Καταγγελία φοιτητών ΑΡ.ΕΝ : “Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

“Την περασμένη Τρίτη 20 Ιούνη καταγγέλθηκε από συναδέλφισσά μας στην Αστυνομία κάτι που οφείλει να προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας. Η συναδέλφισσα κατήγγειλε ότι βιάστηκε (!) και μάλιστα μέσα στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου (!!) και μάλιστα από υπάλληλο της εταιρίας σεκιούριτι στην οποία έχει ανατεθεί η φύλαξη της Εστίας!!! Η καταγγελία καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις κυρίαρχες σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στα δύο φύλα και την κουλτούρα του βιασμού που ευδοκιμεί μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα φανερώνει ότι η παρουσία αστυνομικών ή/και ενστόλων ή/και ιδιωτικών εταιριών φύλαξης μέσα σε οποιονδήποτε χώρο του πανεπιστημίου, εκτός από κατάφορη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου που αποτελεί αιματοβαμμένη κατάκτηση της φοιτητικής νεολαίας, εκτός από ξεδιάντροπη συναλλαγή του πανεπιστημίου με ιδιώτες επιχειρηματίες προς όφελός τους, επίσης δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στο περιβόητο αίσθημα ασφάλειας των φοιτητών και ιδιαιτέρως των φοιτητριών. Αντιθέτως φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη φοιτητική μας καθημερινότητα το κλίμα της ζούγκλας, της αστυνόμευσης και της καταστολής, όπου μάτσο ένστολοι βρίσκουν ένα ακόμα πεδίο να εφαρμόσουν το σεξισμό και την εξουσία τους όπως κι όποτε τους καπνίσει. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές για να αισθανθούμε… ασφαλείς, δεν έχουμε καμία ανάγκη από σεξιστές φύλακες, παρά μόνο από ένα πανεπιστήμιο που να σέβεται έμπρακτα την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα και τις ανάγκες μας.

Επιπλέον για ‘μας είναι κυριολεκτικά αδιανόητο ότι ένα πρόσωπο που βαρύνεται μ’ αυτή την ασύλληπτη κατηγορία δεν οδηγήθηκε σε άμεση δίκη αλλά παραπέμφθηκε από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για ενάμιση χρόνο μετά, και μάλιστα εν τω μεταξύ αφήνεται ελεύθερο χωρίς προσωρινή κράτηση!! Η απόφαση αυτή αφενός έμμεσα υπονοεί ότι η καταγγελία-κραυγή τρόμου της συναδέλφισσάς μας κρίνεται προς το παρόν αμφίβολη, κι αυτή η αμφισβήτηση των ισχυρισμών της καταγγέλλουσας είναι ένα από τα χειρότερα γνωρίσματα της κουλτούρας του βιασμού και της υποστήριξής της από κοινωνία και θεσμούς, μια αμφισβήτηση που αποθαρρύνει κάθε μελλοντικό θύμα από το να καταγγέλλει τη δική του κακοποίηση. Αφετέρου εκπέμπει σαφώς το μήνυμα ότι όποιος κατηγορείται ότι παραβίασε εν ψυχρώ τη σεξουαλική ελευθερία μιας νέας φοιτήτριας δεν θα υποστεί άμεσες νομικές επιπτώσεις αλλά μακροπρόθεσμες και υπό όρους!

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, απόδοση ευθυνών και τιμωριών εκεί όπου θα διαπιστωθούν, απομάκρυνση του συγκεκριμένου φύλακα μέχρι τη διαλεύκανση, λήψη μέτρων για τον εμποδισμό του να προσεγγίσει τη συναδέλφισσά μας και οποιαδήποτε/ονδήποτε άλλη/ο από εμάς, απομάκρυνση κάθε ιδιωτικού ή/και δημόσιου μηχανισμού φύλαξης από την Εστία και κάθε άλλο χώρο του Πανεπιστημίου, έμπρακτο σεβασμό του πανεπιστημιακού ασύλου, καμία σκέψη για παραβίαση/καταστρατήγηση/κατάργησή του και ενέργειες για έμπρακτη εμπέδωση της έμφυλης ισότητας, του αντισεξισμού και της καταδίκης της κουλτούρας του σεξισμού με μέριμνα του ιδρύματος σε όλο ανεξαιρέτως το φάσμα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συναδέλφισσά μας. Η καταγγελία ούτε μεμονωμένη είναι, ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Ούτε ο σεξισμός, ούτε ο μισογυνισμός ούτε καμιά άλλη μορφή αυθαίρετης και καταπιεστικής εξουσίας, έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο. Οι ίδιες-οι οι φοιτήτριες-τές θα διαφυλάξουμε κάθε έννοια του ασύλου και θα τσακίσουμε κάθε σεξιστική και εξουσιαστική συμπεριφορά”.

ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ,ΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!

ΑΡ.ΕΝ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας- Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Προηγουμενο αρθρο

Τα εγκαίνια του Τeriade επισημοποιούν τη νέα πολιτική του Μουσείου

Επομενο αρθρο

Απαντήσεις για τα Τσαμάκια