Search

Μόρια: Η επόμενη μέρα

Η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ σκληρή για τους ανθρώπους της Μόριας που έχασαν στη φωτιά την στέγη τους και τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η φωτιά που έκαψε κάποια κοντέινερ και εκατοντάδες σκηνές επεκτάθηκε στο μισό περίπου κέντρο  ενώ κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Ωστόσο η εικόνα για την έκταση της ζημιάς στη Μόριας με το πρωινό φως, είναι άλλη από αυτή που παρουσιάστηκε χθες βράδυ μέσα από αναρτήσεις κυρίως εθελοντών στο twitter και το facebook που μιλούσαν για παρανάλωμα του πυρός. Αναρτήσεις που βαφτίστηκαν ρεπορτάζ από εθνικής εμβέλειας κανάλια δίνοντας την εικόνα μιας πυρπολημένης πόλης…

Από το πρωί συνεργείο καθαρισμού βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της Μόριας και απομακρύνει τα συντρίμμια της χθεσινής καταστροφής ενώ οι σκηνές που παραδόθηκαν στις φλόγες χθες αντικαθίστανται με άλλες. Πολλά σημεία του κέντρου έχουν μείνει εντελώς ανέπαφα. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να επιστρέψουν και τα 100 παιδιά που μετακινήθηκαν χθες άρον άρον ενώ το hot spot ετοιμάζεται να υποδεχτεί και μια νέα “φουρνιά” ασυνόδευτων ανηλίκων. Αύριο το πρωί αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης δύο πλοία που θα λειτουργήσουν ως κέντρα φιλοξενία των ανθρώπων που έχασαν την στέγη τους μετά από τις χθεσινές πυρκαγιές. Σήμερα το πρωί υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας.

Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα.
«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», δήλωσε  ο κ. Δρίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»  «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου» επισήμανε, εξηγώντας πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».
Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν – και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησe. «Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.