Search

Μ. Μπεκιάρης: “Η συλλογή είναι ένας τρόπος να κρατάω την επαφή με τον τόπο μου”

 

 

Σπάνια στιγμιότυπα από τη ζωή στην Λέσβο του περασμένου αιώνα, σκηνές που έμειναν για πάντα ζωντανές εξαιτίας ενός φωτογραφικού κλικ προσφέρονται ως ένα ανεκτίμητο δώρο στις επόμενες γενιές, μέσα από τη συλλογή του Lesvos- Oldies, του Μάκη Μπεκιάρη. Μια επιλογή από ένα αρχείο 6.000 φωτογραφιών και 40.000 τεκμηρίων, αφηγείται την ιστορία του νησιού όπως την κατέγραψαν ανώνυμοι κι επώνυμοι φωτογράφοι της εποχής που απαθανάτισαν την καθημερινότητά των ανθρώπων του.

Παλιές φωτογραφίες από τς εκκλησίες της Λέσβου, τα ελαιουργεία της, τα σαπωνοποιεία και ποτοποιεία, card postal από τις πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού, οικογενειακά κειμήλια  που φανερώνουν την εμπορική δραστηριότητα της Μυτιλήνης, πολύτιμα τεκμήρια για την ιστορία των καπνών του νησιού, φωτογραφίες εμβληματικών κτηρίων, παλιά αρχοντικά, η ναυτική παράδοση του νησιού μέσα από μια μεγάλη έρευνα, φιλοτελικά, νομίσματα και άλλες αντίκες συνδεδεμένες με την ιστορία και την παράδοση του νησιού ανήκουν στον θησαυρό του Μυτιληνιού Μάκη Μπεκιάρη.

Οι φωτογραφίες αυτές δεν ήρθαν στα χέρια του από κάποιο οικογενειακό αρχείο που πέρασε από γενιά σε γενιά καθώς ο εμπνευστής του lesvos Oldies κατάφερε να συγκεντρώσει το πολύτιμο αυτό αρχειακό υλικό με συνέπεια και μεράκι μέσα σε 30 χρόνια! Μάλιστα η αφετηρία του ήταν η αγάπη του για τη… μουσική. Εκτός από τα πολύτιμα βινύλια του, διατηρεί μια συλλογή από παλιά ραδιόφωνα, μπομπινόφωνα και τζουκ μποξ: “Ξεκίνησα ως συλλέκτης δίσκων αλλά μετά κατάλαβα ότι αυτός θα μπορούσε να γίνει ένας τρόπος για εμένα ώστε να κρατάω επαφή με το παρελθόν μου και με τον τόπο που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Συλλέγω φωτογραφίες εδώ και 30 χρόνια, θεωρώ πλέον ότι είναι στο DNA μου. Χωρίς να μετράμε τα πορτρέτα και τις προσωπικές φωτογραφίες, το αρχείο αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τις 6.000 φωτογραφίες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έρθει στα χέρια μου μέσα από δημοπρασίες και από την επαφή μου με παλαιοπώλες”

Ο Μάκης Μπεκιάρης στο σπίτι του στη Βαρειά με τον παππού του.

Όπως σημειώνει στην αρχική σελίδα του site  “Η αγάπη μου για την Μυτιλήνη και η νοσταλγική μου διάθεση για ένα ταξίδεμα στο παρελθόν της, ήταν η ώθηση για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας. Μακριά από οτιδήποτε εμπορικό ,από πωλήσεις,ή όποια εκμετάλλευση του υλικού , ξεκίνησα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να παραθέσω, όλα αυτά που μου δίνουν ευχαρίστηση βλέποντας τα”.

Η σελίδα Lesvos Oldies που ανανεώνεται τακτικά και φιλοξενεί ένα μέρος μόνο από το τεράστιο αρχείο του κ. Μπεκιάρη δεν είναι η μόνη στο νησί. Στο facebook υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες ομάδες που “ανεβάζουν” καθημερινά παλιές φωτογραφίες της Λέσβου. Φαίνεται πως η αναβίωση της παλιάς Μυτιλήνης βρίσκει πολλούς υποστηρικτές που νοσταλγούν το παρελθόν της πόλης και κάνουν συγκρίσεις του χθες και του σήμερα, ωστόσο όπως λέει ο κ. Μπεκιάρης δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της ωραιοποίησης του παρελθόντος: “Είναι λάθος αυτό που λέμε ότι παλιά ήταν καλύτερα. Άλλο να βλέπεις μια φωτογραφία άλλο να ζεις μέσα σε αυτή, χωρίς Μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς ψυγείο και ραδιόφωνο. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να  ωραιοποιούμε την εικόνα και κρατάμε αυτό που μα αρέσει περισσότερο”.

Στη σελίδα lesvosoldies. gr θα βρείτε ένα μικρό μέρος του αρχείου ενώ υπάρχουν τεκμήρια από παλιές εφημερίδες, κουτιά από τσιγάρα κι άλλα αντικείμενα φωτογραφημένα. Μέσα από έρευνα παρουσιάζεται και η ιστορία κάθε αντικειμένου και κάθε φωτογραφίας. Ως αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τρεις εκθέσεις, μια το 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών η οποία μεταφέρθηκε δύο χρόνια αργότερα και στο Δημοτικό Θέατρο το 2012 και άλλη μια φέτος που διοργανώθηκε από τη ΦΕΜ με υλικό από τη συλλογή.

Στη σελίδα του lesvos oldies στο facebook αρκετοί ντόπιοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τις αναμνήσεις του. Μερικές φορές η συνάντηση αυτή μπορεί να φέρει πολύ συγκίνηση: Έχω συγκινηθεί πολλές φορές από αυτά που μου γράφουν. Στο αρχείο μου έχω και πολλές σπάνιες φωτογραφίες αλλά ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει αυτές θέλει να βλέπει αυτές με τις οποίες συνδέεται προσωπικά με τις φωτογραφίες με τις οποίες έχει αναμνήσεις. Εκεί βλέπεις και τα περισσότερα σχόλια.  Αυτό με χαροποιεί πολύ.  Να μοιράζονται δηλαδή αυτό το πάθος…”

 

Στην φωτό του εξωφύλλου: Ο Μάκης Μπεκιάρης στο πάρκο της Μυτιλήνης .