Search

H απεργία πείνας του Αράς Αμπάι και η “μόστρα” της πλατείας

Ο 31χρονος Αράς Αμπάι στέκεται όρθιος 14 ημέρες μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις  28 του Ιούνη. Στέκεται όρθιος στην πλατεία Σαπφούς και  ζητά την άμεση απελευθέρωση του αδερφού του Αμίρ και τριών άλλων απεργών πείνας που βρίσκονται φυλακισμένοι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μόριας, όπου κρατούνται όσοι έχουν απορριπτικές αποφάσεις δευτέρου βαθμού.  Ο Αράς έχει μάθει να στέκεται όρθιος και να πολεμάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο έκανε και στην πατρίδα του το Ιράν όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε βιαίως γιατί υπερασπιζόταν τις ζωές φτωχών εργατών όπως ο πατέρας του που δολοφονήθηκε όταν ήταν μικρός. Η ιστορία του Αράς κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τον “Indepentent”, το Facebook , το Twitter , τα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ που παρακολουθούν την υπόθεση. Την ίδια στιγμή μια καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών που απευθύνεται στον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό έχει ξεκινήσει στο Change.org.  “Ήρθα στην Ελλάδα για να αποφύγω την φυλάκισή μου στο Ιράν. Και τώρα συνειδητοποιώ ότι στην Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα”, είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας όπου ο Αράς αφηγείται την προσωπική του Οδύσσεια. «Είμαι συνηθισμένος να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου. Έχω βασανιστεί από την αστυνομία σε φυλακές από την Τεχεράνη ως την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, όσα βιώνουμε εδώ, στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έχει συγκλονίσει”, μας λέει ο Αράς.  Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, εργαζόμενοι σε δομές, Έλληνες και ξένοι ακτιβιστές στέκονται στο πλευρό του Αράς και περιμένουν την έκβαση της υπόθεσης.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα γίναμε μάρτυρες μιας άλλης πλευράς της ιστορίας καθώς τον απεργό πείνας πλησίασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Λέσβου, Γιώργος Κατζανός ζητώντας του να απομακρύνει τα χάρτινα πλακάτ που δηλώνουν το σκοπό της απεργίας πείνας, για λόγους…αισθητικής.  ” Δεν μπορείς να τα κρεμάς αυτά εδώ” του φώναξε “Αυτή είναι η πόλη μου! ” είπε και πέταξε τις αναρτημένες φωτογραφίες των απεργών πείνας στα σκουπίδια”. Οι υποστηριχτές του Αράς αντέδρασαν και ο κύριος Κατζανός φώναξε την αστυνομία που προχώρησε σε έλεγχο των στοιχείων των αλληλέγγυων στον αγώνα του Αράς, ενώ προχώρησε σε κατάσχεση των κινητών από όπου σβήστηκε η καταγραφή του περιστατικού.  Έτσι, με την ίδια λογική, αυτή του ασπρίσματος των πεζοδρομίων, των δέντρων και των παρτεριών της πόλης, της οποίας είναι φαν ο αντιδήμαρχος, αντιμετωπίστηκε και μια απεργία πείνας ενός θαρραλέου πρόσφυγα που στην πατρίδα του πλήρωσε τον αγώνα του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με φυλάκιση και βασανιστήρια. Για το συγκεκριμένο περιστατικό περιμέναμε την αντίδραση κρατικών φορέων και όχι την ανησυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μόστρα τη πόλης.

 

 

Ο Αράς, ζητά την άμεση απελευθέρωση του αδερφού του Αμίρ Αμπάι, που παραμένει κρατούμενος (παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της απέλασής του από τη Λέσβο στην Τουρκία) και συνεχίζει την απεργία πείνας μαζί με τον 21χρονο Ιρακινός Hussein Kozhen, που βρίσκεται εννέα μήνες στη Λέσβο και σαράντα ημέρες στο ΠΡΟΚΕΚΑ, τον 24χρονο Bahrouz Arash, από το Ιράκ, που ζει δεκαέξι μήνες στη Λέσβο, ενώ κρατούμενος παραμένει εδώ και ένα μήνα και ο Ταρίκ Ιμπραΐμ από τη Συρία.

Ζητώ την άμεση απελευθέρωση του αδελφού μου και των άλλων τριών που βρίσκονται σε απεργία πείνας μέσα στη φυλακή στη Μόρια. Ζητάμε από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και από τα Ηνωμένα Εθνη να ακούσουν τις φωνές μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο 31χρονος Αράς, καλώντας τι αρχές να δείξουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.

«Πώς τολμάτε να καταδικάζετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες όταν διαπράττετε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ;» αναρωτιέται. «Ηρθαμε στην Ευρώπη για προστασία.

»Ηρθαμε επειδή τραυματιστήκαμε, γιατί βασανιστήκαμε, επειδή η ζωή μας ήταν σε κίνδυνο. Αλλά αντί να μας δείξετε έλεος, μας αντιμετωπίζετε σαν εγκληματίες. Τα συρματοπλέγματα και οι φυλακές δεν είναι το κατάλληλο μέρος για τους πρόσφυγες», τονίζει.

«Η φυλάκιση του αδελφού μου Amir Hampay είναι παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Είναι στη φυλακή για 2 μήνες. Για ποιο έγκλημα; Σε ποια νομική ή ηθική βάση μπορείτε να δικαιολογήσετε τη σύλληψή μας και την κράτησή μας με αυτόν τον τρόπο; Η απαίτησή μας είναι απλή.

»Είναι μια απαίτηση για βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζητάμε να απελευθερώσετε όλους τους πρόσφυγες από τη φυλακή στη Λέσβο οι οποίοι δεν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα. Ζητούμε από την Ευρώπη να σταματήσει να κρατά τους πρόσφυγες», καταλήγει.

 
Photos taken by Kini Teeslande all rights reserved