Search

Στόχος μας η ανάπτυξη των νησιών

 

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης μιλάει στα «Πολιτικά» για το έργο του, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά και για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, την ανάπτυξη του τουρισμού με τα νέα δεδομένα καθώς και για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τις ΜΚΟ.

 

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Ποια ήταν τα καίρια ζητήματα με τα οποία ήρθατε αντιμέτωπος από αυτή τη θέση; Ποιο είναι το μέχρι τώρα έργο σας;

Γ. Γ. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου  ήταν να σταματήσω ένα πάρτυ που γινόταν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πάνω στο ζήτημα των άνυδρων νησιών. Ως γνωστόν η τροφοδότηση των άνυδρων νήσων με νερό της ΕΥΔΑΠ εδώ και τριάντα χρόνια γίνονταν από το Λαύριο και μεταφερόταν με καραβάκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για να φτάσει το νερό στο Καστελόριζο για παράδειγμα, να πληρώνουν οι Δήμοι έως και 12,5, 13 ή και 15 ευρώ για κάθε κυβικό. Η πρόταση η δική μου στον Υπουργό ήταν να κάνουμε ένα διαγωνισμό, ώστε να εγκατασταθούν μηχανές αφαλάτωσης στα εν λόγω νησιά.  Έκανα πιλοτικά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς και  από 15 ευρώ το κόστος πήγε στο 0,90 του ευρώ το κυβικό μέτρο. Το ίδιο γίνεται και για την Πάτμο όπου υπήρχαν μηχανές αφαλάτωσης εδώ και χρόνια που δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Εκεί το νερό θα κοστίσει  0,75 ευρώ το κυβικό. Ακόμη, έχω επιλέξει 15 – 20 ακατοίκητα νησιά  τα οποία προσπαθώ να τα εντάξω σε ένα πρόγραμμα ώστε να αποκτήσουν οικονομική  ζωή. Έχω έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και ψάχνω να βρω το καταλληλότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ποια είναι η συμβολή της Γενικής Γραμματείας πάνω στο προσφυγικό ζήτημα;

Γ. Γ. Καταρχήν βγήκε από το συρτάρι ο νόμος για τον σχεδιασμό της ναυτιλιακής πολιτικής που συνιστά τη  συγκρότηση του συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής το οποίο γνωμοδοτεί για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του συμβουλίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα καθώς και η μέριμνα για την καταστολή εκνόμων ενεργειών στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων. Το ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εδώ στη Λέσβο και στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου ναυτιλίας, τους Γενικούς Γραμματείς δέκα  Υπουργείων, τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και άλλα μέλη και εκπροσώπους άλλων 12 φορέων ενώ η θητεία όλων των μελών είναι διετής.

 

geniki_grammateia_aigaioy

Ήδη έχουν βγει στη  δημοσιότητα τα στοιχεία των φετινών ακυρώσεων που φανερώνουν μια καταστροφική τουριστική σεζόν για το νησί. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από τη Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με άλλους φορείς για να σωθεί η σεζόν;

Γ. Γ. Βρισκόμαστε σε διαρκείς διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με τα τωρινά δεδομένα. Ένα βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα με την σύσκεψη που έγινε με αφορμή τη διοργάνωση της “Aegean Regatta 2016” που ξεκινά από το Πόρτο Καρράς- Λήμνο-Αη Στράτη-Μόλυβο-Μυτιλήνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλα, του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπ. Γαληνού, εκπροσώπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου και του Αντιδημάρχου Λήμνου, του Προέδρου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού  Δήμου Λέσβου κ. Μ.Ταμβακέλλη, εκπροσώπου Φορέα Τουρισμού Μολύβου, του Προέδρου της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης /ΕΙΟ κ. Λ.Τσαλίκη, του Προέδρου και εκπροσώπων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης και υπηρεσιακών παραγόντων. Με αφορμή λοιπόν τη Regatta συζητήσαμε για την κρουαζιέρα  και ειδικότερα την προσέγγιση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων ομόφωνα αποφάσισαν να προωθηθεί άμεσα και να ενταχθεί στο master plan για το λιμάνι της Μυτιλήνης η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση – διαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος λιμενοβραχίονα. Στη σύσκεψη προτάθηκαν διάφορες λύσεις.

Πολλά ακούγονται τελευταία για τη δράση των δεκάδων ΜΚΟ που δρουν τους τελευταίους μήνες στο νησί μας. Η Γενική Γραμματεία  εφάρμοσε ένα πλαίσιο καταγραφής των οργανώσεων. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία και ποια στοιχεία έχουν προκύψει από την καταγραφή;

Γ. Γ. Η διαδικασία της καταγραφής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αφού καταγραφούν όλοι θα ξεκινήσει ο έλεγχος της Αστυνομίας και του Λιμενικού και από εκεί και πέρα η επιτροπή θα αξιολογήσει τις ΜΚΟ σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και θα συνδράμει στην οργάνωση της δράσης τους στο νησί με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται κάθε φορά από τις μεταναστευτικές ροές. Η επιτροπή της οποίας είμαι συντονιστής θα έχει επίσης τον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, τον διαρκή συντονισμό τους αλλά και των ανεξάρτητων εθελοντών.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης είναι Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατάγεται από παλιά οικογένεια του νησιού. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά της μέλη. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης ενώ το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μυτιλήνης. Επανεξελέγη το 1990, το 2004 με 11.760 σταυρούς και το 2007. Λόγω του εκλογικού συστήματος ο νομός Λέσβου δεν εξέλεγε βουλευτή για 11 χρόνια με αποτέλεσμα να μένει συνεχώς εκτός βουλής. Επίσης έχει θέσει δύο φορές υποψηφιότητα για τη νομαρχία χωρίς επιτυχία.

Στην ιδιοκτησία του βρίσκεται ο πατρογονικός πύργος της οικογένειας Γιαννέλη, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1910 από τον αρχιτέκτονα Αδαλή κατόπιν παραγγελίας του προγόνου του Ιωάννη Γιαννέλη. Στον πύργο έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης κ.α. ενώ σήμερα υπάρχουν εκεί παλιά βιβλία και σπάνιες συλλογές.

Κατοικεί μόνιμα στη Μυτιλήνη και έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως «Ισμαήλ και Ρόζα», «Το βλέμμα της Ήρας», «Η λίστα του Χόρχε», «Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα» κ.α.

Έχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης – Νάσσαου και είναι επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας.

Στις 15 Μάη του 2012 ο Γιάννης Γιαννέλης αποχώρησε από τη Ν.Δ. και εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σήμερα διατελεί Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.