Search

Οι ευάλωτες ομάδες στο επίκεντρο: Πρότυπο κέντρο φιλοξενίας το Καρά Τεπέ

 “Απαιτούμε η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στην ιστορία του πολιτισμού της. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο και επειδή φοβούνται την άνοδο των ακροδεξιών, καταδικάζουν τα νησιά μας- με την συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας σε αποθήκες ψυχών”, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η  Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, στην σύσκεψη για τις ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και τα  άτομα με αναπηρία.

Αντιπροσωπεία μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη,  Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και του European disability forum, βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Παλαιό Δημαρχείο και ενημερώθηκε από την η κα Αντωνέλλη, για τις δράσεις του Δήμου Λέσβου, σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, είτε αυτά είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας είτε ανήκουν στον φιλοξενούμενο στις δομές της Λέσβου προσφυγικό πληθυσμό. Παρουσία του Διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, Σταύρου Μυρογιάννη και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Λέσβου, Γιώργου Αλεξίου η αντιδήμαρχος τόνισε ότι το Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία και αποτελεί ένα κέντρο φιλοξενίας πρότυπο σε όλο τον κόσμο.

 

dscn2225

Η Λέσβος – είπε η Αντιδήμαρχος ένας τόπος με διαχρονικό πολιτισμό  διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο στάθηκε με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια δίπλα στους πρόσφυγες αλλά πρότεινε και συγκεκριμένες λύσεις καταθέτοντας προτάσεις στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως την πρόταση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού. Θεωρώ πως η πρόταση για καταγραφή στην Τουρκία και απευθείας μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση στην προσφυγική κρίση που βιώνουμε

Ακολούθησε ενημέρωση των μελών της αντιπροσωπείας της Ε.Ο.Κ.Ε. από την Αντιδήμαρχο και τους κ. Μυρογιάννη και Αλεξίου, για θέματα της αρμοδιότητας τους

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πλέον το ρόλο της Λέσβου και των κατοίκων της σε αυτή την κρίση. Ήρθαμε εδώ για να διαπιστώσουμε από κοντά την εξαιρετική ανταπόκριση που αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, κάτι που φυσικά θα καταγραφεί και στην σχετική έκθεσή μας, επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η κα Αντωνέλλη, αφού ευχαρίστησε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον, ζήτησε από τους παριστάμενους να μεταφέρουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη και είπε:

«Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αλλά εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε όχι για τα μπράβο και τα καλά λόγια, αλλά γιατί έτσι μας προστάζουν ο πολιτισμός και η ιστορία μας.

dscn2410

Στη συνέχεια τόνισε: “Δεν είναι δυνατόν επειδή η Ευρώπη θέλει να παρακάμπτει τις αντιρρήσεις των Εθνικών Κρατών, να επιχορηγεί κατά το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων της για τους πρόσφυγες, ΜΚΟ και όχι απευθείας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία χωρίς να είναι αρμοδιότητα της αναγκάστηκε να αναλάβει δράση στο προσφυγικό, έχοντας ευτυχώς στο πλευρό της τους ίδιους τους πολίτες  .

Εάν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί σ αυτήν την ιστορικής σημασίας πρόκληση, της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο και συνεχίσει να ορθώνει τείχη και να είναι μια Ένωση μόνο των τραπεζών, όχι μόνο ο φασισμός θα βρει τόπο αλλά και η ίδια θα καταρρεύσει ως Ένωση.   

img_0918