Search

Η αύξηση των προσφυγικών ροών μετά το πραξικόπημα και η δημιουργία νέας δομής “έκτακτων περιστατικών”

Άλλες δυο βάρκες με 70 συνολικά άτομα που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς διασώθηκαν χθες ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να προωθηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας.

Το γεγονός αυξάνει σε 600 περίπου τους ανθρώπους που πέρασαν στο νησί από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, σήμερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο νησί της Κω διέσωσαν  και τη  61 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών. Η βάρκα, η οποία μάλιστα παρουσίαζε εισροή υδάτων και κινδύνευε να βυθιστεί εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Σκανδάρι».

Στο σημείο έσπευσε άμεσα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω, περισυνέλεξε τους 61 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 28 και 37 ετών που φέρονται να είναι οι διακινητές.

Σήμερα,  στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3357 άτομα. Στη Χίο 2474 και στη Σάμο 1065. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6896 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Στη χειρότερη μοίρα όλων των εγκλωβισμένων στα νησιά μας, οι άνθρωποι από το Πακιστάν, στους οποίους δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων από την Ε. Ε παρά το γεγονός πως στην χώρα τους μαίνονται τρεις μεγάλες συρράξεις.

Πρώτον ένας  τεράστιος πόλεμος στο Β.Δ. Πακιστάν (επαρχία του Γουαζιριστάν) στον οποίο εμπλέκονται οι Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος (Νταές), οι ΗΠΑ, και δεκάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις Ουζμπέκων, Τσετσένων και Τατζίκων,παράλληλα από το 2004 συνεχίζεται ο πόλεμος της Αμερικής “κατά της τρομοκρατίας” με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που κοστίζουν τη ζωή χιλιάδων αμάχων ενώ τέλος έχει αναζωπυρωθεί και ο πόλεμος του Μπαλοχιστάν που ζητά την ανεξαρτησία του, με αποτέλεσμα πολλοί Πακιστανοί Μπαλούτσι να διανύουν 3.000χλμ για να μην απαχθούν και δολοφονηθούν όπως κάποιοι συμπατριώτες τους. Πολλοί Πακιστανοί μαζί μέ άτομα από χώρες της Αφρικής βρίσκονται στη Μόρια όπου παρατηρούνται αρκετά περιστατικά έντασης  από τον εγκλεισμό και τη δίχως ελπίδα καθημερινότητα. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι φήμες για τις νέες δομές που αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Γιάννης Μουζάλας οι οποίες σύμφωνα με νέες πληροφορίες θα γίνουν κοντά στις ήδη υπάρχουσες της Μόριας και του Καρά Τεπέ  και όχι μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπως στην Αχλαδερή ή στην Αποθήκα όπως αρχικά είχε ακουστεί. Όμως η νέα δομή λέγεται ότι θα λειτουργήσει όχι μόνο στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης αλλά θα φιλοξενεί τα άτομα εκείνα που έχουν αυξημένη παραβατική συμπεριφορά.

Αναμένουμε λοιπόν κι εμείς τη συγνώμη του Υπουργού για το “Γκουαντάναμο” της Λέσβου που πρόκειται να δημιουργηθεί…

moria