Ο Ελύτης συναντά τον Σαίξπηρ στην perfomance της Εύας Τσούρου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η νέα δράση του “The Island of Love”, “ακροβατεί” ανάμεσα στον αληθινό και τον λογοτεχνικό κόσμο με μια perfomance που θα συζητηθεί. Εμπνευσμένες από την Σαπφώ η χορευτικές ακροβασίες της Εύας Τσούρου μαζί με τη θεατρική απαγγελία του “Μονογράμματος” του Οδυσσέα Ελύτη και σονέτων του Σαίξπηρ δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στο θεατράκι των Αστέγων που φιλοξενεί απόψε το σπάνιο αυτό δρώμενο. Την Εύα Τσούρου πλαισιώνουν οι Μιχάλη Δουκάκη, nomades artcore (Αγάθη Κάλτσα & Καλλιόπη Τακάκη) και Πάνο Τσετσώνη.

Η Εύα, κόρη του Αργύρη και της Νίκης Τσούρου,  έφυγε από τη Μυτιλήνη στα 18 της χρόνια  για να σπουδάσει θέατρο στην Αγγλία έχοντας πάντα  επιρροές από τη θεατρική ομάδα ΑΣΤΕΓΟΙ στην οποία ήταν και είναι μέλη  οι  θείοι  της Αλέκα Κομνηνού και Στρατής Βαγής. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που  θα την  θυμούνται  ως μικρή ακροβάτρια στην σχολή Παπάζογλου  τότε που  ο ίδιος ο Παναγιώτης Παπάζογλου είχε φτιάξει ένα αξιόλογο τμήμα ακροβατικής. Η μικρή ως φαίνεται Εύα είχε αποφασίσει  από τότε ότι η ισορροπία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί ήταν αυτό  που την εξέφραζε ως οντότητα.

(Η Εύα Τσούρου ανάμεσα στους χορευτές του Duente Ensemble Physical Theatre)

Παράλληλα με  τις θεατρικές σπουδές της παρακολούθησε  μαθήματα αρωματοθεραπείας ενώ κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα εντάχθηκε ως χορεύτρια σε ομάδα  σωματικού θεάτρου που είχε τον τίτλο PARALIZARD. Επίσης διοργάνωνε σεμινάρια εναλλακτικού θεάτρου,  αναλάμβανε εκδηλώσεις κ.α. Η τριβή της με το αντικείμενο την έκανε να καταλάβει ότι δεν ήταν αυτό  που ήθελε πραγματικά και έτσι επέστρεψε στην Αγγλία  για να γραφτεί στην Ακαδημία Τσίρκου και για να ακολουθήσει  το FESTIVALCIRCUS στις περιοδείες του σε ολόκληρη την Αγγλία.  Για την ίδια  αν και  η περίοδος αυτή  ήταν από τις πιο σκληρές στη ζωή της,  θεωρεί ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία  σ’  έναν κόσμο  που χάνεται.

Ως νέα, ταλαντούχα μαθήτρια η Εύα, είχε αναλάβει από μόνη της  ένα ριψοκίνδυνο και εντυπωσιακό  ακροβατικό κομμάτι του προγράμματος. Και εκεί ήταν που την ανακάλυψε ο γνωστός Γερμανός Μόντι ο οποίος και τη δελέασε να κάνει μαζί του ένα από τα πιο επικίνδυνα  ακροβατικά σώου σε ολόκληρο τον κόσμο. Από κει και πέρα ξεκίνησαν οι περιοδείες από το Aachenτης Γερμανίας  που ήταν και η βάση του Γερμανού  καλλιτέχνη  περιόδευσαν μαζί  στη Λισαβόνα,  στο Ντουμπάι, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ήταν  σίγουρα   το πιο δραστήριο και δυνατό κομμάτι της ζωής της μας λέει και η ίδια,  χωρίς να μετανιώνει για το επόμενο βήμα τη καριέρας της  που την έφερε πίσω στην Αθήνα ανοίγοντας το δικό της  στούντιο  προκειμένου να μπορεί να προπονείται αλλά και  να κάνει σεμινάρια σε εκείνους που ενδιαφέρονται να δουν τις δυνατότητες του σώματός τους.

 

(Τιμή εισόδου: 8 ευρώ περιορισμένες θέσεις)-Προπώληση* στο Μουσικό Καφενείο, Fisheye στην Επάνω Σκάλα, τα βιβλιοπωλεία “Χαρτί & Μολύβι” στην οδό Ηλία Βενέζη 11 και Book & Art στην οδό Κομνηνάκη 5 στη Μυτιλήνη και το βιβλιοπωλείο Madamadi* στην πλατεία του Μανταμάδου)

Το φεστιβάλ που άγγιξε τις καρδιές μας συνεχίζεται  

Οι πρώτοι καλλιτέχνες, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, James Lane και Εύα Μήταλα και Φελίπε Κα-τωτριώτης ολοκλήρωσαν τα έργα τους, φιλοτεχνώντας τα γλυπτά πτηνά στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης του φεστιβάλ!

Επιπλέον το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μια εκπληκτική παράσταση, το Ρωμαίος & Ιου-λιέτα για 2, μια μοναδική συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα, τη μαγευτική αφήγηση παραμυθιών από τη Λίλη Λαμπρέλλη άλλα και το ανεπανάληπτο ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού με τη λυρική σο-πράνο Μαρία Γαλάνη και την πιανίστρια Ειρήνη Τσολάκη, μέσα στον χώρο του Καθολικού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Επίσης, ήδη έχουν ξεκινήσει οι τέσσερις (4) εκθέσεις του φεστιβάλ: φωτογραφίας της ΦΕΜ με θέ-μα «Φως το Ερωτικόν» (Καθημερινές – εκτός Τετάρτης: 7μμ-9μμ, Σ/Κ: 11πμ-1μμ και 7μμ-9μμ), Λέσβιων εικαστικών με θέμα «Τα Φτερά του Έρωτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (Κα-θημερινές 11πμ-2μμ και 6μμ-9μμ, Σ/Κ: μόνο 11πμ-2μμ), εικονογραφικού κολάζ της Εμινέ Μπερ-κάν με τίτλο «Ερωτικές Υποθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (Καθημερινές-εκτός Δευτέρας: 11πμ-2μμ και 6μμ-9μμ, Σάββατο: 6μμ-9μμ και Κυριακή: 11πμ-2μμ) και λαϊκής τέχνης με τίτλο «Έρωτας και Πουλιά» στο Επιμελητήριο Λέσβου (Καθημερινά: 11πμ-2μμ και 6μμ-9μμ).

Οι επόμενες δράσεις

Το επόμενο διάστημα, και καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που αποτελεί την αφορμή του φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται.

Σταδιακά θα φθάσουν στο νησί όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες για να φιλοτεχνήσουν τα γλυπτά πτηνά, στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης του The Island of Love. Το κοινό θα μπορεί να τους πα-ρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση και πριν τη δημοπράτησή τους, τα έργα θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Το που ακριβώς θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα και τους επίσημους λογαριασμούς του φεστιβάλ στα social media.

Επιπλέον, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες συναυλίες της Νένας Βενετσάνου και της Έλλης Πασπαλά αντίστοιχα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι οποίες έρχονται στη Λέσβο, στο The Island of Love για να τραγουδήσουν για την Αγάπη και τον Έρωτα, σε μια και μοναδική εμφάνισή τους.

Προπώληση εισιτηρίων στο Μουσικό Καφενείο, Fisheye στην Επάνω Σκάλα, τα βιβλιοπωλεία “Χαρτί & Μολύβι” στην οδό Ηλία Βενέζη 11 και Book & Art στην οδό Κομνηνάκη 5 στη Μυτιλή-νη και το βιβλιοπωλείο Madamadi* στην πλατεία του Μανταμάδου. Πληροφορίες για τα εισιτήρια: http://islandoflove.eu/tickets/

Εκτός των μουσικών συναυλιών και των παραστάσεων, τις επόμενες ημέρες συνεχίζονται τα δη-μιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους και ένα πάρτι με ζωντανή μουσική στο Be Happy την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν μια ανοικτή συζήτηση με θέμα «Τι χρώμα έχουν άραγε τα φτερά του έρωτα;» στα Κεντρικά Λύκεια, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινά και η εικαστική παρέμβαση «Οι γιορτές μας είναι εκρήξεις» της K-Gold Temporary Gallery στο Δημοτικό Θέατρο.

Το φεστιβάλ κλείνει στις 14 Φεβρουαρίου με την εκδήλωση «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη», όπου παιδιά όλων των εθνικοτήτων θα φιλοτεχνήσουν ένα από τα έργα του The Island of Love στο Πάρ-κο της Αγίας Ειρήνης, μια εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στις 8μμ και το closing cocktail party στο Home.

Δράσεις και στην Αθήνα με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ The Island of Love, διοργανώνο-ντας μια ή περισσότερες επιτελεστικές δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε δρόμους της Αθήνας, που φέρουν ονόματα πόλεων της Λέσβου. Οι καλλιτεχνικές αυτές δράσεις θα προάγουν την ανα-γνώριση και κατανόηση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων μιας ή διαφορετικών πολιτισμικών κοινοτήτων.

Η δράση ή οι δράσεις θα διεξαχθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και αν είναι δυνατόν, στις 14/2, καταληκτική ημερομηνία του πρώτου σκέλους του φεστιβάλ The Island of Love, ενώ υπάρχει πρόθεση και συνέχιση της συνεργασίας και μετά την λήξη του, με συμμετοχή φοιτητών και των τριών τομέων της Σχολής (Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική).

Σημειώνουμε, πως το φεστιβάλ The Island of Love διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αι-γαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

(Φωτογραφίες και βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος)

Προηγουμενο αρθρο

Σε λειτουργία ο σεισμολογικός σταθμός της Αγίας Παρασκευής

Επομενο αρθρο

Χάχλες, τάραμα και καϊνάρ στη HO.RE.CA για το Λεσβιακό πρωινό