Search

Η Λέσβος στις Βρυξέλλες: “Πολιτικά” και ΦΕΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι αγωνίες, οι φόβοι, τα όνειρα και οι ελπίδες των προσφύγων που πέρασαν από τη Λέσβο αλλά και οι σκέψεις των ανθρώπων που τους υποδέχτηκαν και τους φιλοξενούν ταξίδεψαν στην καρδιά της Ευρώπης μέσα από τη  φωτογραφική έκθεση της ΦΕΜ που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τα «Πολιτικά», αποδέχτηκαν την πρόσκληση των Πρασίνων και της Σκα Κέλλερ να πάρουν μέρος στον διάλογο για το προσφυγικό που άνοιξε με αφορμή τις φωτογραφίες των Στρατή Τσουλέλλη, Πέτρου Τσακμάκη, Μιχάλη Μπάκα, Θωμά Μαμάκου, Ηλία Μάρκου, Μπάμπη Στυλιανίδη και Δημήτρη Φωτίου, μελών της Φωτογραφικής Εταιρίας Μυτιλήνης που με το φακό τους έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο το μέγεθος της τραγωδίας των προσφύγων.

6

Η τιμητική αυτή διάκριση για τη ΦΕΜ ήρθε «ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για την βοήθεια που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν οι κάτοικοι της Λέσβου στους πρόσφυγες»,  δήλωσε η Ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ που έχει επισκεφθεί πολλάκις τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και των ντόπιων. Καλοσωρίζοντας τους Ευρωβουλευτές, τους Έλληνες δημοσιογράφους που έδειξαν ενδιαφέρον για την εκδήλωση, ανάμεσά τους ο Στέλιος Κούλογλου και η Μαρία Ψαρρά, τα ξένα ΜΜΕ αλλά και τους πρόσφυγες που τον προηγούμενο χρόνο είχαν περάσει από τη Λέσβο και τώρα πλέον διαμένουν μόνιμα στο Βέλγιο, η Σκα Κέλλερ δήλωσε πως επιθυμεί αυτή η έκθεση να γίνει η αφορμή για μια μεγάλη κουβέντα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση έδωσαν επίσης το παρών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νικόλαος Μανιός και ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιχάλης Κύρκος.

14468240_877033512426687_3724771990763118342_o

Πατεράδες με μωρά στην αγκαλιά να βγαίνουν από το νερό, παγωμένα χέρια που ζητάνε βοήθεια, άνθρωποι πίσω από συρματοπλέγματα, μάτια γεμάτα ελπίδα και ευγνωμοσύνη αλλά και όλα τα συναισθήματα των εθελοντών και των αλληλέγγυων στην προσφυγική κρίση αποτυπώνονται στις δυνατές εικόνες των μελών της ΦΕΜ που θα παραμείνουν στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως και την επόμενη Παρασκευή. Βλέποντας τις εικόνες αυτές, οι πρόσφυγες μίλησαν, φέρνοντας και πάλι στο νου τους τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν κατά το ταξίδι τους από την πρώτη αποβίβαση στις ακτές της Λέσβου έως και την εγκατάστασή τους στο Βέλγιο.

14435232_877033405760031_6399468672256316512_o

“Θέλω να  ευχαριστήσω τους κατοίκους της Λέσβου που άπλωσαν το χέρι τους στους πρόσφυγες», είπε ο  25χρονος Σύρος γιατρός “Dahham Alsould που ζει πλέον μόνιμα στο Βέλγιο. Για να πω όμως την αλήθεια δεν είμαι ευχαριστημένος με τις συνθήκες που οι πρόσφυγες βιώνουν σε όλη την Ευρώπη».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο φωτογράφος και μέλος της ΦΕΜ Μιχάλης Μπάκας παρουσίασε την εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, και του κύματος αλληλεγγύης που επέδειξαν οι πολίτες του νησιού στους πρόσφυγες που έφτασαν στις ακτές μας. «Με τη φωτογραφία δεν επιχειρείται να εκτεθεί η δυστυχία των προσφύγων στην περιέργεια, παρά να μαρτυρηθεί ότι οι άνθρωποι εμποδίζονται να μοιράζονται ειρηνικά τον κόσμο. Μπορεί κάποιοι στην κεντρική Ευρώπη να νομίζουν ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας το ζήτημα έχει ρυθμιστεί,  αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στα νησιά παραμένει κρίσιμη καθώς έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ανθρώπων χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ευρώπη, χωρίς χρήματα, ζώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, γεγονός που αυξάνει την ένταση τόσο  ανάμεσα στους πρόσφυγες όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. για την ελάφρυνση της κατάστασης στα νησιά».

8

«Έχουμε την ευθύνη ως δημοσιογράφοι να είμαστε αντικειμενικοί και να μην θυσιάζουμε την αξιοπρέπεια  των προσφύγων στο βωμό της ακροαματικότητας», είπε η Βαρβάρα Γκιγκιλίνη από τη μεριά των δημοσιογράφων. «Έχουμε την ηθική ευθύνη ως άνθρωποι να συντρέξουμε σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση.  Αλλά όσο ή ευθύνη είναι δική μας άλλο τόσο είναι  και όλων εκείνων που χαράσσουν τις πολιτικές χωρίς να σέβονται τις αρχές της ζωής.  Η Ευρώπη οφείλει να μην αφήσει άλλο αυτό το θέμα στην τύχη του. Η ιστορική αυτή μετακίνηση πληθυσμών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης».

14445624_10154461878217456_394146151_n

Οι φωτογράφοι της ΦΕΜ ενημέρωσαν τους επισκέπτες της έκθεσης για την πορεία του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που ζει το νησί μας τον τελευταίο καιρό με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες που παραμένουν χωρίς την δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη που υπάρχει πλέον σε όλη την Ευρώπη ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και το κλείσιμο των συνόρων, το «πρόβλημα» έχει λυθεί.

1

«Σε κάθε παρουσίαση που κάνουμε την έκθεση για το προσφυγικό σε άλλα μέρη, μου κάνει τρομερή  εντύπωση η ελλιπής αλλά και λάθος ενημέρωση που έχουν οι άνθρωποι γύρω από το θέμα. Ναι μεν ….έχουν ακούσει , αλλά δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, δεν γνωρίζουν όλες τις πτυχές», λέει ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρίας  Στρατής Τσουλέλλης.  «Αυτό που καθημερινά ζούμε εμείς ως κάτοικοι αυτού του νησιού είναι πολύ λίγο γνωστό παραπέρα. Άρα  αν θέλουμε να κινητοποιηθεί ο έξω κόσμος, πρέπει με απλό τρόπο και χωρίς υστερικές φωνές να ενημερώσουμε. Αντικειμενικά και ξάστερα και σε κάθε επίπεδο», συμπληρώνει. Η έκθεση συνεχίζει το ταξίδι της σε Κύπρο και Κρήτη.

14500366_877033482426690_6175915915975487301_o