Γυναίκες από 12 χώρες του κόσμου έφτιαξαν αμυγδαλωτά στον Ασώματο!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Γυναίκες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αγγλία, επισκέφθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, το χωριό Ασώματος Λέσβου. Με την υποστήριξη της ΜΚΟ SAO Hellas, η οποία διευθύνει το κέντρο Bashira για εκτοπισμένες γυναίκες και τη ΜΚΟ OXFAM, η ομάδα επισκέφθηκε τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν μαζί παραδοσιακά αμυγδαλωτά και να συζητήσουν για την ενσωμάτωση και τις γυναικείες πρωτοβουλίες αυτοβοήθειας. Ακολούθησε ένας περίπατος στη φύση και μεσημεριανό γεύμα κάτω από τα δέντρα στην πανέμορφη ταβέρνα των Αγίων Αναργύρων!

Ήταν μια πολύ χαρούμενη μέρα και όλες οι συμμετέχουσες απόλαυσαν αυτήν τη μοναδική εμπειρία σύνδεσης, όπου η γυναικεία ταυτότητα δημιούργησε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, αφήνοντας πίσω πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές αλλά και διαφορές στα επίπεδα διαβίωσης.

“Είμαστε πολύ χαρούμενες που μας επισκεφτήκατε. Δεν είχαμε συναντήσει τόσες πολλές νέες γυναίκες τα τελευταία 5 χρόνια. Ελάτε να μας επισκεφθείτε ξανά », είπε μία από τις γυναίκες του συνεταιρισμού.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν από τη μία η προώθηση και ο εορτασμός της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και από την άλλη ο εμπλουτισμός από τα ήδη υπάρχοντα παραδείγματα γυναικείας αλληλεγγύης, ενότητας και αυτοδυναμίας. “Έχουμε μια παροιμία στο Αφγανιστάν που λέει ότι μπορείς να σπάσεις ένα κλαδί όταν είναι μόνο του, αλλά δεν μπορείς να σπάσεις ένα δεμάτι”, είπε μια από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Την πρωτοβουλία αυτή θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις, συντονισμένες και πάλι από τις οργανώσεις SΑΟ Hellas και Oxfam, ώστε οι συνδέσεις που δημιουργήθηκαν εκείνη τη μέρα μεταξύ προσφύγων και ντόπιων γυναικών να λειτουργήσουν ως μοντέλα βιώσιμης ένταξης στο νησί της Λέσβου.

Φωτογραφία: Amani Bremou.

 

Προηγουμενο αρθρο

Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Λέσβου: Τώρα οι ωφελούμενοι θα έχουν “το σπίτι τους”

Επομενο αρθρο

“Χασρέτ” σημαίνει νόστος: Το Σάββατο 30/3 στο Δημοτικό Θέατρο