Το πετιμέζι από σύκα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου, με ρίζες που χάνονται στους αιώνες. Στο Ίππειος, η συνταγή του διατηρείται αναλλοίωτη, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Το πετιμέζι σύκου, γνωστό και ως συκόμελο, είναι ένα από τα πιο παλιά και θρεπτικά παρασκευάσματα της ελληνικής κουζίνας. Με γλυκόξινη γεύση, θυμίζει βαλσάμικο, αλλά με πιο πλούσια υφή και φυσική γλύκα. Παραδοσιακά φτιαγμένο χωρίς ζάχαρη, αποτελεί ιδανικό γλυκαντικό για σαλάτες, γλυκά και ψωμί
Υλικά για το πετιμέζι σύκου
- ώριμα σύκα (όχι λιωμένα), ή εναλλακτικά αποξηραμένα σύκα
- νερό (όσο χρειαστεί για να τα καλύψει)
- τουλπάνι ή ψιλή σίτα για σούρωμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προετοιμασία
Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στη μέση.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Σε περίπτωση που δεν έχετε υπερώριμα σύκα, μπορείτε να πάρετε ώριμα, να τα κόψετε στην μέση να τα βάλετε σε ένα ταψάκι και να τα αφήσετε στον ήλιο για 3 ημέρες σκεπασμένα με ένα τούλι για να τα προστατέψετε από μύγες και μυρμήγκια, έτσι αυτά θα βγάλουν όλα τους τα μέλια.
Το βράδυ καλά είναι να τα παίρνετε μέσα γιατί δεν τα κάνει καλό η βραδινή υγρασία. - Βράσιμο
Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. - Πολτοποίηση
Πολτοποιούμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή πρέσα. - Σούρωμα
Σουρώνουμε τον πολτό μέσα από τουλπάνι, πιέζοντας καλά για να πάρουμε όλο το υγρό.
(Το «τουλπάνι» για γλυκά είναι ένα βαμβακερό ύφασμα με αραιή ύφανση, ιδανικό για το σούρωμα και την αποστράγγιση υγρών από μείγματα για γλυκά) - Δεύτερο βράσιμο
Ξαναβάζουμε το σουρωμένο υγρό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Βράζουμε μέχρι να πυκνώσει και να πάρει την υφή ρευστού μελιού. Όσο βράζει, θα γίνει διάφανο και γυαλιστερό. - Έλεγχος
Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. - Συσκευασία
Αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα.
Σφραγίζουμε καλά και φυλάσσουμε σε δροσερό, σκιερό μέρος ή στο ψυγείο.
tips & μυστικά
- Βγάζει περίπου 1/2 λίτρο πετιμέζι από 2 κιλά φρέσκα σύκα.
- Δεν χρειάζεται ζάχαρη, είναι από μόνο του αρκετά γλυκό.
- Η υφή θυμίζει κρέμα βαλσάμικου, αλλά πιο απαλή και γλυκιά.
- Αν χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα σύκα: μούλιασέ τα καλά και βράσε σε άφθονο νερό πριν συνεχίσεις τη διαδικασία.
- Αν ετοιμάζεις μεγάλη ποσότητα, φόρεσε γάντια – το χρώμα των σύκων μένει στα χέρια.
Πώς να το απολαύσεις
- Σε σαλάτες αντί για βαλσάμικο.
- Σαν γλυκαντικό σε γιαούρτι ή δημητριακά.
- Μαζί με παραδοσιακό ψωμί και τυρί.
- Στη ζαχαροπλαστική, για γλυκά με ιδιαίτερο χαρακτήρα.