Κώστας Χαλιός: “Η τέχνη του οργανοποιού, μια μαγική διαδικασία”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Οι τοίχοι του μικρού οργανοποιείου της Κουμιδιάς είναι γεμάτοι με τζουράδες και μπαγλαμάδες… έτοιμοι να «αναστενάξουν». Πίσω από τον πάγκο, ο Κώστας Χαλιός δουλεύει πάνω σε ένα βιολί που χρειάζεται επισκευή. Μου δείχνει το ξύλινο καλούπι ενός μπαγλαμά, ένα σκάφος παλιό με ιστορία: «Αυτό είναι από τα πρώτα που έφτιαχνα, τα «σκαφτά», εξηγεί ο οργανοποιός από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου που τα τελευταία δύο χρόνια «μετακόμισε» στο κέντρο της Μυτιλήνης. Μαζί του έφερε όλο το μεράκι του, εκείνο που τον κάνει ξεχωριστό τεχνίτη. «Όσοι έχουν παίξει με τα όργανα που έχω κατά καιρούς φτιάξει μου λένε πως είναι μαλακά.  Πέρα από τον ήχο το όργανο πρέπει να ναι κι εύκολο στο παίξιμο του», λέει ο Κώστας.

Με την τέχνη του οργανοποιού ασχολείται από το 1985. «Όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο ο πατέρας μου δεν μου έκανε δώρο το μπουζούκι που ήθελα. Έτσι αγόρασα ένα μόνος μου. Όμως δεν ήμουν ικανοποιημένος κι έτσι άρχισα να το σκαλίζω. Αγόρασα κι απ’ τον Ζοζέφ τον φημισμένο οργανοποιό, όμως πάλι δεν μου άρεσε. Έτσι μου μπήκε η ιδέα. Στην αρχή είχα και αποτυχίες βέβαια. Μετά άρχισα να γυρίζω στους οργανοποιούς της Αθήνας και να μαθαίνω».

Ο Κώστας δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει το μεράκι του και την αφοσίωσή του στην τέχνη που τον καλούσε σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Η τέχνη της κατασκευής ενός οργάνου είναι για εκείνον μια διαδικασία μαγική. Τι κάνει όμως τον ήχο ενός μπουζουκιού ξεχωριστό;

“Σίγουρα το παίξιμό του, από εκεί και πέρα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τι θέλει ο καθένας. Πρέπει να πειραματιστείς με το μπάσο με το πρίμο και ύστερα ανάλογα με το αυτί και το αισθητήριο που έχεις. Να φτιάξεις το καπάκι σου που στην ουσία είναι εκείνο που παράγει τον σωστό ήχο, να δεις πόσο λεπτό θα είναι, πόσες θα ναι οι ενισχύσεις σου, να διαλέξεις το κατάλληλο ξύλο. Κανένα όργανο δεν βγάζει όμοιο ήχο με άλλο!»

                                 Η Λέσβος έχει παράδοση στη μουσική, έχει πολλά σχήματα με παίκτες καλούς και με μεράκι. Αυτοί ασχολούνται πιο πολύ από τους επαγγελματίες. Εγώ το 83 έδωσα 80.000 για να πάρω ένα όργανο, πάρα πολλά λεφτά για ην εποχή!   

Το οργανοποιείο ΧΑΛΙΟΣ βρίσκεται στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5 στην Κουμιδιά και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την κατασκευή χειροποίητου μπουζουκιού και την επισκευή έγχορδων μουσικών οργάνων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Χαλιό τηλεφωνικά στα 2251104429 και 6977010502.

Στο οργανοποιείο Κατασκευάζονται 

Μπουζούκι, μαντολίνο, τζουράς, μπαγλαμάς

Γίνεται χόρδισμα πιάνου και αγοραπωλησίες καινούργιων και μεταχειρισμένων 

Επισκευάζονται όλα τα έγχορδα ενώ μπορείτε να βρείτε κιθάρα, βιολί. ταμπουρά, όργανα για μαθητές κλπ , αναλώσιμα παρελκόμενα (χορδές, πένες, κλειδιά, κουρδιστήρια, καποτάστα , θήκες κλπ)

 

Προηγουμενο αρθρο

“Φλόγα και άνεμος”: Η ιστορία μιας φωτογραφίας

Επομενο αρθρο

“Ο Τελευταίος αναλογικός έρωτας”, της Μαρίας Παπαγεωργίου… στη Φανερωμένη