Μουσείο TERIADE : Πήρε μπρος η κρατική μηχανή για την επαναλειτουργία του

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Οι κόποι, το πείσμα και οι αγώνες σχεδόν μιας δεκαετίας δικαιώνονται με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει εκτάκτως το πολύπαθο Μουσείο. Μετά την προβολή που έλαβε το ζήτημα της επαναλειτουργείας του Μουσείου Τεριάντ μέσα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και δημοσιεύματα της εφημερίδας “ΠΟΛΙΤΙΚΑ” , το ΥΠΠΟ πήρε την απόφαση να καλύψει με έκτακτη χρηματοδότηση τις οικονομικές εκκρεμότητες που είχε  το Μουσείο ΤΕΡΙΑΝΤ τόσο προς το ΙΚΑ όσο και προς τη μισθοδοσία του  προσωπικού του ανοίγοντας έτσι το δρόμο για  την  μελλοντική εύρυθμη λειτουργία του.

Το επόμενο βήμα προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά το Μουσείο  είναι ο ορισμός του  νέου Διοικητικού Συμβουλίου (αφού το προηγούμενο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν είχε υποβάλλει την παραίτησή του) το οποίο θα μεριμνήσει για την πρόσληψη  επιπλέον προσωπικού, τη ρύθμιση του ωραρίου  καθώς  και την παραλαβή του έργου της ανακαίνισης  και επέκτασης του Μουσείου αλλά και την  περαιτέρω προβολή του.

teriad-museum

 

Ο Διευθυντής του Μουσείου

Μετά από την εξέλιξη αυτή ο διευθυντής του Μουσείου ΤΕΡΙΑΝΤ κ. Κώστας Μανιατόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με απόφασή της τον προηγούμενο μήνα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού  προχώρησε στην έκτακτη  επιχορήγηση  του Μουσείου, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί  κατά το παρελθόν.

Απόντος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως διευθυντής οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ενέργεια του Υπουργείου που με αυτό τον ουσιαστικό τρόπο, σε δύσκολη από οικονομικής άποψης χρονική συγκυρία, κατάφερε να επιλύσει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ταλάνιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το μουσείο και εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία του.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες προς τον  Βουλευτή κ. Πάλλη γιατί με την κατανόηση  του μεγέθους του προβλήματος, την συνεχή  και το κυριότερο ουσιαστική, προσωπική του παρέμβαση, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία και της Διοίκησης του ΙΚΑ ώστε να διευθετηθεί με τον ωφελιμότερο για το μουσείο τρόπο η αποπληρωμή της οφειλής μας προς τον συγκεκριμένο  ασφαλιστικό φορέα, που ήταν και το σοβαρότερο πρόβλημα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον βουλευτή κ. Αθανασίου για τη συμβολή του με την επερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο. Εύχομαι η αποτελεσματικότητα  αλλά κυρίως η ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν τα παραπάνω πρόσωπα να βρουν μιμητές ανάμεσα και στους υπόλοιπους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

assets_large_t_420_54789118_type13145

Η συγκεκριμένη  ενέργεια του Υπουργείου, όντως προσέφερε οριστική λύση σε ένα σημαντικότατο  πρόβλημα. Δυστυχώς όμως το Μουσείο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα που κυρίως οφείλονται  στην χρόνια αδιαφορία και ανεπάρκεια που επέδειξαν τόσο οι τοπικοί  παράγοντες όσο και η Πολιτεία στο παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η πολύτιμη  παρακαταθήκη που λέγεται Μουσείο  TEΡΙANT αποτελεί έναν θησαυρό της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς που έχει μεν απεριόριστες δυνατότητες  ανάπτυξης και προσφοράς προς τον τόπο μας, αλλά παράλληλα απαιτείται και η ουσιαστική συμπαράσταση όλων των τοπικών παραγόντων για να επιτευχθούν οι στόχοι του».

 Εμείς από τις στήλες της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αναδείξει το θέμα του Μουσείου ΤΕΡΙΑΝΤ  τονίζοντας πάντα ότι  τα προβλήματα του  ξεκινούσαν από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των τοπικών παραγόντων οι οποίοι  δεν ενδιαφέρονταν για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Η εξέλιξη αυτή με την έκτακτη χρηματοδότηση  είναι θετική αλλά δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Μπορεί τα οικονομικά να ήταν ένας βραχνάς για το Μουσείο αλλά θα πρέπει το  νέο διοικητικό Συμβούλιο  που θα οριστεί να δουλέψει με συνέπεια και υπευθυνότητα προκειμένου ο πολιτιστικός αυτός  θησαυρός να αναδειχθεί όπως του αξίζει.

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Μοντεσσοριανά Σχολεία: 60 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα

Επομενο αρθρο

Όσκαρ στο ντοκιμαντέρ “4.1 Miles” που γυρίστηκε στη Λέσβο