Search

H Λέσβος ακούει Τζαζ! Η ομάδα, τα live και η δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ

Ο Louis Armstrong, είπε με απλά λόγια την αλήθεια για τη τζαζ. «Φίλε μου, αν ρωτήσεις τι είναι, δε θα μάθεις ποτέ». Η τζαζ είναι η μουσική των συναισθημάτων μας και δε χωράει εύκολα σε λέξεις. Χωράει όμως εδώ στη Λέσβο όπου οι νότες της βρήκαν απάγκιο στις καρδιές των μουσικόφιλων του νησιού. Οι «Φίλοι της τζαζ στη Λέσβο», μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Πρωτούλη που ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια μιας ομάδας του facebook, κατάφερε να ενώσει κάτω από την ίδια μουσική «ιδέα» τους λάτρεις των τζαζ αυτοσχεδιασμών και όχι μόνο. Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, η ομάδα διοργανώνει το πρώτο της live στο Μουσικό Καφενείο, από μουσικούς του νησιού ενώ στα σχέδια της είναι η δημιουργία ενός Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής!

«Όταν μιλάμε για τζαζ, κάποιοι  έχουν στο μυαλό τους μια στρυφνή, δύσκολη μουσική, που πρέπει να ΄χεις ιδιαίτερη μουσική παιδεία για να την ακούσεις. Όμως η τζαζ δεν είναι αυτό. Ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό. Για παράδειγμα,  από μικροί όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με ήχους τζαζ μέσα από τις ελληνικές ταινίες,  χάρις σε συνθέτες σαν τον Μίμη Πλέσσα, Κώστα Κλάβα κ.α που έχουν γράψει απίστευτες τζαζ μουσικές για τον κινηματογράφο», λέει ο Δημήτρης, Χημικός Μηχανικός με καταγωγή το Πλωμάρι, που εγκατέλειψε την Αθήνα όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του, για να επιστρέψει στη  γενέτειρά του τη Λέσβο.

(Ο Δημήτρης Πρωτούλης)

Στην ιστοσελίδα «Οι Φίλοι της τζαζ στη Λέσβο», μια σελίδα που μετρά 260 φίλους ανεβαίνουν πολλών ειδών κομμάτια: από easy listening έως τζαζ-ροκ,  αφρικανική τζαζ, λάτιν τζαζ, ελληνικό σουίνγκ κ.α

«Νομίζω ότι ο καθένας μας  ανάλογα με τη στιγμή,  ακούει και την αντίστοιχη μουσική. Προσωπικά , πχ το πρωί μ’ αρέσει ν’ ακούω Ελληνική οπερέτα, στη διάρκεια της μέρας τζαζ αλλά για  να γλεντήσω  θ’ ακούσω παραδοσιακά και λαϊκά. Άλλος ένας μύθος για τη τζαζ, είναι τάχα ότι ακούγεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι όμως π.χ στην Πρέβεζα εδώ και 15 χρόνια πραγματοποιείται ένα πολύ αξιόλογο φεστιβάλ τζαζ, με μεγάλη απήχηση στο κόσμο».

Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας, στις 3 Μαρτίου, οι αγαπημένοι μας μουσικοί Γιώργος Ρούτσης, Κώστας Περόγλου , Τάκης Δουκας ,  Βίκυ Χατζηγιαννάκη, Βασίλης Κουζινόγλου και Νίκος Περιφεράκης, θα μας ταξιδέψουν σε τζαζ μονοπάτια στο «Μουσικό Καφενείο».

 

« Όταν ήμουν μικρός στο Πλωμάρι άκουγα ατέλειωτες ώρες ξένη μουσική από το ραδιόφωνο. Τότε δεν υπήρχε και τίποτα άλλο, Γιάννης Πετρίδης 4 με 5 και τη νύχτα ξένοι σταθμοί στα μεσαία.

Όταν επέστρεψα από Αθήνα, και παρατήρησα ότι δεν υπάρχουν στέκια που να παίζουν τζαζ, αποφάσισα να φτιάξω ένα γκρουπ στο Facebook εμπνεόμενος από μια αντίστοιχη ιστοσελίδα φίλων στην Κοζάνη, με σκοπό να διευρυνθεί ο κύκλος όσων ακούνε τζαζ. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Στην σελίδα μας ανεβάζουν κομμάτια, από επαγγελματίες μουσικοί και dj μέχρι μέσοι ακροατές σαν εμένα. Στην ομάδα βρήκα ανθρώπους με απίστευτες γνώσεις όπως ο Γιάννης Κλειδαράς από το Ούζο Πιτσιλαδή, ο γιατρός Χαράλαμπος Αθανασόπουλος,  ο καθηγητής Πάνος Βέτσικος . Έχοντας μόλις 2 μήνες παρουσία, κάναμε  ήδη 4 μουσικές βραδιές τζαζ σε ισάριθμα μπαρ και στις 22/2 πάμε για την 5η , στο Hacienta. Φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε σε λίγο καιρό τα πρώτα γκρουπ από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και αργότερα να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ της τζαζ με την υποστήριξη χορηγών”.

https://www.facebook.com/groups/1751596258499670/