Η Λέσβος του Γιώργου Λαζόγκα:έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μολύβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Εν αρχή είναι ο μύθος και η Εφταλού, για τον ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Αθήνας Γιώργο Λαζόγκα, ήταν το συμβολικό «πέρασμα» στην απέναντι όχθη. Υπάρχει το εδώ και το πέρα. Από τη Λέσβο στην Ιωνία και από την Ιωνία στη Λέσβο.

Ο Λέανδρος κολυμπούσε από την μια ακτή στην άλλη (λίγο πιο ψηλά στον Ελλήσποντο) για να συναντήσει την Ηρώ. Ο Μπάιρον, προς τιμήν του έρωτα, με τον ίδιο τρόπο και αιώνες μετά, διάνυσε την ίδια απόσταση. Οι μύθοι επιβιώνουν και η Εφταλού σήμερα, όπως και στο παρελθόν, έγινε το πέρασμα στην ελευθερία και την ελπίδα για τους χιλιάδες πρόσφυγες.

 

EFTALOU photo copy

 

Πριν από τριανταπέντε χρόνια ο Λαζόγκας μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης όπου δίδασκε σχέδιο στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ και το Παρίσι όπου δούλευε και εξέθετε, ενώ περνούσε τα καλοκαίρια στο Μόλυβο.

Η έρημη τότε και μοναχική παραλία της Εφταλούς του προσέφερε απόλυτη ελευθερία.

Η αίσθηση της ιδιαιτερότητας του απόκοσμου τοπίου, στο τέλος αυτής της καθημερινής της διαδρομής, τη δεκαετία του ’80 ενέπνευσαν μια σειρά σχέδια σε σελίδες Α4.

Η μαγεία του τόπου αποτυπώθηκε δημιουργικά. Η αίσθηση του Ομηρικού τοπίου, σαν ανέπαφου από το χρόνο, έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδιαστικού λεξιλογίου του, που τον οδήγησε εκείνη την εποχή στο «πέρασμα» της ενότητας «Blind painting».

Τριανταπέντε (35) σχέδια, αποτυπώνουν το τοπίο και την γυναικεία μορφή, σε εκτύπωση που επέβλεψε ο ίδιος, σε ινδικό χειροποίητο χαρτί.

Το σύνολο των 35 σχεδίων αφιερώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μολύβου, αντίδωρο στον τόπο που τα γέννησε.

 

taurus eftl lazongasEftalou lazongas 2shedio lazongas eftalou 82

Ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης. Από το 1975 έως 1999 δίδαξε ζωγραφική στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2008 επανέρχεται στο διδακτικό έργο καθώς εκλέγεται καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

 

 

109475

 

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού 

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Μολύβου ξεκινά, όπως κάθε χρόνο, την καθημερινή, θερινή της λειτουργία, από τις 19 Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Στο φετινό της πρόγραμμα φιλοξενεί δύο σημαντικές εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό:

 

  1. Στην πρώτη έκθεση θα φιλοξενήσει 35 έργα του Γιώργου Λαζόγκα με θέμα «Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 23 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο, ώρα 8 μ.μ.  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

 

  1. Στη συνέχεια στις 12 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, ώρα 8 μ.μ. θα εγκαινιαστεί η δεύτερη έκθεση του Μιχάλη Σιφναίου με τίτλο «[ohne] Titel / εικονικές αυτοβιογραφίες», μια έκθεση σύγχρονης εικαστικής τέχνης .

 

Ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης, εκτός Δευτέρας,:

10.30 π.μ. -13.30 μ.μ. και

19.00 μ.μ. -10.30 μ.μ.  

 

Για την υπόλοιπη χρονιά στην Πινακοθήκη θα εκτίθενται έργα από την μόνιμη συλλογή της.  Όπως είναι γνωστό η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας ( Μολύβου) περιλαμβάνει πλέον των 200 έργων ζωγραφικής και γλυπτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών της μεταπολεμικής γενιάς καθώς και έργα ξένων καλλιτεχνών από την δεκαετία του 1960 – 1970 κυρίως.

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Street party στα Λαδαδικα με τους Alcalica!

Επομενο αρθρο

Σινεμά στα μουσεία του ΠΙΟΠ