Search

Ανα-σχηματισμός!!

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά

Ο λαός όμως ξεχνά τι σημαίνει αριστερά

Ο λαός βαδίζει και παραμιλά

Ο ανασχηματισμός έγινε και  μάλιστα με αρκετή εχεμύθεια και πολύ μαεστρία μέχρι την τελευταία στιγμή. 45 είναι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί (η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 41) εκ των οποίων οι 13 είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων, μπορεί να πει κανείς, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη συγκυβέρνηση και στον ανασχηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι όχι μόνο είναι παρόν αλλά τρυπώνει, δημιουργεί προβλήματα, αλλάζει καταστάσεις και  μπορούμε να πούμε ότι κρατά σε ομηρία την κυβέρνηση ή καλύτερα το κόμμα της ΝΔ. Γιατί αν φύγει προς τα αριστερά έρχεται ο  ΣΥΡΙΖΑ φορτσάτος και έχουμε εκλογές. Αν πάει προς τα δεξιά τότε μακρύνουν οι εκλογές και δημιουργείται μια νέα κατάσταση που δεν ξέρω πόσο εξυπηρετεί τις Βρυξέλες και τη Γερμανία αλλά γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι τα πρόσωπα δεν αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική θα είναι ίδια, η γραμμή και η πορεία θα είναι των Βρυξελών, οι πολίτες θα επαναπαυθούν με τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις και πιθανόν να διαμελιστεί η ΔΗΜΑΡ σε δύο κομμάτια προς τα αριστερά και τα δεξιά και από κει και πέρα θα μετρήσουμε τις ψήφους μαζί με τους ανεξάρτητους σε μια πιθανή εκλογή για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά σε γενικές γραμμές για τον ανασχηματισμό.

Είχαμε και τις εκπλήξεις όπως ήταν η παραίτηση ή καλύτερα η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη,  που τη θέση του ανέλαβε ο κος Βορίδης και δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις γιατί και οι δύο προέρχονται από το κόμμα του Καρατζαφέρη και την τοποθέτηση  της  κ. Βούλτεψη σαν υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό που ήταν και αυτή μια έκπληξη και μέχρι την τελευταία στιγμή τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι και οι επικοινωνιολόγοι δεν είχαν αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωσή της. Κράτησε καλά το μυστικό αν και η ιστορία διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν κρατούν και πολλά μυστικά. Περίεργο και  όμως αληθινό, ίσως και σημαδιακό, οι υπουργοί που έλαβαν δική τους απόφαση και έκαναν τις δικές τους επιλογές στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ιδιαίτερα στο χώρο της Αττικής αλλά και μακρύτερα απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση αν και ήταν προσωπικοί φίλοι και ισχυρά στελέχη της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό το οποίο ήθελε. Δυνάμωσε, πέτυχε, εξυπηρέτησε και απέδειξε ότι είναι παρόν.

Αν πάρουμε τα συνθήματα τώρα, γιατί  με αυτά ζει ο μέσος πολίτης και δεν ξέρει και πολλά από διαχείριση ή διοίκηση, αλλά περισσότερο από κόμματα, πρόσωπα και καταστάσεις, το παλιό το σύνθημα του τότε αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου που δημιούργησε την άνοδο του σοσιαλισμού στην Ελλάδα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»  εξαφανίστηκε στο γύρισμα του χρόνου, γιατί τότε το πήρε το μήνυμα για να γίνει η αλλαγή. Και έγινε η αλλαγή. Αλλά μετά, όταν απεδείχθη στην πορεία ότι οι σοσιαλιστές έγιναν ληστές του κράτους και των πολιτών, τότε το μήνυμα και σύνθημα αποσύρθηκε, όπως ακριβώς είχε εξαφανιστεί και το μήνυμα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του Ανδρέα που στην πορεία και στην ΕΟΚ μπήκαμε και από το ΝΑΤΟ δεν φύγαμε και με τους Αμερικανούς τα είχαμε καλά και από την Ευρώπη τρώγαμε προγράμματα. Το άλλο το σύνθημα ότι ο λαός ξεχνά ή δεν ξέρει τι σημαίνει αριστερά, είναι γιατί δεν μελετά ιστορία  ή γιατί δεν ξέρει Γεωγραφία ή γιατί του αρέσουν τα μηνύματα και συνθήματα σαν αντίλαλοι αλλά δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και στο  ρεαλισμό. Γιατί αν έβλεπε στη Λατινική Αμερική, στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα ή αλλού ή και μακρύτερα στην Κούβα το τι γίνεται με την Αριστερά και την πρόοδο, την κομμουνιστική αριστερά ή την μιλιταριστική αριστερά, τότε ίσως καταλάβαινε λίγα πράγματα  και αν ήθελε να μάθει καλύτερα θα διάβαζε πως έπεσε σαν χάρτινος πύργος ο υπαρκτός σοσιαλισμός του σοβιετικού μπλοκ από την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ που είχε εξελιχθεί από μπολσεβικισμό σε σταλινισμό και από κομμουνισμό σε δικτατορία.  Και μια ματιά  θα μπορούσε να  κάνει όποιος ήθελε αν ήθελε και στην  Κίνα, την μεγαλύτερη χώρα της υφηλίου, εκεί που υπάρχει η άλλη περίεργη αντίληψη του αυτοκρατορικού κομμουνισμού. Ή δεν ξέρει λοιπόν ή δεν έμαθε ή δεν μελετά την ιστορία και την πορεία της αριστεράς ακόμη και εδώ στη χώρα αυτή των Ελλήνων αρματολών και αμαρτωλών με την ΕΔΑ του παρελθόντος,  με την αριστερά του παρόντος και με το ΚΚΕ του Στάλιν. Για αυτό  το μόνο βέβαιο είναι ότι ο λαός όχι με την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ  ή με τον συντηρητισμό της δεξιάς και τα συνθήματα της αριστεράς δεν καταλαβαίνει, αλλά σήμερα  πλέον  με τους κουμανταδόρους και μπεχτσήδες της Ευρώπης βαδίζει και παραμιλά και δεν ξέρει που να πάει, ποιον να ψηφίσει, γιατί να τον ψηφίσει, αν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αυτός, ο άλλος ή ο τρίτος ερχόμενος και σιγά μα σταθερά οι άνθρωποι με το μεροκάματο του τρόμου, οι πεινώντες, οι διψώντες και όχι οι έχοντες και οι κατέχοντες καταλαβαίνουν ότι δεν κάνουμε εμείς κουμάντο σε αυτή τη χώρα,  γιατί δεν είμαστε κράτος, γιατί χρωστούμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, αλλά οι μπεχτσήδες των Βρυξελών  και της Γερμανίας  έρχονται, δανείζουν, τοκίζουν, ανατοκίζουν, ζητούν τα χρήματά τους και η χώρα κατάντησε αποικία, προτεκτοράτο ή αυτοκυβερνώμενη κτίση και τα πρόσωπα και τα κόμματα δεν παίζουν κανένα ρόλο σε όλες αυτές τις εξελίξεις του σήμερα.

Και το ερώτημα παραμένει γιατί το γράψαμε πολλές φορές. Η δική μας τρόικα τα κόμματα και τα πρόσωπα που είναι στο προσκήνιο μπορούν να αλλάξουν την πορεία, τη γραμμή και τις αποφάσεις της Τρόικας των Βρυξελών; Μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα τα χρέη; Μπορούν να στοχεύσουν στην ανάπτυξη; Μπορούν να εξασφαλίζουν τα  κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι που παίζουν οι κουμανταδόροι της υφηλίου που ξέρουν τις αδυναμίες των λαών, ξέρουν τις ευρωδουλείες των ανθρώπων, έχουν τη δύναμη λόγω εγκεφάλου και χρήματος να κάνουν κουμάντο, μπαίνουν στις τράπεζες, μπαίνουν στις κυβερνήσεις, μπαίνουν στα κόμματα, φτιάχνουν τα πρόσωπα, στήνουν τις καταστάσεις  και  μια ωραία πρωία κάνουν αυτό που θέλουν, χωρίς να τους καταλάβουν οι πολίτες, γιατί έχουν και τη δύναμη του χρήματος και τη δύναμη του πνεύματος με στόχο και σκοπό να γίνουν περιούσιοι της υφηλίου και να εξυπηρετήσουν τους έχοντες και κατέχοντες  και να εξαφανίσουν τους πειναλέοντες ή τους αντιδρώντες;

Για να το καταλάβετε καλύτερα  ποιοι διοικούν αυτό τον πλανήτη,  πέρα από την τρόικα των Βρυξελών και τη δική μας τρόικα, ρίξτε μια ματιά στα ΝΟΝ, ρίξτε άλλη μια ματιά στο αμερικανικό κογκρέσο, ρίξτε μια τρίτη ματιά στη χώρα του Ισραήλ και μετά δείτε πρόσωπα και πράγματα και βγάλτε συμπέρασμα για όλα αυτά που λέμε εμείς, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Ε.Ε.Γ.