Search

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Νικόλα Βαμβουκλή

Η Λέσβος των Τεχνών και του Πολιτισμού- ένα “πρόσωπο” του νησιού που τόσο έχει παραμεληθεί από τους Δημόσιους ταγούς τα τελευταία χρόνια- “ανασταίνεται”φέτος, μέσα από την δουλειά του Νικόλα Βαμβουκλή, του ταλαντούχου λέσβιου καλλιτέχνη που επιχειρεί να μας γνωρίσει τον “Θαυμαστό καινούργιο κόσμο” της K-Gold Temporary Gallery. Από τις 8 ως τις 28 Αυγούστου μια νεοκλασική κατοικία στον τόπο καταγωγής του, στην Αγία Παρασκευή, “παραδίδεται” στο πρότζεκτ 26 καλλιτεχνών από 12 χώρες που παρεμβαίνουν στην εσωτερική αρχιτεκτονική του σπιτιού όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους προηγούμενους ενοίκους του.

“Η ιδέα για την K-Gold Temporary Gallery ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 όταν κάναμε τη πρώτη έκθεση σε ένα κλειστό κοσμηματοπωλείο στην Αγορά Καλλονής. Θέλησα να φτιάξω μια πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με προσωρινό και νομαδικό χαρακτήρα. Η ανταπόκριση των ντόπιων με τροφοδότησε στην εξέλιξη του πρότζεκτ.Ήταν απογοητευμένοι όταν με το πέρας της έκθεσης, ο χώρος επέστρεψε στην αρχική του κατάσταση”, λέει ο πολυπράγμων Νικόλας που δεν εγκαταλείπει καλλιτεχνικά την γενέτειρά του. “Οραματίζομαι μια Λέσβο που προσελκύει τεχνόφιλους επισκέπτες. Με στεναχωρεί ιδιαιτέρως η τωρινή κατάσταση λειτουργίας του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Teriade στη Μυτιλήνη. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι τα νησιά είναι το μέλλον της χώρας και ότι ο πολιτισμός μπορεί να τονώσει την τοπική ανάπτυξη”.
13716038_1633932226923524_4877678942138773087_n

Ξεκίνησε χορό με την Ελίνα Παναρετάκη στο Ρέθυμνο. Τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ έχει εμφανιστεί  σε επυχημένες παραγωγές της Λυρικής (Όπερα Τραβιάτα και Οπερέτα Εύθυμη Χήρα). Συμμετείχε επίσης στο μπαλέτο Bolero με το Bejart Ballet Lausanne, το 2007 διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό αρχαίας δραματουργίας Certamen della Tuscia στο Viterbo της Ιταλίας και το 2011 έγινε κάτοχος του Europass for Cultural Exchanges στη Λάρνακα της Κύπρου.Στη Λέσβο επέστρεψε ξανά το 2015 με το metamorfoses, μια παρέμβαση στην μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης και το Fragmenta με δράσεις στο δημόσιο χώρο που αργότερα ταξίδεψε σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις. “Φέτος ετοιμάζω το πρότζεκτ Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών απο 12 χώρες στην Αγία Παρασκευή, το χωριό όπου μεγάλωσα. Μιλά για την επιθυμία, την ανθρώπινη επιβίωση και τη πίστη, εξερευνώντας τον οικείο χώρο ενός σπιτιού. Πέρα από την κεντρική έκθεση, θα υπάρξουν performances, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα προβολών στην αυλή και εργαστήριο για παιδιά.

Με στρατηγική θέση στο κέντρο του νησιού, το πρότζεκτ αναδεικνύει τη συνεργασία ανερχόμενων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και επιμελητών και προάγει τη ζύμωση του τοπικού πληθυσμού με την καλλιτεχνική δημιουργία εν τω μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Επιδιώκω να επισημάνω ότι η σύγχρονη τέχνη αντικατοπτρίζει καίριους προβληματισμούς και κατέχει ρόλο κοινωνού στη μετάδοση γνώσης και την αφύπνιση των πολιτών.
vamvoyl
 
Το σπίτι φιλοξενεί μια ομαδική έκθεση καθώς και μια σειρά παράλληλων δράσεων (πρόγραμμα screening, performances, εργαστήριο για νέους και συζητήσεις) ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
“Θεωρώ ότι η τωρινή οικονομική δυσπραγία μπορεί να γίνει το εργαλείο που θα οδηγήσει σε νέες μορφές δημιουργικότητας. Τις προηγούμενες χρονιές η K-Gold Temporary Gallery λειτούργησε με προσωπική πρωτοβουλία, εθελοντική εργασία των συνεργατών μου και κυρίως αγάπη για το τόπο. Φέτος, το πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ. Μοιράζομαι το όραμα του ιδρυτή του οργανισμού Δημήτρη Δασκαλόπουλου να φέρει την σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό”.