος και μαγειρικής από πρεσβύτερους σε νέους καθώς και αυτόχθονες!

Μπράβο στους δασκάλους και στα παιδιά!