Search

Μέρα25 περιοδεία στη Λέσβο: “Με την αλληλεγγύη και όχι με τη βαρβαρότητα”.

Το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 στη Λέσβο αλλά και τις βασικές θέσεις του κόμματος, παρουσίασε ο Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα ΜΜΕ του νησιού.

Υποψήφιοι βουλευτές είναι ο γιατρός Γιάννης Ζερδελής , η υποψήφια διδάκτορας Ευανθία (Εύα) Μάντζαρη και ο ιδιωτικός υπάλληλος Τέρπανδρος- Βασίλειος (Άκης)  Πατσελής, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Στράτος Γεωργούλας από την εκλογική επιτροπή του κόμματος στη Λέσβο.

Στο σχέδιο Δήμητρα αναφέρθηκε ο κ. Αρσένης τονίζοντας ότι «το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που ακούγονται. Δεν είναι νόμισμα,  είναι πλατφόρμα που παρακάμπτει τις τράπεζες, κάτι σαν το taxis net, όπου όσοι έχουν Αφμ να συναλλάσσονται χωρίς να πληρώνουν χαράτσι στις τράπεζες .  Με συναλλαγές εντός του ευρώ, δεν είναι παράλληλο νόμισμα , σταματά την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Το καταθέσαμε σαν σχέδιο νόμου το ’20, δεν το σκεφτήκαμε τώρα, τι άλλαξε και το θυμήθηκαν τώρα;; Τα ΜΜΕ είχαν εντολή να αποσιωπούν τις προτάσεις μας και τώρα θυμήθηκαν το σχέδιο Δήμητρα. Μάλιστα το σχέδιό μας Οδυσσέας, που προφυλάσσει τα 700.00 νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια από πλειστηριασμούς , είναι ακόμα πιο σκληρό για τις τράπεζες

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς γι’ αυτές τις πολίτικες αποχώρησε το ’15 ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι «έχουμε κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε αυταπάτες για το αποτέλεσμα των εκλογών.  Ωστόσο η ανυπότακτη αριστερά κάποια μέρα θα έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει» και κάλεσε  σε συστράτευση τους πολίτες που έχουν απογοητευτεί από αυτήν την πολιτική καθώς «το ΜέΡΑ25 , είναι μία ειλικρινής και έντιμη επιλογή για τους πολλούς» .

Ανέλυσε πολλά σημεία του προγράμματος και των θέσεων του ΜέΡΑ25 αλλά αναφέρθηκε και σε τοπικά ζητήματα και συγκεκριμένα για «τη φυλακή» όπως είπε στη Βάστρια, που αν πάρει φωτιά, θα σταματήσει στο Πλωμάρι, «γιατί νομοτελειακά ο φυλακισμένος θέλει να κάψει το κελί του». 

Χαρακτήρισε τη Λέσβο ως ένα σύγχρονο κέντρο του κόσμου που για διάφορους λόγους (κλιματική αλλαγή, πόλεμοι, ακραία φτώχια), μεγάλοι πληθυσμοί έρχονται στο νησί. «’Ολοι έχουν δικαίωμα στην αίτηση για άσυλο, δεν το λέει το ΜέΡΑ25 , το λέει η διεθνής νομοθεσία και αυτό είναι αλληλεγγύη και εμείς επιλέγουμε να είμαστε με την αλληλεγγύη και όχι με τη βαρβαρότητα. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα φασιστικά κόμματα, οι πολιτικές που επιλέγονται χρόνια τώρα από τη ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ , δημιουργούν φασισμό. Δεν είναι φασιστικό μέτρο η απαγόρευση της διάσωσης;, εκτρέφει η όχι τον φασισμό. Στην Ιταλία όταν ο Σαλβινι απαγόρευσε τη διάσωση, οι εκεί δικαστές τον έσυραν στα δικαστήρια. Ο φράκτης που στηρίζουν και τα τρία κόμματα, είναι πολιτική που εκτρέφει τον φασισμό. Το 600αρι στους αστυνομικούς μετά τη δολοφονία ενός παιδιού Ρόμα είναι η δεν είναι απόφαση που εκτρέφει το φασισμό; Όλοι κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά ψήφο».

Η Εύα Μαντζαρη γράφει για την περιοδεία στη Μυτιλήνη 
“Η χθεσινή μας περιοδεία στη Μυτιλήνη με τον Κρίτωνα Αρσένη και τους συνυποψήφιους μου στη Λέσβο, μας έκανε να φουσκώσουμε από υπερηφάνια για την επιτυχία της Ελλάδας και την άνοδό της στην επενδυτική βαθμίδα. Για όλους τους λόγους του κόσμου.
Για το υποβαθμισμένο κράτος πρόνοιας, που συντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στο Βοστάνειο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και στον ΕΦΚΑ (το τελευταίο δε θυμάμαι αν ήταν στην τούρτα Χατζηδάκη).
Αυτό το καταρρακωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που όσο πιο καταρρακωμένο είναι, τόσο πιο ελκυστικό για τους εκάστοτε επενδυτές υγείας και κλινικάρχες γίνεται. Με τους ασθενείς με έντονους πόνους, από ολόκληρο το νησί (και όχι μόνο), να περιμένουν εβδομάδες για ένα ραντεβού υπερήχου. Με υπαλλήλους που αγωνιούν για μία μετάταξη ή που εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις.
Με όποια κυβέρνηση.
Για τους επαγγελματίες και τους/ις υπαλλήλους της τοπικής αγοράς, που βλέπουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα ενοίκια, και σίγουρα αυτό που τους προβληματίζει δεν είναι με τι νόμισμα θα ανταποκριθούν σ΄ αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά για τον καθημερινό αγώνα που θα πρέπει να δίνουνε για να κρατήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Με όποια κυβέρνηση.
Για την πολιτική της Ε.Ε., που την ίδια στιγμή που εφαρμόζει έως και σκληρά τις υποδείξεις της για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας ως προς τα μέτρα που η δεύτερη παίρνει για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, επιλέγει να χαρίσει στο κατασκευαστικό κεφάλαιο ένα κομμάτι γης, παραγωγικού ελαιώνα και πλέον ηλικιωμένου πευκοδάσους, με εργαλεία την καταστολή και τον εμπαιγμό απέναντι στην τοπική κοινωνία. Και αυτό όταν είναι η ίδια η Ε.Ε. (που οικοδομήθηκε, στολίζεται και ανθίζει από τους μετανάστες και τις μετανάστριες) συνεχίζει να χτίζει φράχτες, να απομακρύνει από σχολεία, να πνίγει, να δολοφονεί και να καταληστεύει στα σύνορα ανθρώπους κυνηγημένους από την φτώχεια και τον πόλεμο.
“Μία πυρκαγιά εδώ πέρα δεν θα επιτρέψει το νησί να ορθοποδήσει”. Αυτές οι λέξεις ενός ανθρώπου που έχει ζήσει έστω και για λίγο σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, θα πρέπει να του ακούγονται τρομακτικές, να τον πανικοβάλλουν και να τον κλείσουν σπίτι του.
Κι όμως, πάνω απ’ την συστημική απαξίωση και το ελεύθερο πεδίο δράσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μπορεί να απλώσει φύλλωμα η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, -ανεξαρτήτως φύλου, ταυτότητας και δέρματος- για την υπεράσπισης της ζωής, της αξιοπρεπούς εργασίας και ενός υγειούς φυσικού περιβάλλοντος για όλα τα πλάσματα.
Με μόνο στόχο, να κόβει στους ταξικά ευνοούμενος τον αέρα.
Και αυτό θα γίνεται, με όποια κυβέρνηση.
Προνόμιο να μοιράζομαι αυτόν και τους επόμενους αγώνες με κάποια από αυτά τα υπέροχα πλάσματα, εδώ, στα περιθώρια της Ευρώπης.
Όλα μπορούν να είναι αλλιώς!
ΜέΡΑ25 Λαϊκή Ενότητα – Συμμαχία για τη Ρήξη!