Search

Η αναγνώριση προσώπου του Facebook και πόσο θα πρέπει να μας τρομάζει

Οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook, δουλεύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, νέες υπηρεσίες και νέες δυνατότητες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, πολύ απλά κυρίως γιατί αν δε το κάνουν, θα το κάνει κάποιος άλλος, με εκείνες να μένουν πίσω και να χάνουν εκατομμύρια. Η εξαγορά εταιριών και τεχνολογιών από αυτές δίνει συχνά την δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης πολύπλοκων εφαρμογών που είναι εξειδικευμένες. Μία τέτοια εξαγορά επέτρεψε στο facebook να αναγνωρίζει τους πάντες και τα πάντα με τεράστια ακρίβεια και σε χρόνο ρεκόρ. 

Το μεγαλύτερο στο κόσμο κοινωνικό δίκτυο εξαγόρασε πριν από περίπου 1,5 χρόνο την εταιρία Face.com για 100 εκατομμύρια δολάρια. Η Ισραηλινή εταιρία ήταν μια μεγάλη επένδυση για το Facebook καθώς το λογισμικό της, επέτρεψε στο κοινωνικό δίκτυο να μετατραπεί σε ένα πραγματικό Facebook… Τι εννοώ; Η τεχνολογία της Face επιτρέπει μέχρι και 98% ακρίβεια σε αναγνώριση προσώπου, κάτι που σημαίνει ότι όταν πλέον ανεβάζεται φωτογραφίες το Facebook θα σας προτείνει με αξιοζήλευτη ακρίβεια το ποιοι φίλοι σας απεικονίζονται και θα σας προτείνει να τους tag-άρετε. Με την πρώτη σκέψη αυτό ακούγεται πολύ βολικό καθώς το να επιλέγεις ένα πρόσωπο και να ψάχνεις να βρεις το όνομα του φίλου σου είναι χρονοβόρο. Επίσης αν και ακούγεται σαν προηγμένη τεχνολογία, στην πραγματικότητα η έρευνα για την αναγνώριση προσώπου δεν είναι κάτι το τόσο καινοτόμο, καθώς οι υπολογιστές με κατάλληλους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί αρκετό καιρό τώρα και με την κατάλληλη είσοδο, μπορούν να αναγνωρίσουν τον καθέναν μας.

Αυτό που θα εκμεταλλευθεί το facebook θα είναι η είσοδος στους αλγορίθμους, δηλαδή οι φωτογραφίες των χρηστών που είναι ουκ ολίγες οnline αποθηκευμένες στους servers του. Αρχίσατε να σκέφτεσαι το τρομαχτικό του θέματος ή όχι; Για όποιον δε κατάλαβε το facebook έχοντας στην διάθεσή του έστω και 2-3 φωτογραφίες σας, θα έχει την δυνατότητα να προτείνει στον οποιονδήποτε ανεβάζει φωτογραφία σας, να πει ότι είστε εσείς αυτός. Για να το πάμε και ένα βήμα παραπάνω, το facebook θα έχει την πιο ενημερωμένη βάση δεδομένων φωτογραφιών για τον καθένα άνθρωπο στον κόσμο, πολύ πιο αναλυτική από αυτήν την αστυνομίας, καθώς ακόμα και αν ο χρήστης αρνηθεί να κάνει tag, η πληροφορία παραμένει στο facebook και δε θα σβηστεί μάλλον ποτέ.

Ας δούμε λίγο την διαδικασία που ακολουθεί το facebook για την αναγνώριση προσώπων. Για κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει, πρώτα έχουμε αναγνώριση των προσώπων. Αφού αυτά αναγνωριστούν, το facebook υπολογίζει την γεωμετρία των προσώπων με διάφορες αποστάσεις των χαρακτηριστικών και αποθηκεύει αυτήν την πληροφορία στην βάση δεδομένων του. Όταν βρει ένα πρόσωπο με τα ίδια χαρακτηριστικά ήδη αποθηκευμένο στην βάση του, τότε μπορεί να προτείνει στον χρήση να μαρκάρει το πρόσωπο με ένα όνομα, το όνομα του ανθρώπου που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προσώπου στις παλαιότερες φωτογραφίες. Προφανώς πολλοί άνθρωποι μοιάζουν ανά τον κόσμο, όμως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται δεν ψάχνουν προφανώς για όλα τα πρόσωπα του facebook όταν ανεβάζει ο κύριος Κ φωτογραφία, αλλά εστιάζουν στα πρόσωπα των γνωστών του κύριου Κ. Αυτό είναι που κάνει την διαδικασία πέρα από ακριβή, γρήγορη. Όσο επιπλέον υλικό έχει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, τόσο πιο ακριβές μπορεί να γίνει, κάτι που σημαίνει ότι καθώς ο χρήστης γίνεται tag σε περισσότερες φωτογραφίες, ο αλγόριθμος θα γίνεται ακόμη καλύτερος στο να τον εντοπίσει.

Θα πρέπει λοιπόν να φοβόμαστε για τα προσωπικά μας δεδομένα και την ασφάλειά τους στα κοινωνικά δίκτυα; Σίγουρα θα πρέπει να προσέχουμε το τι μοιραζόμαστε με τους εικονικούς φίλους μας, με ή χωρίς την αναγνώριση προσώπου, όπως θα πρέπει να είμαστε διακριτικοί με φίλους μας που δεν θέλουν να έχουν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί και πέρα, όπως και όλα τα καλούδια του facebook και των κολοσσών των δεδομένων, έρχονται συγκεκριμένους όρους χρήσεις. Όσο αυτοί τηρούνται και όσο κυβερνήσεις ή άλλοι οργανισμοί δεν αποκτούν με νόμιμο η παράνομο τρόπο τα δεδομένα μας, θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε κάπως ασφαλείς…