Ο “Πλάτανος” των προσφύγων-ΒΙΝΤΕΟ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Οι στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από τη μεγάλη περιπέτεια των προσφύγων σε ένα βίντεο- ανασκόπηση που ετοίμασε η  αυτο-οργανωμένη  δομή του Πλατάνου στη Λέσβο. Από τις ροές του Μαίου και του Σεπτεμβρίου, όταν η Σκάλα Συκαμιάς γέμιζε βάρκες ως σήμερα και την δραματική κατάσταση στη Μόρια, ο Πλάτανος βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίνοντας έναν αγώνα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

 

 


“Τους τελευταίους 7 μήνες, ο Πλάτανος αποτελεί μια αυτο-οργανωμένη πολυεθνική δομή αλληλεγγύης με στόχο την ολόπλευρη στήριξη και υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην πρώτη γραμμή των αφίξεων στη βόρεια Λέσβο. Ο Πλάτανος πλαισιώνεται από αλληλέγγυους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και βασίζεται στην οριζόντια αντι-ιεραρχική οργάνωση, στην άμεση δράση και στην προώθηση της αλληλεγγύης χωρίς διαχωρισμούς.

Η δομή αποτελείται απο το camp το οποίο βρίσκεται πάνω στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς και την ομάδα διάσωσης η οποία επιχειρεί στη θάλασσα.

Το camp παρέχει στεγνά ρούχα, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές γύρω απο τη Σκάλα Συκαμιάς.

Η ομάδα διάσωσης δημιουργήθηκε σε απάντηση της παντελούς έλλειψης διασωστικών σκαφών, εφόσον στην αρχή τα μόνα σκάφη που προσέφεραν βοήθεια στη θάλασσα ήταν εκείνα των ψαράδων.
Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε ένα σκάφος από την Αθήνα και να δημιουργήσουμε μία θαλάσσια ομάδα διάσωσης με ναυαγοσώστες, γιατρούς και μεταφραστές, όλοι τους αλληλέγγυοι.

Από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη έφταναν στον Πλάτανο 1500 πρόσφυγες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Στο απόγειο των αφίξεων παρείχαμε στήριξη σε περισσότερους απο 3 χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα”.

Λόγω των σχεδόν μηδενικών αφίξεων τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Αυτο-οργανωμένη Δομή του Πλατάνου βρίσκεται στη φάση σταδιακής απομάκρυνσης των υποδομών της από τη Σκάλα Συκαμιάς

Link οικονομικής ενίσχυσης Πλατάνου
https://www.generosity.com/emergencie…

fb page: https://www.facebook.com/solidaritypl…
email: teamplatanos@gmail.com

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Καλοκαιρινές αποδράσεις στη Λέσβο

Επομενο αρθρο

65% κάτω ο τουρισμός στο “νησί των προσφύγων”